• De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Einde van de rashond

  • Onderwerp starter Abraham54
  • Startdatum
A

Abraham54

Gast
Piet Hellemans woest om uitbuiting showhonden
Onze eigen VRIJ-dierenarts Piet Hellemans is fel tegen hondenshows zoals de World Dog Show, die vandaag in de Amsterdamse RAI van start is gegaan. „Het gaat de baasjes alleen maar om hun ego, roem, financieel gewin en dat dus ten koste van de honden.”


Vandaag vonden er al bij de RAI protesten plaats van stichting Dier en Recht, die dit soort shows verwerpelijk vindt. Helemal terecht, stelt Hellemans : „Deze shows raken nergens de natuurlijke behoeftes van honden, zoals wandelen en spelen. Het is in geen enkel opzicht in het belang (fysiek en mentaal) van de honden. Daarnaast wordt er op uiterlijk geselecteerd, het welzijn van de honden is hier ondergeschikt aan. Met de prijswinnaars wordt gefokt, de keurmeesters zijn veelal fokkers. Dus hier wordt de volgende generatie zieke honden geselecteerd. Het zijn slagers die hun eigen vlees keuren!”


Hierbij doelt Hellemans op het inteeltprobleem. „Rashonden hebben door inteelt meer erfelijke gebreken en een lagere levensverwachting. Sommige rassen zoals de kortsnuitigen worden geboren met ernstige handicaps, en kunnen amper ademen, rennen of zwemmen en als het warm is, stikken ze in hun eigen verhemelte. Dekken en baren lukt sommige van deze honden ook niet meer, dat gebeurt standaard met kunstmatige inseminatie en keizersnedes. Als dierenarts en voorvechter voor dierwelzijn ben ik tegen het fokken van rashonden, zeker als er honden met meerdere ernstige handicaps op bestelling worden gefokt.”

Ook blijft het niet bij maar een of twee hondenshows per jaar. Hellemans: „Sommige honden lopen 20 of 30 van deze shows per jaar, ook in een ver buitenland. En dat alleen maar om de prestige van het ras en de fokker. Het gaat de baasjes hier niet om het welzijn van de hond of het ras, het gaat om hun ego, roem en financieel gewin, en dat dus ten koste van de honden.”

BBLHSMx.img

© ANP Honden worden gekeurd tijdens de World Dog Show in de RAI.

Recent liet de gemeente Amsterdam weten een einde aan deze shows te willen maken. Probleem opgelost toch? Hellemans: „Dat zou een goed begin zijn, hopelijk volgt daarna de rest van Nederland en de wereld. Dertig jaar geleden vonden we een circus met wilde dieren allemaal ook nog prachtig, gelukkig zijn wij daarop teruggekomen. Ik denk dat dit soort shows in dezelfde categorie valt. Het schaadt dieren, dat moeten we niet willen en bij wet verbieden.”


Wij belden voor een reactie van de stichting Raad van Beheer, die ’staat voor de relatie tussen mensen en honden’. Hierbij gaat het om sporten, showen, en het fokken van gezonde honden, valt te lezen op hun website. Deze organisatie bleek vandaag in verband met de World Dog Show onbereikbaar voor commentaar.

BRON


Zembla Einde van de rashond Uitzending Gemist (2010)
View: https://www.youtube.com/watch?v=mDZvRA4-e-g
 
Ben tegen huisdieren en dierentuinen maar helaas zijn de laatste nodig omdat het in het "wild" de boel wordt uitgemoord.
Maar het zelf houden van dieren voor je eigen plezier stuit mij tegen de borst.

Voor vleesproductie wordt het lastiger maar dat kan stukken beter.
 
Gelukkig zitten we in dit topic aan de bar en kunnen we allemaal onze mening ventileren......
Einde van de rashond? Ik denk het niet.

Dat ik het volledig oneens ben met de de vorige 'spreker' moge vrij duidelijk zijn. Wij hebben idd. een hond (open deur intrappend?) Ja, wij hebben een échte rashond, inc. bijbehorende papieren etc. etc.
Het beest gaat op jaarbasis (+/-) 330 dagen naar : óf het bos / de hei, óf naar een zwemwater en dat gedurende minimaal een uur. Dat het geen 365 dagen zijn komt doordat íe zich zo nu en dan blesseert door achter konijnen / zwijnen / reetjes aan te jagen en dan een (spier)blessure oploopt waardoor 'ie een dag of wat mankepoot.

Dat het beest het (bij ons) geweldig vindt, blijkt ons dagelijks weer uit het feit dat 'ie als een achterlijke begint te piepen en te drentelen als één van ons de Meindels (wandelschoenen) aantrekt. Ik denk met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijk te weten dat onze hond vrij tot érg gelukkig is. Kennelijk zijn wij ook niet de slechtste baasje / bazin voor hem, want als wij eens een paar uur weg zijn en we komen thuis, dat slaat 'ie door blij te kwispelen bijna zijn staart tegen het deurkozijn kapot. Zó slecht denkt hij kennelijk over het baasje en het vrouwtje.

Laat ik er dit nog aan toevoegen : in één van de twee rasverenigingen van onze rashond heb ik een aantal jaren in het bestuur mogen zitten. Inteelt? Absoluut NIET. De rasverenigings/fok-regels boden en bieden voldoende waarborgen om inteelt te voorkomen. Koop je dus een hond van het 'merk' zoals wij dat hebben, dan is de kans op inteelt zo goed als 0. Ook op erfelijke ziektes zoals heupellende en dergelijke werden en worden reutjes / teefjes getest alvorens ermee gefokt mag worden.

Bezoek desgewenst de 2 websites van de rasverenigingen van 'ons hondenmerk', ic. de ZWHVN of RZWH en lees dat alle fokkers bij ieder nest de (bijv.) HD waardes van de ouders plaatsen. Via de website van de Raad van Beheer kun je als aspirant koper heel simpel achterhalen wie de grootouders van jouw aanstaande pup waren en wederom via de Raad van Beheer kun je ook hun (o.a.) HD waardes bekijken.

Voorbeeldje? Kijk naar de aandoeningen waarop de fokkers de vader en moeder van pups laten testen :

Klik

Weet je welke omstandigheid (o.a.) leidt tot het einde van de rashond? Puur winstbejag / kwantiteit van 'eenheden' van een fokker. Toen wij 9 jaren geleden onze hond wilden kopen, moesten wij eerst op audiëntie bij de fokker. De fokker had een paar van die beesten rondlopen en keek (zo hoorden wij aan het eind van de audiëntie) hoe die beesten op ons reageerden. Daarnaast werden wij sufgevraagd over onze ervaring met het opvoeden van honden. Aan het eind van het gesprek vertelde de fokker ons (ongevraagd) dat wanneer één van de twee loslopende honden in zijn woonkamer naar ons had gegromd of geblaft, wij NIET in aanmerking zouden zijn gekomen om een hond van haar te kopen.
 
Laatst bewerkt:
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan