• De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Opgelost CPU koeler maken door "ondervolten?

Status
Niet open voor verdere reacties.

robbie44nl

Gevestigd lid
Lid geworden
31 dec 2012
Berichten
344
Waarderingsscore
7
Goeiemiddag iedereen.

Als een CPU onder normale omstandigheden gewone temperaturen heeft, maar deze flink stijgt bij bijvoorbeeld films omzetten, kan de boel aardig warm worden tot over de 70 graden. Nu lees ik, dat je de CPU ook met een app kunt "ondervolten". de spanning wordt dan wat verlaagd, zodat de temperatuur niet exorbitant stijgt. Dit progje heet Throttlestop. Hiermee kun je de temperatuurstijging drukken door de spanning te verlagen. Dit schijnt onschadelijk te zijn voor de CPU. Is dit iets en is er iemand die hier ervaring mee heeft of is dit weer iets om mensen blij te maken met een dooie mus en misschien ook een dooie CPU?

link: CPU te warm? Houd je processor koel met ondervolten | How To | Computer!Totaal
 
Het kan het zeker werken. Maar ondervolten houdt ook in dat je processor minder stabiel kan worden en crashed onder hoge belasting. De maximale temperatuur is natuurlijk afhankelijk van de CPU in kwestie, maar 70 graden is niet bepaald een waarde waarvan ik schrik voor een moderne CPU. Een i7-1200K kan bijvoorbeeld max 100 graden worden.

In plaats van ondervolten zou ik eerder kijken naar de koeling van de PC, is de airflow in de kast in orde en/of zou een betere cpu koeler een optie zijn.
 
Als aanvulling op bovenstaande... hoe oud is de CPU en is die pc wel of niet zelf gebouwd?
Als hij eerder wel de hele tijd koeler is geweest, kan een oorzaak ook zijn dat de koelpasta niet meer is wat ie geweest is.
Dan wil het wel eens helpen om de koeler er af te halen, CPU goed schoonmaken en dan eens te voorzien van nieuwe koelpasta.
Wel opletten dat je er niet te veel op doet, maar in elk geval ook niet te weinig.
 
PC is zelfbouw micro-ATX in een miditower en de kabeltjes zo veel mogelijk langs de kanten, dus genoeg airflow. twee casefans 10cm, 1 achter en 1 voor. En een cooler master koelblok met 10 cm. fan er op. het moederbord en de cpu (Intel core i5 10400 zijn net een week oud.
Zou oude of nieuwe koelpasta dan echt zo veel verschil maken? De CPU wordt met films omzetten zo'n 30 graden warmer.
 
deze koeler zit er op. Foto is nog van met het oude moederbord.

20220507_131541.jpg
 
Ik zou als eerste de cpu fan aan de andere kant van de cooler doen, of de cooler omdraaien, zodat je een push - pull krijgt op de CPU fan, met meer airflow.

Zoals hij op de foto zit krijg je een onderdruk tussen de twee fans, omdat ze tegen elkaar werken, de casefan blaast de kast uit en de cpu fan de koeler in. (het is eigenlijk nog erger, omdat ook de fan van de voeding lucht aanzuigt uit dat gebied)

Welke kast en coolermaster cpu cooler is dat?

Het is trouwens beter om in je antwoorden precies te zijn, dus niet micro atx kast, maar bijvoorbeeld Lian Li PCA- 75B, niet alleen het merk, maar ook het type. Als er een revisie bekend is, is dat soms ook handig om te vermelden.

Als ik zo naar de kast kijk zie ik nog een DVD zitten en de kleur aan de binnenkant is ook van een nogal generiek kastje. De voorkant van die kastjes hadden vaak last van kleine openingen aan de voorkant, waardoor airflow aardig geknepen werd.

Hoeveel pasta heb je gebruikt bij het plaatsen van de cooler? Een a twee rijstkorrels uitgesmeerd zo voldoende moeten zijn, een dikke laag pasta, als de bovenlaag van een slagroomtaart, is te veel en werkt contra.
 
Laatst bewerkt:
op de foto zat hij idd verkeerd om. Hij blaast nu de lucht door het koelblok heen naar achter. De koeler is een cooler master hyper tx3 evo. Momenteel zet ik een film om en de temperatuur is nu 70 graden
 
1660155080767.png
tussen de 65 en 70 graden. Wat is nu eigenlijk voor z'n CPU de max?? Daar hoor je namelijk allemaal verschillende verhalen over. Ik heb in de BIOS al wel ingesteld dat hij vanaf zo'n 60 graden full speed gaat blazen met de fan
1660155504931.png
 
Momenteel zet ik een film om en de temperatuur is nu 70 graden
Bij films omzetten op mijn vorig laptop en desktop was dat ook zo en nooit verder problemen gehad.
Die dingen vragen veel rekenkracht hey.
Welke app gebruik je?Gebruikte DVDfab.
 
Bij films omzetten op mijn vorig laptop en desktop was dat ook zo en nooit verder problemen gehad.
Die dingen vragen veel rekenkracht hey.
Welke app gebruik je?Gebruikte DVDfab.
Ik gebruik movavi video converter, ultra video joiner en BD rebuilder
 
Misschien kan je mijn andere vragen beantwoorden?
- welke kast
- hoeveel pasta? (en wat voor)

nog een bonusvraag:
Had je al de socket 1200 beugels bij de TX3 pro, omdat je hem hebt overgezet van je vorige computer.
 
Kast is ooit van Norrod gekomen, maar is een miditower. pasta niet te veel, die bij de koeler zat.
En volgens de handleiding is de koeler ook geschikt voor socket 1200. De beugels voor Intel zijn hetzelfde en ik heb het vergeleken met de originele Intelcooler die er bij zat.
Vorige socket was LGA1155 in het oude mobo. 20220810_204825.jpg
 
Laatst bewerkt:
Pasta klinkt goed, al vind ik de temp dan nog steeds aan de hoge kant.
Je hebt dus wel de juiste beugeltjes gebruikt. Als je de verkeerde gebruikt had dan zou het kunnen dat de cooler geen goed contact maakt.


Kan je een foto maken van de hele binnenkant van de kast en een schuin van de voorkant, zoals deze?
3441.jpg
 
Ik gebruik movavi video converter, ultra video joiner en BD rebuilder

Pasta klinkt goed, al vind ik de temp dan nog steeds aan de hoge kant.
Je hebt dus wel de juiste beugeltjes gebruikt. Als je de verkeerde gebruikt had dan zou het kunnen dat de cooler geen goed contact maakt.


Kan je een foto maken van de hele binnenkant van de kast en een schuin van de voorkant, zoals deze?
3441.jpg
 
foto 1
 

Bijlagen

  • 20220810_205428.jpg
    20220810_205428.jpg
    994,9 KB · Weergaven: 14
bijlages waren te groot, dus het duurde even. Het zal natuurlijk ook wel wat te maken hebben met de temperatuur in de kamer, neem ik aan dat de boel wat warmer wordt
 
Ik heb ze gezien, dat is het belangrijkste :)

Het slechte nieuws, die kast is waardeloos, en helemaal zoals hij nu opgesloten staat tussen de wand en het bureau. De voorkant is helemaal dicht, dus hoogstens aan de onderkant zit een gleufje van een maximaal een centimeter, en zeer waarschijnlijk minder, waar de fan aan de voorkant zijn lucht door moet aanzuigen. Tussen de fan en het plastic frontje zit de metalen kast, waarin ze een rooster gemaakt hebben, die ook nog eens wervelingen veroorzaakt. Hoeveel lucht hij daardoor kan aanzuigen? bitter weinig.
De warme lucht die uit de kast geblazen wordt kan nergens naartoe door de plaatsing van de pc en blijft achter en naast de kast hangen. Omdat de fan aan de voorkant weinig doet en twee fans lucht uitblazen krijg je in de kast een onderdruk die de warme lucht weer via kiertjes en open plekken weer de kast intrekt.

Ja, ik kan nu wel begrijpen dat die cpu heet wordt.

Zou je hem niet op je bureau kunnen neerzetten met het zijpaneel eraf? Dan zou hij al een stuk koeler moeten zijn. Maar de beste oplossing is een andere kast, maar dat had je waarschijnlijk al wel in de gaten.

Het is trouwens een HEC 6K28 of een variantje daarop:

 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan