Advies Goeie CD brander en goeie CD's

boertje125

Gewaardeerd
Lid geworden
19 jul 2005
Berichten
1.912
Waarderingsscore
52
Punten
0
Leeftijd
52
De firmware van je brander bepaald welke snelheid bij een bepaald type cd hoort.
voorheen waren er voor bepaalde branders hombrew firmware beschikbaar voor optimaal gebruik bij een bepaald type cd.

Neem gewoon de laagste snelheid die wordt aanbevolen.
de systemen van tegenwoordig kunnen die prima aan.
 

gouwepeer

8e wereldwonder
Lid geworden
3 apr 2010
Berichten
961
Waarderingsscore
75
Punten
0
Ik geloof dat ik mijn nieuwe brander (in mijn nieuwe pc) nog niet gebruikt heb.
Hier nog zo iemand. Mijn huidige desktop heb ik nu weer ruim 2 jaar. Destijd heb ik er gelijk voor gekozen om een bluray brander in te bouwen (altijd handig), maar dat ding is nog steeds als nieuw 🤣
 

erikdenhouter

Gewaardeerd
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
1.502
Waarderingsscore
122
Punten
0
Leeftijd
65
Leuk weetje
Ik lees dat MAM-A Gold (voormalig Mitsui) CD's archiefwaardig zijn, maar wel rond de $ 2,75 per stuk (24 karaat gold layer) als je ze per 100 koopt. Echter lees ik in 2020 dat de productie stopgezet is:


Ze worden nog wel te koop aangeboden, op ebay b.v.:
 

Dave

NCF Goeroe
Forumleiding
Moderator
Lid geworden
15 mei 2005
Berichten
33.907
Waarderingsscore
66
Punten
0
Leeftijd
34
Locatie
België
Dat is geen fabel dat is een feit. Dat was te zien aan bijv. Princo's die per batch konden verschillen en veelal bagger waren.
Als je de nodige duizenden cd's gebrandt hebt, dan kom je wel achter het kwaliteitsverschil en weet je ook dat het geen fabel is. ;)
Platinum was ook redelijk maar moest je soms ook geluk mee hebben, Verbatim was echt kwalitatief beter. Zeg maar gerust de beste.
Wijze van bewaren is uiteraard net zo belangrijk.
Feitelijk was het in die tijd veelal een verkoopspraatje. Zelf heb ik in die tijd ook vele duizenden schijfjes gebrand. Er is nog geen enkele die 15 - 20 jaar later niet meer werkt.
 

boertje125

Gewaardeerd
Lid geworden
19 jul 2005
Berichten
1.912
Waarderingsscore
52
Punten
0
Leeftijd
52
zou het niet weten of ze het nog doen laatst nog een hele lading richting de kliko verhuist.
gebruik je werkelijk al die schijfjes nog?
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
1.068
Waarderingsscore
199
Punten
0
Locatie
State Penitentiary
Er is nog geen enkele die 15 - 20 jaar later niet meer werkt.
Lijkt me ook eerder een fabel, want ik geloof niet dat je ze die allemaal getest hebt. Dus dat lijkt mij eerder een fabel dan een feit.
Maar het zal er met name aan liggen dat jij over een andere tijd spreekt.

We hebben hier met enkele mensen duizenden cd's gebrand binnen een vriendengroep en het verschil tussen sommige merken was bijzonder goed te merken.
Met name de Princo rommel.
Verkoopspraatjes hadden we in die tijd niet, teveel cd merken om van te kiezen die allemaal zeiden het beste te zijn, maar feitelijk slechts enkele fabrikanten die al die merken op de markt brachten. Het gaat hier dan ook niet om verkoopspraatjes maar eigen ervaringen met branden binnen een vriendengroep. Dan spreek ik wel over de begin tijd. Dus met Plextor en Yahama branders, andere branders behalve de HP rommel en later Philips waren er toen nog niet. Maar dan merk je wel goed het verschil.
Dan spreek je dus niet over 15-20 jaar geleden maar rond 1995 a '96. Dik 26 jaar geleden.

En er zat echt wel degelijk kwalitatief verschil in. Wij hebben er ook uit de oudheid die nog werken, maar zeker niet meer allemaal.

Later zijn zowel de cd's alsook de lasers in de apparaten allemaal verbeterd, dus ja dan wordt de kwaliteit van de media alsook van de branders ook beter.
Toch was het een 20 jaar geleden ook nog beter om om lagere snelheid audio te branden.

Dus het verschil in ervaring, ligt eerder in het verschil van tijd waarover we spreken, maar dat maakt het een of ander nog geen fabel.
En net zoals er nu kwaliteitsverschil nog altijd in HDD's zit, zal er geen mens zijn die iemand kan wijs maken dat er geen kwaliteitsverschil in andere media (dus ook cd's of dvd's) zou zitten.

Dat zal ook wel afhankelijk zijn van hoe je die schijfjes bewaart.
Wel zeer belangrijk maar niet alleen. Sommige cd's wensen niet op snellere cd spelers te werken en doen het dan bijv. wel als je via tools de leessnelheid terug zet. Dat terugzetten lukt niet met alle spelers.
Andere cd's doen het wel, weer anderen haperen. Heb nog de hele Twilight serie op zolder liggen in een doos netjes allemaal in doosjes. Zelfs van die geperste cd's willen er wel eens moeilijk doen.
Van sommige Princo's hebben we gebrand, die kwamen een paar weken later al weer terug, daar zaten gewoon echt bagger batches bij.

Maar het heeft uiteraard ook te maken met de tijd van creatie. In 1995 was een goed merk een stuk belangrijker dan in 2005 toen de kwaliteit van met name lasers (maar ook schijfjes en branders) enorm verbeterd was en er vele merken op de markt waren.
Tijd stond niet stil en die techniek schoot vooruit, net als bijv. de cpu's en zo.
 

Dave

NCF Goeroe
Forumleiding
Moderator
Lid geworden
15 mei 2005
Berichten
33.907
Waarderingsscore
66
Punten
0
Leeftijd
34
Locatie
België
We spreken inderdaad naast elkaar want jouw tijdperk is anders dan het mijne. Maar geconcludeerd denk ik niet dat de 'goedkopere' dvd branders en cd/dvd media van de huidige generatie moeten onderdoen aan de betere merken van 25 - 30 jaar geleden.
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
1.068
Waarderingsscore
199
Punten
0
Locatie
State Penitentiary
moeten onderdoen aan de betere merken van 25 - 30 jaar geleden.
Daar zijn we het over eens. Daarom sprak ik ook over de verbetering van drives en met name de laser techniek wat allemaal verbeterd is.
Dus nee, huidige generatie doet zeker niet onder voor de betere merken van 25 a 30 jaar geleden. Ze zullen wellicht zelfs eerder beter zijn.
Het kan wel zijn dat een gerenommeerd merk als Plextor wat vroeger al goed was, misschien ietsie voor ligt op de andere merken v.w.b. ervaring. Kwalitatief zal het nauwelijks meer schelen.
 

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan