• De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Linux installeren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Via een USB stick mag en kan ook.

Je hebt een mount point , of meerdere naar wens, nodig en een ruimte voor de swap, Linux is een bestands OS en Windows een schijf OS, Linux gebruikt ext.(2/3/4) als bestandssysteem.
Pak een schijf erbij en haal de Windows eraf en ga uitproberen, van je fouten leer je het meest.

Tis tegenwoordig allemaal kant en klaar, "vrougah" moest je nog zelf de kernel compileren, dat hoeft niet meer.
 
Trouwens: gisteren naar Avira, vandaag naar AVG.

Avira zag steeds dezelfde "problemen" en na "oplossing" zag men ze opnieuw.
 
Hallo Lange Pier,

Het enige dat ik heb is één USB-stick van 8 GB.

Dat zou eigenlijk een Windows 10 opstartstick moeten worden.
 
Omdat ik maatschappelijk werd gedwongen aan het internet te gaan (voor mij hoeft dit allemaal niet), koop ik niets wat niet 100% noodzakelijk is.

De USB-stick was een geschenk voor vrijwilligerswerk.
 
@Leono,

Ik heb jou even een eigen topic gegeven over Linux.
 
Dan zet je eerst windows 10 op de harde schijf en vervolgens gebruik je de stick om er een Linux bij op te zetten.

Als je een linux op de usb hebt staan en je klikt die aan bij opstarten krijg je de kans Linux eerst vanaf stick te proberen en evt later naast of in plaats van win10 te installeren.
 
Dan zet je eerst Windows 10 op de harde schijf...
Windows 10 staat toch al op de harde schijf?

Ik wil juist een Windows 10 herstelstick maken (via Media Creation Tool) omdat ik geen enkel experiment aandurf zonder zo’n herstelmogelijkheid.

Dan is mijn USB-stick dus niet meer vrij voor Linux.

Maar: met Windows 10 in de reserve (op de USB-stick), kun je dan Linux installeren op de harde schijf? Gewoon downloaden en installeren dus?
 
Maar: met Windows 10 in de reserve (op de USB-stick), kun je dan Linux installeren op de harde schijf? Gewoon downloaden en installeren dus?
Let op, JOUW Windows 10 komt nooit op die USB stick te staan, alleen de installatiebestanden voor een verse W10 staan daar op. Daar staat dan een verse mogelijkheid voor Windows 10, + de mogelijkheid om Windows 10 te gaan terugplaatsen vanuit een z.g. herstelomgeving), maar alleen ALS je je eigen W10 ergens hebt gebackuped naar een andere harde schijf. En dat neemt snel 50-100GB in beslag.

(Ik weet niet wat je al weet, want ik krijg op je profiel een restrictie waardoor ik het vorige topic waar dit uit komt niet mag zien)
 
Hallo erikdenhouter,

Het "vorige topic" staat hier.

Wat bedoel je met „mijn eigen Windows“?

In het verleden kon ik Windows 7 terugzetten als ik weer eens iets teveel geëxperimenteerd had (register opkuisen en dat soort dingen). In mijn eerste jaren was ik dan echt alles kwijt, echt alles.

Later ben ik gaan uploaden naar diverse wolkopslagen en ook nu ben ik daar weer druk mee bezig, want mijn wolkopslag Trans-ip stopt ermee.

Ik heb uitsluitend gratis programma’s, alleen wat giveaways krijg je dan (tijdelijk) niet meer terug.

Verder download ik dan alles weer vanuit mijn drie wolken.
 
Je kunt ook een Linux live usb stick maken en daarmee werken om het één en ander te leren alleen leer je dan niet het installeren.
 
Wat bedoel je met „mijn eigen Windows“?

In het verleden kon ik Windows 7 terugzetten als ik weer eens iets teveel geëxperimenteerd had (register opkuisen en dat soort dingen).
Ik kon niet goed zien wat je al wist van een backup, maar ik bedoelde je huidige werkende Windows installatie. Als jij weet hoe een backup te maken van je gehele systeempartitie is het OK. Een USB stick met een herstelomgevenig zoals gemaakt met dat MCT is dan nodig om je computer op te starten zodat je zo'n BU kunt terugplaatsen, MAAR ik heb geen idee hoe dat (of dat) te doen (is) vanuit een wolkje.... Normaal hebben mensen dat op een fysieke harde schijf staan, intern of extern.

Met zo'n opstartbare USB stick kun je ook herstelpunten terug zetten, maar als je met een ander OS gaat experimenteren (en dat is het veranderen van schijfindelingen) dan zijn herstelpunten geen goede bescherming; backups van de hele systeempartitie is dan nodig, en lekker dicht bij de hand op een schijf, zeker niet in een cloud zou ik zeggen.
 
De enige vraag die mij echt bezig houdt is deze reeds gestelde:

„Maar: met Windows 10 in de reserve (op de USB-stick dus), kun je dan Linux installeren op de harde schijf? Gewoon downloaden en installeren dus?"

Met Windows 10 in de reserve (hoeft dus niet “mijn“ Windows 10 te zijn) durf ik pas vervolgstappen aan.

Ik heb maar één apparaat en nu in de coronatijd kun je zelfs niet naar de bibliotheek om het internet te bereiken.

Ik heb geen systeem back-up, dus ik hoef hem ook niet terug te zetten.
 
@Leono wat zie jij een beren op je weg.
Je wil de USB-stick om redenen onbekend niet voor een live Linux versie gebruiken waar je de computer mee kan booten.
Want ik heb het idee dat je helemaal niet weet wat Linux is en als je een live versie van Linux uitprobeert, waarschijnlijk toch bij Windows zal blijven.
 
De enige vraag die mij echt bezig houdt is deze reeds gestelde:

„Maar: met Windows 10 in de reserve (op de USB-stick dus), ....
Begrepen. Voor mij is 'Windows 10 in reserve' een backup van een werkende installatie, niet de installatiebestanden.
 
Laatst bewerkt:
Hallo iMouseE:

Wat moet ik dan doen als mijn huidige Windows opeens niet meer werkt? Iets wat ik in het verleden al vijf keer of zo heb meegemaakt. Zijn dat beren op de weg? Doe niet belachelijk, alstublieft.

En, neen, ik heb Linux nooit geprobeerd, maar weet wel dat het een alternatief besturingssysteem is. Is dat genoeg?

Hallo erikdenhouter,

Geef nu alstublieft eens antwoord op mijn vraag: je hebt hem nu al twee keer geciteerd en begint dan over je eigen aanpak.
 
@Leono wat zie jij een beren op je weg.
Je wil de USB-stick om redenen onbekend niet voor een live Linux versie gebruiken
Redenen nu wel bekend: hij heeft maar één computer ("zelfs de bieb is nu dicht") dus kan op een later tijdstip geen Windows installatiestick meer maken indien er iets fout zou gaan.
 
Heel juist, Erik!

Ben nu bezig met Media Creation Tool (eindelijk).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan