• Hulpvragenden in dit forumonderdeel worden enkel geholpen door daartoe bevoegde teamleden.
    Dit is belangrijk, zodat de hulpvragende goed geholpen kan worden zonder (goedbedoelde) aanvullende berichten van andere leden.
    Reageren op andermans discussie is daarom uitgeschakeld.
  • De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Nieuws Herrezen uit de dood: berucht crimineel virus bezig aan opmars

Status
Niet open voor verdere reacties.

Berend Jansen

Gewaardeerd
Lid geworden
16 dec 2013
Berichten
1.333
Waarderingsscore
45
Een van de gevaarlijkste cybercriminele netwerken ooit werd begin dit jaar uitgeschakeld, maar is sinds vorige week weer actief en bezig aan een opmars. Experts vrezen door de wederopstanding van Emotet voor een forse, wereldwijde toename van phishingmails en digitale inbraken. Opsporingsdiensten monitoren de ontwikkelingen.

 
Idd. Wordt weer nog meer oppassen dus. Uit voorzorg heb ik zowel alle data als ook een image van mijn OS op een externe drive staan welke alleen wordt ingeschakeld als ik aan het backuppen ben.
 

Hier volgen enige tips om jezelf te beschermen tegen Emotet:​


  • Blijf op de hoogte. Zorg dat je voortdurend op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen betreffende Emotet. Je kunt dit op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door artikelen in het Kaspersky Resource Center te lezen of zelf onderzoek te doen.
  • Beveiligingsupdates: het is essentieel dat je zo snel mogelijk updates van fabrikanten installeert om eventuele beveiligingslekken te voorkomen. Dit geldt voor besturingssystemen zoals Windows en macOS, maar ook voor applicaties, browsers, browserextensies, e-mailclients, Office en PDF-programma's.
  • Bescherming tegen virussen: Zorg dat je complete bescherming tegen virussen en malware installeert en scan je computer daarmee regelmatig op kwetsbaarheden. Dit biedt je de beste bescherming tegen de laatste virussen, spyware, enzovoort.
  • Download geen twijfelachtige bijlagen bij e-mailberichten en klik niet op verdachte links. Als je niet zeker weet of een e-mailbericht echt of vervalst is, moet je risico's vermijden en contact opnemen met de verzender. Als je wordt gevraagd om een macro uit te voeren op een gedownload bestand, moet je dat in geen geval doen, maar moet je het bestand direct verwijderen. Op deze manier geef je Emotet geen kans om je computer te infecteren.
  • Maak regelmatig back-ups van je gegevens op een extern opslagapparaat. Dan heb je in geval van een infectie altijd een back-up om op terug te vallen en verlies je niet al je gegevens op je apparaat.
  • Gebruik alleen sterke wachtwoorden voor alle aanmeldingen (online bankieren, e-mailaccount, online winkels). Dit betekent dat je niet de naam van je eerste huisdier maar een willekeurige reeks letters, cijfers en speciale tekens moet gebruiken. Je kunt deze wachtwoorden zelf bedenken of je kunt ze genereren met verschillende programma's. Daarnaast bieden veel programma's tegenwoordig ondersteuning voor dubbele verificatie.
  • Bestandsextensies: zorg dat bestandsextensies standaard worden weergegeven door je computer. Hierdoor kun je onbetrouwbare bestanden zoals 'Photo123.jpg.exe' ontdekken, die vaak schadelijke programma's zijn.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan