• De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Startstroom printer

Status
Niet open voor verdere reacties.

Bartje1951

Nieuw lid
Lid geworden
3 mei 2021
Berichten
4
Waarderingsscore
0
Goedemorgen. Ik gebruik tijdens mijn vakanties op campings een HP deskjet 2460 (jawel, 14 jaar oud....). Nu is het probleem dat de trafo bij het verbinden met het stopcontact kennelijk zoveel piekstroom vraagt, dat de aardlek er uit vliegt als er slechts 6 ampère beschikbaar is. Gezien de leeftijd van de printer zou het op zich niet erg zijn om een nieuwe te kopen (en dan met rechtstreekse stroomkabel, dus zonder externe trafo) maar dan zou ik wel moeten weten dat de moderne kleine deskjets een lagere opstartstroom hebben en mijn probleem daarmee zou zijn opgelost. Of kan de trafo gewoon kapot zijn? Eenmaal aangesloten werkt de printer prima. Wie kan mij adviseren?
 
overspanning en aardlek zijn verschillende dingen
Als de aardlek er uit vliegt is er spraken van lekstroom

als de overspanning er uitvliegt vraagt iets te veel vermogen.
dat lijkt me stug voor een 12-24v apparaat op een trafo.

thuis gaat het wel goed?
zo ja heb je daar een moderne groepenkast?

Alle printer werken met een trafo
soms zit deze ingebouwd
 
Het gaat inderdaad om de overspanning. Maar ja, campings met veel stroompunten, vaak doorgelust, op papier 6 ampère maar in de praktijk soms nauwelijks 5....... Dank voor je reactie.
 
Dan zal toch de voeding defect zijn, als ik zoek naar de specs van de originele voeding dan kom ik uit op type 0957-2231 100-240V 50 / 60hz 600mA, dat mag nooit een overspanning veroorzaken.
 
Gezien de leeftijd van printer en voeding ga ik maar een nieuwe kopen....
 
Kijk eens of het ook gebeurt als je de printer niet op de voeding aansluit, maar eerst alleen de voeding op de netspanning aansluit.
En hoeveel zit er al op die 6 Ampère aangesloten ? Kan je als enige de printervoeding aansluiten ? Als het dan nog fout gaat is er echt iets aan de voeding niet in orde.
 
Dankjewel voor dit 'stappenplan'. Het probleem zit inderdaad in de voeding/trafo.....
 
Die kan wel vervangen worden. Voldoende 1 A voedingen te vinden in rommelbakken, alleen misschien de plug overzetten.
 
Schakelende voedingen zoals van printers, pc’s, monitoren etc. trekken een hoge inschakelstroom op het moment dat je de stekker in het stopcontact steekt ook al zit er geen apparaat aan aangesloten, dat is een eigenschap van die dingen. Thuis merk je dat niet omdat je daar over het algemeen 16 Ampère zekeringen of automaten hebt maar bij 6 Ampère zekeringen of automaten is de kans groot dat de stroom hoog genoeg is om de automaat te laten trippen. De kans is groot dat ook een nieuwe voeding hetzelfde resultaat geeft. Het feit dat de printer normaal werkt als hij eenmaal opgestart is doet mij vermoeden dat er met de voeding niets aan de hand is.
 
Lees post #5 van onderstaande link eens door. Mss geeft dat wat meer inzicht.
Op campings zullen ze wel "snelle" automaten voorschrijven neem ik aan.
Ik kwam ook dit nog tegen maar of het voor jou gaat werken weet ik natuurlijk niet maar mss vind je het ook om andere redenen een geschikte oplossing.
In elk geval geen goedkope oplossing.

Watt Controller


watt controller
De Watt Controller
De Watt Controller is een stroombegrenzer met 3 standen, namelijk 3 A, 4 A en 6 A. Stel je de Watt Controller in op bijvoorbeeld 6 A en sluit je een verbruiker aan van 2300 Watt (10 A) dan zal de Watt Controller de stroom niet afsluiten maar reduceren naar 6 A. Het aangesloten apparaat zal dan gewoon door blijven werken maar dan wel op een lager vermogen. Voor de meeste apparaten zal het geen probleem zijn maar hoe gevoelige apparatuur ermee omgaat durven we niet te zeggen.

Met de Watt Controller heb je geen garantie dat je teveel stroom afneemt met als gevolg dat de zekering van de camping zich alsnog uitschakelt. Je kunt wel zware afnemers gebruiken maar je limiteert maar één stroomverbruiker. Dus als je aan koffiezetten bent op het maximale vermogen van de camping aansluiting en de boiler of koelkast springt aan dan kan het alsnog misgaan.

De hele caravan achter de Watt Controller zetten is mogelijk maar volgens de fabrikant mag er maar één apparaat tegelijkertijd ingeschakeld zijn dus dat is niet praktisch.
De prijs van de Watt Controller is: € 105,00
 
Laatst bewerkt:
Schakelende voedingen zoals van printers, pc’s, monitoren etc. trekken een hoge inschakelstroom op het moment dat je de stekker in het stopcontact steekt ook al zit er geen apparaat aan aangesloten, dat is een eigenschap van die dingen.
Ik vind 6A voor een 0,6A voeding wel hoog.

Praktisch idee naar het idee van die Watt controller van Veng: het is misschien te doen om een ouderwetse gloeilamp van 100 Watt in serie met die voeding te zetten bij het aanschakelen. Dat beperkt de stroom bij inschakelen tot onder een half Ampère. Zodra dat dan ingeschakeld is schakel je de lamp kort met een schakelaar om de volle spanning op de voeding te krijgen. Je kan i.p.v. de 100W lamp ook een verwarmingselement van 500 W gebruiken, dat wordt max. 2 A, dat is minder praktisch maar werkt nog beter. Je moet er wel zin in hebben om het veilig te maken.
 
Ik vind 6A voor een 0,6A voeding wel hoog.
Eh... blijkt inderdaad hoog te kunnen worden.
Ik lees dat voor switched power supplies (ofwel schakelvoedingen, dat zijn ze tegenwoordig bijna allemaal, maar niet bekend bij deze van 14 jaar oud ?) de inschakelstroom (inrush) inderdaad tientallen malen de nominale stroom kan zijn.
 
Ik vind 6A voor een 0,6A voeding wel hoog.
Ik ook. Tenzij er al een flinke voorbelasting door andere verbruikers is natuurlijk.
Ik zou eerder denken dat de installatieautomaat te gevoelig is. In dat geval zal een andere printer niets oplossen.
 
Inrush currents van schakelende voedingen (maar ook van bijv. ringkerntransformatoren die dezelfde eigenschap hebben) worden vaak beperkt m.b.v. een NTC weerstand. Deze staat in serie met de voedingslijn aan de primaire kant. Wanneer ze koud zijn hebben ze een bepaalde weerstand, welke lager wordt naar mate de NTC opwarmt. In eerste instantie beperkt de NTC dus de stroom, terwijl deze invloed na het eerste moment afneemt. Door een juiste weerstand te kiezen blijft de spanningsval over de weerstand (en dus het in de weerstand ontwikkelde vermogen) beperkt.
 
NTC zou zeker kunnen, maar wel een zorg of er voldoende stroom getrokken wordt als alleen de voeding aangesloten wordt zonder printer. Zoniet dan zou de weerstand niet voldoende opwarmen / dalen om op het bedrijfsvoltage van 240V te komen. Moderne voedingen hebben wel een inputbereik van 120 - 240 Volt, maar of deze dat ook heeft is de vraag.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan