Nationaal Computer Forum
Voor al je problemen met computers, tablets en smartphones


Problemen of vragen over je computer? Plaats hier een bericht!

Subnetten en Cisco

Weergegeven resultaten: 1 t/m 6 van 6
  1. #1
    Appreciated Member Daantjuhh14's schermafbeelding
    Geregistreerd
    10 augustus 2008
    Locatie
    Enschede
    Berichten
    1.852
    Bedankt
    0
    Is bedankt: 0

    Standaard Subnetten en Cisco

    Hoi!

    Ik ben op school nu bezig met Packettracer van Cisco. Snap het alleen niet echt.

    Er staat:
    Het netwerkadres is 172.30.30.0 /16.
    De default gateway van het netwerk is x.x.30.1 en de 1e pc start met x.x.30.10.

    Betekend dat nou dat ik eerst die /16 op moet lossen, om vervolgens de "x.x"in te kunnen vullen? En hoe los ik die /16 ook alweer op? Heb een uitleg gemist, helaas. Moet morgen wel af

    Thanks alvast!

    Groeten,
    Daan

  2. #2
    Moderator Gollem's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 juli 2007
    Locatie
    Ljouwert
    Berichten
    12.443
    Bedankt
    0
    Is bedankt: 239

    Standaard Re: Subnetten en Cisco

    Machten van twee.

    Een subnet bestaat uit vier delen (bijvoorbeeld: 255.255.255.255).
    Afhankelijk van het subnet kan een netwerk uit een aantal nodes bestaan.

    Je moet dus eerst de /16 oplossen vóórdat je weet uit hoeveel nodes het netwerk kan bestaan. Nu is dit één van de makkelijkste sommetjes die er zijn.
    255.000.000.000 is /8 = 8 mask bits, dus 24 bits over voor nodes
    255.255.000.000 is /16 = 16 mask bits, dus 16 bits over voor nodes
    255.255.255.000 is /24 = 24 mask bits, dus 8 bits over voor nodes
    255.255.255.255 is /32 = 32 mask bits, dus 1 bits over voor nodes

    /8 is dus 2^24 nodes - netwerk - broadcast is dus 16777216 -1 -1 = 16777216
    /16 is dus 2^16 nodes - netwerk - broadcast is dus 65536 -1 -1 = 65534
    /24 is dus 2^8 nodes - netwerk - broadcoast is dus 256 -1 -1 = 254
    /32 is dus 2^0 nodes en een apart geval. Hier betreft et dus 1 node.

    Uitgaand van je 172.30.x.x/16 betekent dus dat bit 1 en 2 worden gebruikt voor het netwerk en bit 3 en 4 voor de nodes.
    Het subnet ID is dus 172.30.0.0 en het broadcast address is dus 172.30.255.255. In de opgave staat dus een netwerkadres wat niet overeenkomt met het subnet.

  3. #3
    Appreciated Member Daantjuhh14's schermafbeelding
    Geregistreerd
    10 augustus 2008
    Locatie
    Enschede
    Berichten
    1.852
    Bedankt
    0
    Is bedankt: 0

    Standaard Re: Subnetten en Cisco

    mm, wat bedoel je met een node?

    En als die 2 niet overeenkomen, is dat dan een probleem?
    Maar hoe weet ik dan wat op de plek van de x.x komt te staan?

    Sorry, beetje wazig nog voor me

  4. #4
    Moderator Gollem's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 juli 2007
    Locatie
    Ljouwert
    Berichten
    12.443
    Bedankt
    0
    Is bedankt: 239

    Standaard Re: Subnetten en Cisco

    Citaat Oorspronkelijk geplaatst door Daantjuhh14 Bekijk bericht
    mm, wat bedoel je met een node?
    Een node is een IP-adres.

    En als die 2 niet overeenkomen, is dat dan een probleem?
    Maar hoe weet ik dan wat op de plek van de x.x komt te staan?

    Sorry, beetje wazig nog voor me
    Het netwerkadres wat opgegeven is, ligt ergens in het bereik. Het IP-adres 172.30.30.0/16 maakt dus onderdeel uit van de range 172.30.0.1-172.30.255.254 en kan dus nooit een netwerkadres zijn. Het netwerkadres van deze range (ook wel bekend als het subnet ID) is dus 172.30.0.0.

    Het is vrij lastige materie, maar je moet er even doorheen bijten. Als je het eenmaal door hebt, is het makkelijker

  5. #5
    Appreciated Member Daantjuhh14's schermafbeelding
    Geregistreerd
    10 augustus 2008
    Locatie
    Enschede
    Berichten
    1.852
    Bedankt
    0
    Is bedankt: 0

    Standaard Re: Subnetten en Cisco

    ah zo.. maar er wordt ook gevraagd wat dan het ip wordt van pc1. dit kan dan toch niet?

  6. #6
    Moderator Gollem's schermafbeelding
    Geregistreerd
    31 juli 2007
    Locatie
    Ljouwert
    Berichten
    12.443
    Bedankt
    0
    Is bedankt: 239

    Standaard Re: Subnetten en Cisco

    De stelling klopt niet. Het kan natuurlijk zo zijn dat er een DHCP-scope begint bij 172.30.30.10, maar het netwerk loopt van 172.30.0.1 tot en met 172.30.255.254. Elk IP-adres binnen deze range is een geldig IP-adres binnen het subnet.



Soortgelijke discussies

  1. Reacties: 0
    Laatste bericht: 9 maart 2012, 08:50
  2. Reacties: 0
    Laatste bericht: 14 februari 2011, 12:20
  3. Nieuws: Cisco haalt Tandberg binnen
    By rss in forum ICT Nieuws
    Reacties: 0
    Laatste bericht: 4 december 2009, 20:30
  4. Reacties: 0
    Laatste bericht: 30 oktober 2009, 14:20

Regels voor berichten

  • Je mag geen nieuwe discussies starten
  • Je mag niet reageren op berichten
  • Je mag geen bijlagen versturen
  • Je mag niet je berichten bewerken
  •