1. Deze website gebruikt cookies. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Het besturingssysteem genaamd BirdOS

Discussie in 'Hobbyhoek' gestart door maarten70, 9 dec 2016.

Discussie Het besturingssysteem genaamd BirdOS in het Hobbyhoek forum op nationaalcomputerforum.nl/.

 1. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

  Laatst bewerkt: 18 apr 2017
 2. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

  Jazeker, in mei kan je BirdOS verkrijgen (compleet met release notes e.d. waar ook de plannen voor de volgende uitgave instaan). Misschien zal je je heel erg vervelen... Alvast een sneak peek:

  shell2.PNG
   
 3. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

 4. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

 5. Rubensky

  Rubensky Moderator

  Zal me er zeer binnenkort eens in verdiepen en kijken wat ik ervan vind.
   
 6. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

  Als je bugs vindt die niet in de Release Notes staan, zou je die willen doorgeven? Ik denk niet dat er veel zijn. En ik heb er al een aantal 'gefixt' die niet in de Release Notes staan. Zoals een probleem met echo en verkeerde commands: Als je één karakter gebruikte met echo, dan zouden "unknown commands" niet herkend worden als unknown. Dit was omdat ik de keyboard buffer niet leegmaakte, hierdoor (omdat ik de keyboard buffer gebruik om commands en user input te vergelijken) werd echo steeds gebruikt als command. Ookal voerde het echo op dat moment niet meer uit.
   
 7. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

  Er is een nieuwe build waarin de volgende issues verholpen zijn:

  [1] Het probleem met [SHIFT] is opgelost, voorheen liet het zichzelf zien als een '6' (vanwege de keycode die wordt vertaalt naar leesbare tekst). Nu doet [SHIFT] helemaal niks.

  [2] Het probleem met "PAUSE" is ook opgelost, eerst was het zo dat er geen nieuwe lijn werd gestart nadat "PAUSE" klaar was. Nu doet hij dat wel.

  [3] Het probleem met "ECHO", genoemd in de orginele post, is dus ook opgelost. Ofwel:
  Die kleine dingetjes zijn opgelost in build 193: https://github.com/FeatherCode/FeatherCode/tree/master/BirdOS%200.20%20build%20189
  Vergeet ook hier niet op "view raw" te klikken om het te downloaden.
   
 8. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

  Ik ben nu bezig met memory management, dit zal wel even duren... Maar de volgende versie kan objecten 'verschuiven' in de memory en de versie daarna kan waarschijnlijk wat met hardeschijven doen... Tegen die tijd zou ik moeten overstappen naar een bootloader (en virtualbox).
   
 9. Rubensky

  Rubensky Moderator

  We zijn benieuwd naar hoe ver dit systeem gaat komen.
   
 10. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

  Ik ben al een poosje niet meer op dit forum geweest... :(

  Anyway, de nieuwe website is nu af: http://feathercode.github.io. Er zijn een aantal dingen veranderd, misschien kan je ze allemaal vinden. :p
  Voor de website hebben we nog wel wat leuke dingetjes nodig zoals cartoon achtige uilen voor de 404 error (Not Found) pagina. Meer informatie daarover is te vinden op http://feathercode.github.io/we-need-art.

  Voor de rest is er niet zoveel interessants gebeurt en gedaan...
   
 11. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

  Gegroet Nederlands internet en NCF...!

  Ik dacht ik zal hier even een update'je geven...

  Anyway, ik heb de website aangepast: de about page is vernieuwd en ik heb een blog page gemaakt op de website om meer aan visies te doen die we hebben. Dus als je naar FeatherCode (feathercode.github.io/blog) zou gaan kom je daar een blog tegen, waar nu maar één post op staat. Het is niet helemaal mobiel vriendelijk (naja, op een mobiel is het meer praktisch dan mooi) dus ik raad aan de website te bekijken op een tablet+ (tablet+ betekent alles groter dan een tablet en een tablet zelf). Ik zou graag horen wat je er van vindt. We gaan de andere pagina's zo snel mogelijk verbeteren.

  Als we eenmaal genoeg blogposts hebben gaan we Blogger verlaten omdat dit niet aan onze visie (ja, zover zijn we al, met visies, erg hé) voldoet en omdat het, naar onze mening, geen fijne dienst is. Verder hebben we de about page een tekst gegeven die beter is en de credits is op een iets oog-vriendelijker manier weergegeven. De tekst is echter wel een beetje geschreven op de manier 'Je praat veel maar je zegt weinig'. Dit gaat veranderen als we eenmaal meer over ons te zeggen hebben.

  Ook heb ik Twitter laten beslissen in welke volgorde mijn volgende drie onderdelen van BirdOS zou maken, laten bepalen. Het is deze volgorde geworden: VESA (hoge scherm resoluties), mouse support en daarna RAM. Geinig hieraan is, dat het belangrijkste van de drie niet interessant wordt gevonden. Toch is het zo dat ik VESA en de RAM gedeeltelijk tegelijk kan maken, en daarna, na wat initializing ze één voor één kan wegwerken. Mouse support lijkt me eigenlijk wel leuk om te doen, dus daar verheug ik me op!

  De afgelopen weken heb ik CPUID toegevoegd, hierdoor kunnen we kijken wie je CPU gemaakt heeft. Een commando genaamd systeminfo die gebruik maakt van CPUID en de volledige naam van de versie van BirdOS is ook toegevoegd aan het geheel. Verder hebben we nog een bug gevonden die ik op dit moment als een feature ga behandelen: als je op de onderste lijn van het scherm komt (kan je alleen doen door op enter te drukken tot je nog één witregel onderaan overhoudt en dan op spatie of tab drukt tot je op de volgende lijn bent) en wat typt op een x-coördinaat waar geen tekst komt, dan wordt dat herhaalt op elke lijn tenzij je de clear screen functie gebruikt. Dit is een bug die blijkbaar vanaf mijn eerste uitgegeven build bestaat, alleen is het steeds verandert. In build 189, als voorbeeld, is het zo dat je tekst steeds herhaalt wordt als nieuw commando omdat er iets fout gaat in de keyboard buffer (als ik er een snelle blik op werp).

  Ook is er een nieuwe manier van versie aangeven, niet een grote verandering, in plaats van major.minor.build hebben we nu major.minor.build.revision (aangezien de revision best wel handig is, niet elke keer dat je iets compileert is er echt iets verandert, je kan bijvoorbeeld gewoon een functie aangepast hebben omdat het niet functioneerde). Officieel gezien is het ook al heel lang codename BirdOS aangezien we er met de naam nog niet helemaal uit zijn, maar we gebruiken gewoon BirdOS als naam.

  We hebben ook een kernel panic voor exceptions en errors zoals bijvoorbeeld DEVISION_BY_ZERO. De huidige BirdOS versie is 0.20.271.2.

  Voor de geeky-info-maar-eigenlijk-toch-ook-weer-niet-aangezien-het-niet-echt-technische-details-zijn info, dit zijn de bugs die we opgelost of gevonden hebben en de functies die we toegevoegd hebben:

  ---
  - 31Tab bug is ontdekt (is zo genoemd omdat we eerst dachten dat het door [TAB] kwam wat later niet zo bleek te zijn)
  - Systeminfo functie toegevoegd
  - Er is nu een functie voor berichten in 'Real Mode' (16-bit)
  - [TAB] werkt
  - Cursor uitschakelen (voor de kernel panic)
  - De "echo"-functie is aangepast vanwege een bug met de eerste letter van echo, zo werd "wcho" ook aangezien als "echo"
  - Een probleem met de single-quote opgelost die resulteerde in de karakters '0' of 'Σ'
  - Kernel panic toegevoegd
  - 'help' bericht aangepast --> "CLSCR" is nu "CLS"
  - De numpad star ('*') verschijnt nu op het scherm, eindelijk
  - De toets [6] doet het weer
  - Het probleem waar sommige toetsen als [ENTER] aangezien werden is opgelost
  - Heb een probleem verholpen dat [SHIFT] als symbolen werd aangezien ([SHIFT] wordt nog niet ondersteund)
  - [ALT] en [CTRL/COMMAND] zijn nu geen symbolen meer
  - Een double fault kan nu opgevangen worden
  - Een typfout dat resulteerde in het niet clearen van de laatste lijn bij "CLS" is opgelost
  - Pause start nu een nieuwe lijn na je op [ENTER ] hebt gedrukt
  ---

  Dat was 'm!
  - Maarten
   
  gouwepeer vindt dit leuk.
 12. maarten70

  maarten70 Bekend gezicht

  Klein kort update dingetje. Ik heb een nieuwe manier gevonden om te testen, ik heb nu namelijk een bootable iso van BirdOS die steeds met elke nieuwe build gemaakt wordt. Helaas heb ik laatst de command shell gesloopt, dus er zijn heel veel dingen die gewoon niet meer werken zoals het zou moeten.

  Hierdoor werkt het in VirtualBox en, ik heb het zojuist getest, op een echte laptop. Foto die ik hiervan gepost heb op Twitter.
   
  gouwepeer vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina