• De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Deelonderwerpen win vs. linux

  • Onderwerp starter Verwijderd lid 166773
  • Startdatum
V

Verwijderd lid 166773

Gast
Hoi,

Ik heb een voorstel/suggestie en deze is misschien overbodig of niet interresant, maar ik ben wel benieuwd wat hier mee gaat gebeuren. :)

Ik heb bij de deelonderwerpen van besturingssystemen gekeken, en we hebben eigenlijk nu alleen Windows onderverdeeld. Maar het 'Andere besturingssystemen' deelonderwerp wordt eigenlijk altijd gebruikt voor Linux, dus dit zou je makkelijk 'los kunnen trekken' van het deelonderwerp en apart kunnen zetten.

Dus ik dacht het volgende, en ik ben benieuwd wat jullie hier over denken:

- Windows 7 en Vista samen in één deelonderwerp, het Vista deelonderwerp wordt redelijk weinig gebruikt en qua functionaliteit werken beide versies bijna hetzelfde
- Een Linux deelonederwerp erbij
- Een Mac OS deelonderwerp erbij
- Het deelonderwerp andere besturingssystemen wel behouden (enkele voorbeelden: OS/2, MS-DOS/FreeDOS/PC-DOS, NightDOS, BirdOS :p, FreeNAS en unraid)

Het viel me op en het leek me fijn om niet alles op één stapel te gooien, maar onder te verdelen in de drie bekendste besturingssystemen. Windows versies zou ik wel nog redelijk onderverdelen (globaal* of niet dat maakt niet uit), aangezien Windows een veel groter markt aandeel heeft en een van de hoofd onderwerpen van dit forum is.

Je mag met dit voorstel doen wat je wilt, of je hem nou maakt of helemaal afkraakt. :)

* = Dat je meerdere versies bij elkaar gooit zoals Win 10 en Win 8 (aangezien deze qua functionaliteit redelijk hetzelfde zijn)
 
Zie ook mijn forum.
Onderverdelen in zoals jij dat voorstelt zal niet werken.
Waarom niet, dan zijn mensen gewoon de weg kwijt.

Ook al zit zelfs in Windows 10 nog de kernel die met met Windows 95 is uitgekomen, elke versie daarmee is weer anders en is de kernel voor die versie uitgebreid en aangepast.

Heb je het over Linux: Linux is de kernel, de schil die er om heen zit als besturingssysteem is de distributie.

Als distributies heb je Debian en daarvan afgeleiden, je hebt Arch, Fedora (Red HAt), OpenSuse (Suse Linux) om een paar hoofdstromen te noemen.

Mac OS is is net zo als Linux op Unix gebaseerd.
Lange tijd heeft heeft MAC OS met filesystem ontworpen door Steve Jobs gewerkt - onlangs is een vernieuwde filesystem geïntroduceerd - alleen recente Intel processoren kunnen daarmee overweg.
 
In dit topic doet natuurlijk alleen dit forum ter zake. Teveel onderverdeling is niet handig omdat mensen dan inderdaad de weg kwijt raken. Het is namelijk zo dat, de meeste mensen, heel goed het verschil weten tussen Windows XP en Windows 10 om maar wat te noemen. Maar het verschil niet kennen tussen bijvoorbeeld Ubuntu en Linux Mint en alle andere distributies. Het is namelijk veel minder bekend bij het gros van de mensen.

Wel ben ik het met je eens dat een apart deel voor MAC een toevoeging zou zijn.
 
Ook al zit zelfs in Windows 10 nog de kernel die met met Windows 95 is uitgekomen, elke versie daarmee is weer anders en is de kernel voor die versie uitgebreid en aangepast.
Klopt daarom was het ook niet mijn voorstel om alle Win versies bij elkaar te gooien, sterker nog beter is als je ze laat zoals ze nu zijn.

Heb je het over Linux: Linux is de kernel, de schil die er om heen zit als besturingssysteem is de distributie.
Klopt, ik heb meerdere Linux distro's gehad en heb er toen ook veel research over gedaan.

Als distributies heb je Debian en daarvan afgeleiden, je hebt Arch, Fedora (Red HAt), OpenSuse (Suse Linux) om een paar hoofdstromen te noemen.
Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS.... Klopt,
Je hoeft ook geen deelonderwerpen te maken voor al die distro's, wordt nu ook niet gedaan. Nu gooien we echter heel veel besturingssystemen op één stapel. Alles op een stapel gooien maakt het nog onoverzichtelijker.

Mac OS is is net zo als Linux op Unix gebaseerd.
Lange tijd heeft heeft MAC OS met filesystem ontworpen door Steve Jobs gewerkt - onlangs is een vernieuwde filesystem geïntroduceerd - alleen recente Intel processoren kunnen daarmee overweg.
Een filesystem is niet onderdeel van een besturingssysteem, sterker nog: het besturingssysteem moet zich aan passen aan het bestandssysteem. En zoals ik al zei, je gooit Linux en Mac (en alle voorbeelden die ik gaf) op één stapel.

Wat versies of distro's betreft: dat kan in het topic zelf gezegd worden, dat wordt nu ook gedaan. Deze hoef je niet onder te verdelen in aparte versies.

Wat is jouw forum?

En hoezo raken mensen de weg kwijt als je nu Linux en Mac erbij doet? Tuurlijk zullen mensen in het begin fouten maken, maar dit hoort bij een overgangsfase en kan je oplossen door feedback en goeie comminucatie.

Je kan ook een langzame overgangsfase doen.

Wat ik nu aan het doen ben is kijken waarom je dit vind, de bovengenoemde dingen zijn echter niet iets wat de boel afkraakt
 
Maar het verschil niet kennen tussen bijvoorbeeld Ubuntu en Linux Mint en alle andere distributies. Het is namelijk veel minder bekend bij het gros van de mensen.
Een aantal dingen waar ik kritiek op wil leveren:
- Mensen die Linux gebruiken hebben meestal redelijk wat ervaring over Linux, Linux kan je een 'geek' OS noemen
- Je hoeft het niet onder te verdelen in aparte distro's, je kan een onderdeel 'Linux' doen that's it
- In het andere besturingsystemen deelonderwerp maken we ook geen onderscheid met distro's
- Dat je het minder bekend noemt, daar geef ik je gelijk in :)

Ik probeer een beetje duidelijk te maken dat het argument 'weten welke distro het is, is lastig' een slecht argument is:
- Kijk naar het huidige deelonderwerp andere OS's daar maken we geen onderscheid in distro's, dus dan zouden de mensen de weg nu al kwijt zijn in dat deelonderwerp.
- Waarom moeten er per se andere deelonderwerpen bij voor de aparte distro's? Dat is nu ook niet, en dat is ook niet nodig.

We hebben nooit distro's onderscheden, hoeft nu ook niet. Daarom is het zo'n stom argument, maar wel het enige argument. :)
 
Dus nu de stelling: "Waarom geen Linux deelonderwerp?"

Het argument "distro's niet kennen, dus dat wordt lastig voor mensen" wordt door mij niet gezien als een waardig argument, aangezien het al ontkracht is door jullie eigen deelonderwerp: Andere besturingssystemen
 
Om Linux Mint te gebruiken hoef je geen Linux kenner te zijn!
Zeker Linux Mint Cinnamon zal meteen vertrouwd overkomen, ook al is de startmenu indeling anders!

Ubuntu, Linux Mint, Elementary OS zijn alle Debian derivaten!

Mijn forum: de link staat in mijn profiel!
 
Mijn forum: de link staat in mijn profiel!
Ah. Okay.

Dan heb ik nog een toevoeging daarop (ja ik weet het, ik ben weer lekker irritant bezig), waarom verbinden jullie als team op het NCF is een makkelijk vindbare link naar het Piep.
 
Laatst bewerkt:
Maar dit topic is uiteindelijk gekomen op andere dingen dan waar het om ging.

Ik ben het niet oneens met jullie over het Linux deelonderwerp (maar ook niet eens) alleen had ik verwacht dat er argumenten gegeven werden die niet ontkracht werden door het forum zelf.

Abraham, op alles wat je net gezegd hebt over Linux: Klopt, weet ik.
 
Nou heb ik je net welkom geheten bij Piep en nu val ik weer met mijn neus in de boter bij een groot idee van jou. Ik heb het een paar keer gelezen(beslist nodig voor mij, haha!) en eigenlijk ben ik het meeste benieuwd naar het 'waarom' van deze verandering. Ik heb toch nog niemand bij Piep gezien die klaagde over de verdeling, hoe dan ook. Het is een ieder volkomen duidelijk!

Soms gaan mensen dingen veranderen om het veranderen zelf, maar dan wordt al snel vergeten dat ze niet de enigen zijn die horen bij het te veranderen onderwerp.

En tot slot: waarom zouden deze 2 fora bij elkaar gedaan moeten worden?
Ja, er is veel wat je voor het gemak kunt combineren, maar dan is er meestal toch wel een achterliggende reden, en die zie ik hier voor geen meter. Ik kan je zelfs tig voorbeelden geven waar kleinschaligheid het glansrijk won van de grootschaligheid die eerst zo nodig ingevoerd moest worden.
Volgens mij ben jij trouwens ook weer met iets nieuws bezig en wie weet waar je het in de toekomst nog aan kunt koppelen!
 
Ah. Okay.

Dan heb ik nog een toevoeging daarop (ja ik weet het, ik ben weer lekker irritant bezig), waarom verbinden jullie als team de twee fora niet, samenvoegen wordt lastig voor jullie maar wat jullie wel kunnen doen is een makkelijk vindbare link naar beide.

Mijn forum is mijn forum en blijft mijn forum.
Een mens moet zijn vleugels kunnen uitslaan, is het niet?

En als je leest wie zoal bij mij moderator is, dan weet je ook dat mijn forum toekomstbestendig is!
 
Mijn forum is mijn forum en blijft mijn forum.
Een mens moet zijn vleugels kunnen uitslaan, is het niet?
Ik bedoelde niet dat andere mensen jouw forum overnemen, ik dacht alleen misschien is het leuk aangezien het twee hartstikke leuk fora zijn en ze elkaar heel erg goed aanvullen. Maar, je hoeft er niks mee te doen, het is alleen wat ik dacht. Het was niet bedoeld als kritiek op jou, iemand anders of een van de fora/forums.

Soms gaan mensen dingen veranderen om het veranderen zelf, maar dan wordt al snel vergeten dat ze niet de enigen zijn die horen bij het te veranderen onderwerp.
Daar ben ik het mee eens, alleen had ik dit topic gemaakt omdat het mij een handig iets leek. Daar werd nee op gezegd, zoals ik al zei: ik vind dat jullie gelijk hebben, alleen was er een argument waar ik kritiek op had.

Ik heb toch nog niemand bij Piep gezien die klaagde over de verdeling, hoe dan ook. Het is een ieder volkomen duidelijk!
Om misverstanden te voorkomen, ik had het niet over het piep forum, ik had het over het NCF. Nu dat ik het Piep gevonden heb (thanks to Abraham), ben ik blij dat ik het gevonden heb want dat forum valt meer in mijn straatje dan dit forum qua onderwerpen. Ik wist niet eens dat Piep bestond voordat het mij verteld werd.

En als je leest wie zoal bij mij moderator is, dan weet je ook dat mijn forum toekomstbestendig is!
Dit is een groot misverstand, ik vind de Piepende Computer een hartstikke aantrekkelijk forum en ik leverde er geen kritiek op, ik dacht alleen misschien dat je het leuk vond om aangezien jullie elkaar heel goed aanvullen een link op het NCF te gooien naar de Piep. En mijn "samenvoeging" verhaal is eigenlijk niet eens wat ik bedoelde te schrijven, dus dat ga ik dan ook nu proberen weg te halen uit mijn vorige post.

Begrijp alsjeblieft, dat ik geen kritiek lever op een van de fora! Maar ik dacht dat het op het NCF handig was om onder te verdelen in de grote drie aangezien er veel gepraat wordt op dit forum over de grote drie. Ik heb me niet voor niets op beide forum geregistreerd.

Alles was goed bedoeld.
Sorry, als ik dit niet duidelijk heb gemaakt, of als ik onaardig ben geweest voor een van jullie, dit was allemaal niet de bedoeling en dit is naar mijn idee een misverstand van beide kanten.
 
waarom verbinden jullie als team op het NCF is een makkelijk vindbare link naar het Piep.

Ik heb het bericht hiernaar bewerkt, en dat was wat ik bedoelde alleen heb ik het heel belabberd gezegd.
 
Och jee, ik ben bijna in snikken uit gebarsten, Maarten! Nou, je bent wel heel erg bezig om je te verontschuldigen, hoor. En volgens mij hoeft dat niet, want een goed idee is nooit weg!
Het is alleen jammer dat dit allemaal niet zo'n goed idee was, maar dat is je inmiddels wel duidelijk. Maar laat je niet weerhouden, wij staan ons mannetje, en ik in dit geval 'ons vrouwtje'. En zolang de problemen van de leden zowel hier als bij Piep als sneeuw voor de zon verdwijnen, hoor/lees je mij niet.
Piep is een forum wat meer in je straatje valt, schrijf je. We zullen het zien, nietwaar. En voor mij is het een troost dat ik van 2 walletjes eet en op beide fora rondzwerf!
 
Ik ben heel goed in dingen opvatten als misverstanden, dus misschien is dat het. :)

Ik zal hier zeker nog zijn, omdat dit ook een zeer interessant forum is, maar Piep lijkt mij nog interessanter.
En ben ik te overdreven geweest met het verontschuldigen? :)

Och jee, ik ben bijna in snikken uit gebarsten, Maarten!
Ik hoop niet letterlijk :p
 
Nee hoor, je deed het goed en ik heb mijn virtuele tranen al gedroogd!:p Maar ik denk zo maar dat je vol idealen zit en dat is te prijzen, maar je moet je wel realiseren dat daaraan vooraf vaak een leerproces gaat, waarin je kijkt bij anderen en waarbij je dan vanzelf merkt dat het niet zo gemakkelijk is als je voor je ziet.

Deze fora zijn allebei een gevolg van noeste arbeid. Het NCF is een begrip en Piep gaat dat worden. Daar moet je niet zo maar aan tornen, want voordat je het weet zijn ze geen begrip meer en heeft ook niemand meer begrip voor hen!
Als je lang meeloopt met zo'n forum is er nog tijd genoeg om af en toe voor te stellen iets om te buigen als je dat goed kunt beargumenteren. Maar belangrijker is het dat een vraagsteller voelt dat zijn/haar problemen serieus bekeken worden en dat er samen met hen naar een oplossing wordt gezocht. En daar hebben we nu moderators voor!

Ja Maarten, je wordt lid van zo'n club, en het is echt heel leuk; maar je kunt een huis beter gewoon binnen stappen dan er door het dak in te vallen. Volgens mij moeten jouw plannen nog even rustig doorwerken en bezinken!
 
Laatst bewerkt:
@maarten70

Je schrijft de meeste mensen die Linux gebruiken zijn meestal wel bekend met Linux. Dat is niet in zijn geheel waar. Er zitten namelijk ook starters tussen met een heleboel vragen. Daarnaast moet je, op een forum, altijd rekening houden met de mensen die minder verstand hebben van computers maar wel de topics mee lezen. We moeten proberen het ook voor die doelgroep duidelijk te maken en te houden.
 
Ik heb bij de deelonderwerpen van besturingssystemen gekeken, en we hebben eigenlijk nu alleen Windows onderverdeeld. Maar het 'Andere besturingssystemen' deelonderwerp wordt eigenlijk altijd gebruikt voor Linux, dus dit zou je makkelijk 'los kunnen trekken' van het deelonderwerp en apart kunnen zetten.
Het is een illusie dat op een forum als dit - voor alle besturingssystemen - de interesse voor Linux of macOS groot zal zijn.
Een andere forumindeling zal dat ook niet veranderen.
Van de gebruikers werkt 90% met Windows, en dat is dan ook ook de grootste doelgroep van dit forum.
Voor Linux of macOS zal men de specifieke fora moeten bezoeken om dieper op de materie in te kunnen gaan.
Eigenlijk is het een hiaat dat onoverbrugbaar is door de monopoliepositie van Windows.
 
Dat ben ik nog niet zo met je eens. Natuurlijk kan je dat overbruggen. En misschien, als je het goed inricht en onderhoud, kan je de interesse in Linux en MacOS ook op dit forum aanwakkeren, zodat nieuwe leden zich voor dit onderwerp registreren.
 
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan