Asus laptop mic. Herkent wel, pakt geluid niet op.

Knoalster

Nieuw lid
Lid geworden
25 sep 2021
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
Leeftijd
30
Het probleem.

Sinds donderdag werkt mijn interne camera en microfoon niet meer.
Inmiddels camera wel weer. Die werd ook niet gevonden door het systeem.

Echter de microfoon is een ander verhaal. Het systeem herkent de microfoon wel.
Ik kan hem selecteren, Zoom herkent hem bv gewoon.
Alleen hij pakt gewoon geen input. Nergens.

Als ik echter oortjes met microfoon in de zij-ingang (stereo) stop dan pakt hij die microfoon wel gewoon.

Relevante software en hardware die ik gebruik

Realtek High definition audio ingebouwd.
Laptop is een Asus X540UV.

Wat ik al gevonden of geprobeerd heb

Ik heb hem donderdag laten upgraden (RAM) en daarbij is het enkele kabeltje wat van het scherm naar moederbord loopt niet helemaal goed erin gekomen. Toen dat werd hersteld werkte de camera gewoon direct weer. Maar de camera werd door het systeem ook gewoon niet meer als een apparaat bezien.
De microfoon wel.

De BIOS heb ik ge-update. Alle drivers die ASUS op de website geeft voor het model zijn ge-update.
In apparaatbeheer in en uitschakelen. Verwijderen en wat dan ook gedaan.

Ben bij de ICT winkel geweest en die heeft er ook een uur bij gekeken en heeft ook geen flauw idee.

De stereo ingang pikt de geluiden wel op, ook als ik hem op de hoofdmicrofoon heb staan ipv de stereo.
De geluiden van het erin doen van een aansluiting, niet van stemmen.

Iemand enig idee wat er nog gedaan kan worden?
 

Aarie25

NCF Goeroe
Forumleiding
Moderator
Lid geworden
12 apr 2013
Berichten
23.189
Waarderingsscore
857
Punten
0
Leeftijd
41
Test de microfoon eens op een andere computer, om uit te sluiten dat die niet stuk is.
 

Aarie25

NCF Goeroe
Forumleiding
Moderator
Lid geworden
12 apr 2013
Berichten
23.189
Waarderingsscore
857
Punten
0
Leeftijd
41
Dat wordt lastig :innocent:
Kijk eens of er geen fouten in jou Windows zitten door het volgende te doen.

De scan gewoon laten lopen en niet onderbreken, ook al blijft hij lang hangen op een bepaalde %
Aan het eind kun je zien of er fouten zijn gevonden en herstelt.
- Open het start menu en typ "cmd"
- Klik het zoekresultaat cmd (command prompt) met rechts aan en kies uitvoeren als administrator
- Bevestig de prompt met ja
- Typ daarna "sfc /scannow" en druk op enter (let op de spatie tussen sfc en /)
- Laat ook deze scan lopen en controleer of er fouten worden gevonden
- Voer de scan bij niet herstelde fouten opnieuw uit met "sfc /scannow"
 
TS
TS
K

Knoalster

Nieuw lid
Lid geworden
25 sep 2021
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
Leeftijd
30
Dat wordt lastig :innocent:
Kijk eens of er geen fouten in jou Windows zitten door het volgende te doen.

De scan gewoon laten lopen en niet onderbreken, ook al blijft hij lang hangen op een bepaalde %
Aan het eind kun je zien of er fouten zijn gevonden en herstelt.
- Open het start menu en typ "cmd"
- Klik het zoekresultaat cmd (command prompt) met rechts aan en kies uitvoeren als administrator
- Bevestig de prompt met ja
- Typ daarna "sfc /scannow" en druk op enter (let op de spatie tussen sfc en /)
- Laat ook deze scan lopen en controleer of er fouten worden gevonden
- Voer de scan bij niet herstelde fouten opnieuw uit met "sfc /scannow"

Yup haha. Mocht het mij niet lukken de komende dagen dan breng ik laptop weer naar ICT bedrijf, dan gaan ze daar volledige strip even vervangen en kijken of het inderdaad in de microfoon zelf zit bv.

Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them.
For online repairs, details are included in the CBS log file located at
windir\Logs\CBS\CBS.log. For example C:\Windows\Logs\CBS\CBS.log. For offline
repairs, details are included in the log file provided by the /OFFLOGFILE flag.

Heeft echter niet tot een oplossing voor dit kunnen leiden, problemen in andere files blijkbaar.
 

maestro12

Gevestigd lid
Lid geworden
26 mei 2020
Berichten
272
Waarderingsscore
75
Punten
0
Locatie
Roosendaal
Vraag me al af waarom dat kabeltje naar een beeldscherm los moet als je geheugen wilt uitbreiden, dat terzijde, maar goed het enige wat tussen je moederbord en de microfoon zit is dat kabeltje, dus nogmaals nazien op een correcte aansluiting.
'geluidskaart' werkt correct, anders zou de zij-ingang ook niet werken.
 

Aarie25

NCF Goeroe
Forumleiding
Moderator
Lid geworden
12 apr 2013
Berichten
23.189
Waarderingsscore
857
Punten
0
Leeftijd
41
Echter de microfoon is een ander verhaal. Het systeem herkent de microfoon wel.
Ik kan hem selecteren, Zoom herkent hem bv gewoon.
Alleen hij pakt gewoon geen input. Nergens.
Onder geluid ook al gekeken of je daar iets niet goed staat?
 
TS
TS
K

Knoalster

Nieuw lid
Lid geworden
25 sep 2021
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
Leeftijd
30
Vraag me al af waarom dat kabeltje naar een beeldscherm los moet als je geheugen wilt uitbreiden, dat terzijde, maar goed het enige wat tussen je moederbord en de microfoon zit is dat kabeltje, dus nogmaals nazien op een correcte aansluiting.
'geluidskaart' werkt correct, anders zou de zij-ingang ook niet werken.

Omdat het onder 1 groot chip slot zit waar de moederbord ook zit en RAM ook onder verstopt zit en alles. Dat hele groene ding moest losgeschroefd worden. Helaas zit de kabel daaraan vast en zal dus wat losgekomen zijn en niet helemaal goed geplaatst zijn.
Nu die weer goed gezet is werkt de camera wel weer. Alleen als het niet goed zit zou die de microfoon ook niet moeten herkennen, zoals dat bij de camera ook was.

Onder geluid ook al gekeken of je daar iets niet goed staat?

Ja, staat allemaal goed.
 

maestro12

Gevestigd lid
Lid geworden
26 mei 2020
Berichten
272
Waarderingsscore
75
Punten
0
Locatie
Roosendaal
Het is al even geleden dat ik een X540UV open gehad heb, maar volgens mij kun je, als het HDD/DVD extensionboard verwijderd, het moederbord losschroeven en omhoog halen zonder kabeltjes te verwijderen.
Ook weer even uit mijn hoofd, rechts op een hoekje (vlakbij de CPU fan) zitten twee witte stekkers, één voor de CPU fan en de andere was volgens mij de aansluiting van de mic, wellicht iets om na te kijken.
 
TS
TS
K

Knoalster

Nieuw lid
Lid geworden
25 sep 2021
Berichten
5
Waarderingsscore
0
Punten
0
Leeftijd
30
Het is al even geleden dat ik een X540UV open gehad heb, maar volgens mij kun je, als het HDD/DVD extensionboard verwijderd, het moederbord losschroeven en omhoog halen zonder kabeltjes te verwijderen.
Ook weer even uit mijn hoofd, rechts op een hoekje (vlakbij de CPU fan) zitten twee witte stekkers, één voor de CPU fan en de andere was volgens mij de aansluiting van de mic, wellicht iets om na te kijken.

Bijna alles zit verwerkt in/onder dat grote groene plaat (chipset of whatever ze dat ook noemen).
De kabel die vanaf bovenin het scherm langs de zijkant loopt naar beneden komt aan de bovenkant van die groene plaat binnen.
En zit aan de bovenkant (zowel bovenkant als in noordkant als letterlijk bovenkant) vast.
En die hele plaat moest eraf om bij de RAM te komen en die extra te plaatsen.

Het is overigens een zwart omhulde kabel.

Omdat die kabel toen dus niet goed zat werd de camera niet als een device gezien die ik heb in de laptop. Nu die dus goed zit doet de camera het gewoon weer.
De microfoon wordt echter gewoon gezien, daar zat het probleem hem dus niet in gaf de ICT guy aan.

Maar gezien alles wat ik inmiddels zelf gedaan heb kan het amper anders en anders is de microfoon zelf toch kapot op magische wijze.
 

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan