Vraag 10 Gbit netwerk voor thuis

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Hallo mensen,

Ik ben aan het kijken of ik mijn NAS wil upgraden.
Nu zie ik dat sommige Synology modellen een 10Gbit aansluiting hebben of die je kunt toevoegen..
Als ik nu een thuisnet werk van 10 Gbit wil opzetten. Wat heb ik daarvoor nodig?

Mijn idee waarvan ik niet weet of het werkt is, vanaf de NAS met 10 Gbit in mijn meterkast naar een switch met 10Gbit (omdat ik de router en overige apparatuur moet aansluiten op 1 Gbit) en vervolgens via Cat7 naar mijn PC waar ik dan een 10Gbit ethernetadapter plaats.

Maar goed dit is voor mij nieuw terrein. Kan iemand mij hiermee helpen.

O ja. En vragen waarom? Laten we deze parkeren. Dit is meer omdat het kan. En ja het is niet goedkoop. Zover ben ik ook al.
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Als ik nu een thuisnet werk van 10 Gbit wil opzetten. Wat heb ik daarvoor nodig?
10 GB switches. Minimaal Cat6 of Cat7 netwerkkabels, 10 GB netwerkkaarten in je apparatuur.
Dus je zat al goed met je gedachten.

Uiteraard blijft die snelheid dan beperkt tot je interne netwerk thuis zolang de modem/router op 1GB blijft. Maar dat wist je al.
Alles wat dan op de switch zit aangesloten zou 10 GB moeten kunnen halen.

Je reden hoeven we inderdaad eigenlijk niet te weten, maar kan het me goed voorstellen, als het toch kan dan waarom niet eens proberen? ;)
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Zou ik dan moeten uitkijken naar een switch met alleen maar 10Gbit poorten (wellicht 2 switches ook voor aan de kantoor zijde), . Ik veronderstel dat je op 10 Gbit ook gewoon 1 Gbit kunt aansluiten. Of is een combinatie hiervan nodig zoals een Netgear GS110EMX of de unmanaged GS110MX?
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Ik veronderstel dat je op 10 Gbit ook gewoon 1 Gbit kunt aansluiten.
Dat durf ik niet te beloven. Veronderstellen doe ik dat ook maar bij evt. aanschaf lijkt het me beter om dat even na te vragen voor de zekerheid.
Dit gezien andere switches ook altijd aangeven 10/100 of 10/100/1000.

De Netgear GS110EMX heeft overigens maar 2 poorten van 10 Gbit dus dat kan krap worden. De Netgear GS110MX schijnt wel volledige ondersteuning te bieden op alle poorten. Deze lijkt mij dan geschikter terwijl hij zelfs goedkoper is.
 

wifoyir215

Nieuw lid
Lid geworden
8 nov 2020
Berichten
13
Waarderingsscore
0
Punten
1
Leeftijd
21
Heb je al eens naar de kosten gekeken? Een enkele 10Gb netwerkkaart kost al minimaal zo'n 100 euro. En die moet in elke aangesloten pc. Verder kost een 10Gbps switch met vier poorten nog eens 300 euro. Wat je zou kunnen proberen is je belangrijkste pc rechtstreeks op de nas aan te sluiten, dan ben je voor 100 euro klaar, exclusief kabel dan wel.

Ik zou ook eens kijken wat voor snelheidswinst er te behalen is. Kijken naar trage harddisks in de diverse computers. En de nas, die je vast niet gaat volzetten met SSD's.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Beste Wifoyir215,

Zie mijn startbericht.
 

DonWoozy

Bekend gezicht
Lid geworden
20 jan 2010
Berichten
176
Waarderingsscore
20
Punten
18
De vraag was echter 10 Gbit. ;)
Vandaar dat ik ook verwees naar die andere, die goedkoper is en wel alle poorten 10GB heeft en niet slechts 2.
Volgens mij werd er een veronderstelling gedaan dat 1Gbit ook wel zal werken waarop ik mijn antwoord formuleerde :-D
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Volgens mij werd er een veronderstelling gedaan
Oh ja, maar dat was een algemene vraag. Op die specifieke switch is dat wel het geval, maar zouden alle 10 GB switches ook backwards compatible zijn? Omdat het meestal wel erbij staat aangeven. Maar het zou me al verbazen als dat niet het geval is.
 

DonWoozy

Bekend gezicht
Lid geworden
20 jan 2010
Berichten
176
Waarderingsscore
20
Punten
18
het zou me zelfs heel erg raar lijken als dat niet zou kunnen. Misschien dat er inderdaad echt puur alleen 10Gbit switches zijn die alleen dat doen maar dat kan ik me bijna niet voorstellen
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Ik ook niet, maar ik heb hier ooit een 100 mbit hub gehad, daar hoefde je geen 10 mbit op aan te sluiten dan wilde hij echt niet. Maar ja, dat is wel vele jaren geleden.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Als ik het 10 Gbit netwerk volledig wil inrichten gaat dit toch in verhouding veel geld kosten.
Dus iets eenvoudiger.

Nu wil ik mijn NAS rechtstreeks aan mij PC koppelen.
Aan de NAS kant is het voor mij duidelijk welke kaart
Aan de PC kant weet ik het niet vandaar hier mijn vraag.

Op mijn X399 Gigabyte moederbord heb ik nog 3 slots over.
In het manual staat PCIEX4, PCIXE16 en PCIEX8.
Nu heb ik een kaart op het oog waar PCIe v3.0 (8.0 GT/s) op staat.

Kan ik deze in mijn PC plaatsen en zo ja in welke poort(en) kan dat. En wat is het beste slot als er meerdere mogelijkheden zijn.

En als het kan graag kort uitleg hoe en waarom.
 

maestro12

Gevestigd lid
Lid geworden
26 mei 2020
Berichten
209
Waarderingsscore
37
Punten
28
Locatie
Roosendaal
Het kan dus alle drie, er bestaan kaarten met PCIe ×4 en PCIe ×8
Een 4× kaart kan ook in een 8× of 16× slot, naar beneden (dus 8× kaart in een 4× slot) gaat niet.
Helaas vertel je niet welke 'kaart je op het oog hebt'
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Ik kan een Intel x550 T2 op de kop tikken.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Kijk hier kan ik iets mee weer wat geleerd op mijn oude dag.

Nog een vraag kunnen er conflicten optreden tussen de "nieuwe" 10 Gbit kaart en de aanwezige LAN poort op mijn moederbord?
 
Laatst bewerkt:

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Normaliter niet als je die interne niet in gebruik hebt. Eventueel kun je die in de bios uitschakelen.
Als je ze beiden gaat gebruiken krijg je ook 2 interne ip adressen, dan heb je wel kans dat je wat aan routing moet doen als je bepaalde data via een specifieke netwerkkaart wilt sturen.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Ik kan ze dus niet alle twee blijven gebruiken?
Mijn gedachten zijn de bestaande 1 Gbit gebruiken in het netwerk voor internet. De 10Gbit 1 op 1 uitwisseling met mijn NAS. Ik weet dan niet of die in het netwerk kan blijven. Want ook op de NAS heb ik straks zowel 1 Gbit als ook 10Gbit. Anders moet ik waarschijnlijk toch aan een 10Gbit switch.
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Ik kan ze dus niet alle twee blijven gebruiken?
Jawel, ligt er aan wat je wilt.

Wat jij wilt is ook mogelijk, echter dan zul je aan routing moeten doen, dus lokaal verkeer verwijzen naar de 10Gbit netwerkkaart en extern verkeer (naar internet) verwijzen naar de 1 Gbit kaart.

Vroeger was dat heel eenvoudig te doen middels Winroute Lite. Die zou ik nu niet gebruiken aangezien die tot XP is en zo te zien alleen nog op vage sites te downloaden is. En dan is het nog maar de vraag of het op W10 werkt. Geen idee of een alternatief zoals Sygate nog werkt.

Maar misschien dat iemand hier nog een goed idee heeft hoe dat het beste op te lossen zonder extra apparatuur.
 
Bovenaan Onderaan