Hardeschijf Master/Slave instellingen

Status
Niet open voor verdere reacties.

just--mike

Smartphone Addicted
[hand]
[kopje]Inleiding[/kopje]


Na aanleiding van verschillende problemen met de harde schijven afgekort HDD maak ik hier een tut over een extra HDD er tussen zetten.

Deze tut informatie komt deels van het internet en deels uit mijn eigen kennis.

de inhoud:
  • [linkje]IDE of Serial-ATA[/linkje]
  • [linkje]Master/Slave[/linkje]
  • [linkje]Windows installeren[/linkje]
  • [linkje]Formatteren[/linkje]
[/hand]
 
Laatst bewerkt door een moderator:

just--mike

Smartphone Addicted
[hand]
[kopje]IDE of Serial-ATA[/kopje]

Je hebt HDD's met een IDE kabel of Serial-ATA aansluiting.
Hoe weet je welke HDD je hebt en je moet kopen?
Het is heel makkelijk om te zien wat een IDE en een Serial-ATA kabel is.
een plaatje:


IDE kabel is een dunne brede kabel
en Serial-ATA is een kleine rode kabel met een kleine kop.

Als je HDD die al in je computer zit een Serial-ATA aansluiting zit kan je het onderdeel met Master/Slave en eventueel het stukje over Windows installeren overslaan. Als je een IDE aansluiting hebt volg dan de volgende stappen. En kijk goed in je computer kast wat voor power aansluiting je hebt dat is ook belangrijk tot je keuze van een HDD.
[/hand]
 
Laatst bewerkt door een moderator:

just--mike

Smartphone Addicted
[hand]
[kopje]Master/Slave[/kopje]

Hoe doe je dat Master/Slave instellen?

Dit is niet voor mensen die een Serial-ATA aansluiting hebben.
Die gaan door met het deel formatteren eventueel Windows installeren.

Wat heb je nodig 2 HDD's 1 die je hebt gekocht of wat dan ook, en de HDD die in je pc zit.

Als je het er uit gaat halen zorg dat de computer uitstaat en de stroom er vanaf is. Ligt er aan wat je als master en slave wil instellen.

Dat maakt niet uit als maar 1 van de 2 master of slave is.

De Jumper moet je instellen op master en slave dat zie je op het plaatje maar kijk voor de zekerheid in het boekje en/of op de sticker op de HDD.
het plaatje:

en nog de achterkant van de HDD:


TIP: Op sommige schijven is er keuze uit de opties "SINGLE or MASTER", "SLAVE" en "MASTER (slave present)". Kies de eerste optie wanneer de harde schijf als enige op de IDE-kabel wordt aangesloten, en de derde optie wanneer op de betreffende IDE-kabel tevens een CD/DVD-speler als SLAVE is aangesloten. In bovenstaand voorbeeld is gekozen voor de optie MASTER in combinatie met een aanwezige SLAVE. Door de jumper weg te laten of volledig rechts te plaatsen (fabrieksinstelling) zal de schijf als MASTER functioneren wanneer er geen ander apparaat is aangesloten.
Het inbouwen van deze harde schijf mag nu geen probleem meer zijn. Dit gaat in precies de omgekeerde volgorde van het verwijderen van de oude schijf. De voedingsstekker en de brede IDE-kabel kunnen er maar op n manier in. Zodra de twee stekkers er weer goed in zitten, kan de PC weer op het stroomnet worden aangesloten.


TIP: De IDE-kabel is meestal voorzien van een gekleurde zijkant/rand. De zijde met de gekleurde kant geeft aan dat daar de eerste pin op aangesloten moet worden. De 40 pinnen zijn genummerd, in veel gevallen staat dit ook op de harde schijf vermeld (0-19 en 20-39). Deze nummers zijn in de meeste gevallen ook terug te vinden op de printplaat aan de onderkant van de harde schijf. Het komt er dus op neer dat de gekleurde rand overeen komt met de plek waar pin 0 zit. Pin 0 zit (bijna) altijd direct links van de jumpersettings.

Computer opstarten met de nieuwe harde schijf


Bij het opstarten van de PC zal het BIOS de nieuwe harde schijf detecteren. Doorgaans toont het systeem hiervan bij het opstarten een melding (in tabelvorm), waarbij namen worden gebruikt als primary master, primary slave, secondary master en secondary slave. De nieuwe harde schijf staat ook vermeld in de BIOS-instellingen. De instellingen van het BIOS zijn bereikbaar door tijdens het opstarten op een bepaalde knop te drukken (afhankelijk van het type moederbord, meestal DEL).

TIP: In sommige gevallen heeft het BIOS een probleem met het herkennen van een nieuwe harde schijf. Dit komt omdat het betreffende BIOS de nieuwe harde schijf nog niet kent. Dit kan opgelost worden door een BIOS-update, zie daarvoor de aanwijzingen op de website van de moederbordfabrikant. De fabrikant kan met het programma CPU-Z (download: www.cpuid.com/cpuz.php) worden achterhaald. Gelukkig kan Windows nog steeds worden opgestart door de oude harde schijf terug te plaatsen...


LET OP: Op de nieuwe harde schijf staat nog geen besturingssysteem, de computer zal daarom met een foutmelding komen. Geen zorgen, deze wordt in de volgende stappen genstalleerd.
[/hand]
 
Laatst bewerkt door een moderator:

just--mike

Smartphone Addicted
[hand]
[kopje]Windows installeren[/kopje]

Deze stap moet je alleen doen als je de nieuwe HDD als master hebt gezet.

Stop als je de computer opnieuw opstart de cd van Windows in en als er in beeld komt druk op een toets om windows van de cd op te straten druk op een toet maakt niet uit welke als het maar een toets is en volg de instructies.
[/hand]
 
Laatst bewerkt door een moderator:

just--mike

Smartphone Addicted
[hand]
[kopje]Formatteren[/kopje]

Je gaat je nieuwe HDD formatteren.
Dit doe je alleen als dit je slave is bij een IDE aansluiting of als een nieuwe HDD met een Serial-ATA aansluiting.

Ga in Windows naar Schijfbeheer. Makkelijkste te bereiken via start, uitvoeren, diskmgmt.msc. Wijst zich verder vanzelf, als je geen complete digibeet bent.
Zorg dat de instellingen voor het beeld goed staat in het programma in de taakbalk beeld > Onder > en klik op Grafische weergave.

Als het goed is zie je alle stations staan van HDD tot je bijv. cardreader.

kies dan de laatste schijf die er instaat er staat dan volgens mij geen informatie bij klik op de rechter muisknop formatteren en formatteer naar ntfs.

Het duurt aardig lang voordat hij klaar is en ja er verdwijnt ruimte van de schijf. ipv de 100 gig heb je er nog maar 90 of 80 gig over.

Dit was mijn tut als je commentaar wil plaatsen maak ik er een aparte topic van. En aub niet hier.
[/hand]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan