• De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Downloaden, uploaden en delen onlinewat mag nou wel en wat mag nou niet

Status
Niet open voor verdere reacties.

Maaikie

altijd in de wolkjes!
Lid geworden
29 jul 2005
Berichten
18.069
Waarderingsscore
589
[hand]Downloaden, uploaden en delen onlinewat mag nou wel en wat mag nou niet!

Omdat we hier op het forum een aantal regels hanteren en ook graag zien dat deze worden nageleefd zal ik hieronder proberen zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat nou wel en niet mag.

Zeker omdat de scheiding en de bepalingen van wat nou wel en niet mag als het gaat om downloaden, uploaden en delen online vaak heel moeilijk te scheiden zijn of in een soort grijs gebied zitten, heb ik vandaag n en ander opgezocht en nagebeld bij mijn contacten van Brein, Bits of Freedom en de Buma / Stemra.

Ik maak hierbij gebruik van de volgende bronnen. Mocht er iets niet duidelijk zijn ben ik er zeker van dat als je deze paginas goed doorleest het je zeker duidelijk zal worden.

www.digimuziek.nl
http://www.anti-piracy.nl/ (Bescherming Rechten Entertainment Industrie Nederland)
www.bumastemra.nl
http://www.onbezorgdkopieren.nl/ (Stichting Thuiskopie)
www.bof.nl (Bits of Freedom)

Downloaden wordt vaak gezien als stelen Is dat nou eigenlijk wel zo?

Nee. Iedereen mag kopien maken van muziek, films en teksten, ook als de bron niet legaal is. Elk stuk muziek of elke film die je op internet kunt vinden mag je zonder enig schuldgevoel downloaden. Er is wel een voorwaarde. Kopien mogen alleen maar voor eigen gebruik bestemd zijn. Wat niet mag is het illegaal downloaden van Software en van Games. Deze zijn weer extra beschermd volgens de Richtlijn op Europese software en mogen nooit zonder toestemming gedownload worden!

In een rechtszaal tegen de zoekmachine zoekmp3.nl moest de rechter dit ook bevestigen.
De wetgever heeft bepaald dat het kopiren van een inbreukmakend/ illegaal mp3 bestand voor eigen gebruik, geen strijd met de Auteurswet oplevert
Bron: Webwereld.nl

De Stichting Brein heeft in deze rechtszaak ook moeten toegeven dat de wet zoals deze nu is als het over downloaden van muziek en films gaat voor eigen gebruik dit niet kan verbieden. Dit alles heeft te maken met de thuiskopie regeling. Je mag ten alle tijden, voor 100% eigen verbruik, een kopietje maken van onder andere een video of muziek bestandje. Als je deze kopie alleen gebruikt voor testen met iets, je studie of eigen gebruik, hoef je hiervoor geen toestemming voor te vragen bij de mensen die de rechten bewaren en bewaken.
Op het moment dat je dus muziek download voor jezelf, is er niets aan de hand.
Kijk als het niet duidelijk is eventueel even op de website van de Stichting Thuiskopie, ik heb de link hierboven neergezet.
Maar.

Het beschikbaar stellen is over het algemeen wel illegaal n strafbaar!!!

Als je via Peer 2 Peer programmas muziek of andere bestanden met rechten (copyrights) te beschikking stelt van af je harde schijf,dan is het wel een ander verhaal. Je bent dan geen gebruiker meer, maar bent automatisch een dealer geworden. Dit mag niet! Daar is geen twijfel over mogelijk, dit is strafbaar. Er wordt dan ook opgetreden tegen mensen die via P2P programmas beschermde muziek en films aanbieden.

Om een voorbeeld te nemen:

Jij download een film via Shareaza. Deze film zet je in de map waar andere gebruikers deze film nu uit kunnen halen. Zo gauw zij dat downloaden ben JIJ een dealer.
Als de instanties ontdekken dat jij dit via shareaza aanbiedt kun je een procesverbaal krijgen voor illegale verspreiding van rechtenbeschermd materiaal.
De uitzondering op de regel is dat je wel je eigen videos en fotos mag aanbieden. Ook materiaal dat tot het publieke domein behoort mag je zonder enig probleem aanbieden.
Dit zijn bijvoorbeeld films, tv-series en concerten die meer dan vijftig jaar geleden zijn opgenomen of boeken waarvan de schrijver meer dan 70 jaar dood is. Maar ook nieuwe werken van bijvoorbeeld jou zelf en jouw band oid.
Als je wilt weten wat je wel mag aanbieden of je wilt hier iets meer over wilt weten kan ik je verwijzen naar de Bits of Freedom ( boven aan bij de links)

Thuiskopiren mag.

Je hoort zeker de laatste tijd veel over bestrijding van piraterij. Dit is niet ten onrechte, er worden veel partijen dvds en cds in beslag genomen. Maar niet onbelangrijk is te weten dat je als consument best een kopie voor jezelf mag maken. Om bijvoorbeeld jouw nieuwe mooie cd niet te beschadigen kun je deze gewoon kopiren en in de auto gebruiken of op je werk.

Blanco Cds

Tegenwoordig betaal je bij elke blanco cd of dvd een bedrag dat bestemd is voor de auteursrechthebbenden. Dit heet de Thuiskopievergoeding. Op deze manier doet het ons consumenten niet zoveel pijn en krijgen, musici, producenten, platenmaatschappijen en componisten toch een vergoeding voor hun werk. Dit is op zich niet heel vreemd, want omdat mensen thuis kopiren verkopen zij minder cds en / of dvds

Er bestaan wel bronnen waar je gratis en legaal muziek kunt delen met anderen en ook dingen kunt en mag toevoegen. Een goede bron hiervoor is het Internet Archive.(http://www.archive.org/index.php) Dit is een zeer groot archief waar zo veel mogelijk publiek domein bestanden gratis ter beschikking worden gesteld aan de wereld. Iedereen kan hier iets toevoegen, maar degenen die dit archief zijn begonnen proberen zelf het archief te vullen met allerhande oude boeken, films en platen die zij digitaliseren onder andere met The Library of Congress in the USA.

Ook de zoekmachine van Creative Commons (http://search.creativecommons.org/) geeft toegang tot allerlei nieuwe werken, die door makers voor een groot gedeelte vrij beschikbaar worden gesteld, met maar n vereiste: de naamsvermelding moet erbij komen als je het hergebruikt.

Ook in Nederland zijn ze bezig om een groot platform op te richten voor muziekuitwisseling die legaal is. Daar wordt momenteel door Simuze (http://www.simuze.nl/live/) aan gewerkt!

Is downloaden nou verboden?
Nee:
Iedereen mag voor eigen gebruik kopien maken van films, muziek, teksten ook als de bron illegaal is. Alles wat je op internet kun vinden en kunt downloaden Mg je downloaden. Nogmaals dit geldt dus niet voor games en programmatuur / software.

Is uploaden nou verboden?:
Ja en Nee:
Het is absoluut niet toegestaan om zonder de toestemming van de auteur zijn beschermde werken aan te bieden. Als je een programma als Limewire, KaZaa of Shareaza gebruikt, moet je dus goed opletten dat je mag downloaden, maar niet zomaar met een gedeelde map weer mag delen met anderen. Dit geldt niet voor eigen werk, van thuisvideos tot fotomapjes. Ook mag je gebruik maken van de publiekelijke domein werken.

Ook de buma- stemra hanteert dezelfde regels:
Muziek op internet
Voor het gebruik van muziek is toestemming nodig van de auteursrechthebbenden (d.w.z. de componisten, tekstdichters, bewerkers en muziekuitgevers). Ook als het muziekgebruik op internet betreft. Want ook daar is sprake van (mengvormen van) vastlegging, verspreiding en openbaarmaking van muziek. Veruit de meeste rechthebbenden hebben de werkzaamheden m.b.t. het verlenen van toestemming overgedragen aan Buma/Stemra. Buma/Stemra hanteert verschillende regelingen en tarieven voor verschillende vormen van muziekgebruik op internet
Bron: Buma / Stemra

Ik hoop hiermee wat duidelijkheid te hebben gegeven in wat nou wel en niet mag. Ik heb gebruik gemaakt van de bovenstaande sites om deze handleiding te schrijven en daarmee zijn de teksten dan ook ontleend aan de bovenstaande partijen.
Groetjes, Maaikie [/hand]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan