Hoe een moederbord of videokaart repareren.

Evolution

Gevestigd lid
Hallo NCF'ers,

Ik heb de laatste tijd een aantal moederborden gehad die als defect werden gemarkeerd omdat ze kuren vertoonde maar nog wel opstartten. Denk hierbij aan vastlopers, BSOD's, niet-werkende apparaten, en crashes, dit soort dingen.

Nou ben ik gaan experimenteren met de BIOS van het moederbord, en in veel gevallen bleek het te repareren te zijn door de BIOS van het moederbord te flashen. Hoe kan dit: Omdat door gebruik van het moederbord de BIOS-firmware op de een of andere manier beschadigd raakt en hierdoor het moederbord minder goed kan aansturen, wat weer problemen veroorzaakt. Een systeem kan hierdoor ook erg langzaam worden.

Als je dus een moederbord hebt dat als defect gezien wordt maar nog wel opstart, waag dan een poging om de BIOS hiervan te overschrijven met een nieuwe versie danwel dezelfde versie (omdat bij dezelfde versie de beschadigde firmware dan ook vervangen wordt door een onbeschadigde).

Hier een how-to:

- Download CPU-Z, kijk hiermee bij de tab Mainboard welk moederbord type je hebt.
- Zoek dit moederbordtype op bij de fabrikant, ga naar support & drivers (downloads) en dan naar BIOS.
Als je een OEM-PC hebt, ga dan naar de supportpagina van de computerfabrikant en het specifieke type.
- Download de BIOS zelf (.bin of .rom of dergelijk). Als het een geautomatiseerd installatiebestand is voer dit dan uit.
- Kijk bij dezelfde downloads of er een moederbordspecifiek flash-programma bij zit. Zo ja, gebruik deze dan om de BIOS te flashen.
- Anders gebruik je in het BIOS-menu de flashoptie als deze er is (als je PC opstart) en anders bijv. Winflash 1.84 of een universele tool.

Nu moet je met het BIOS-flash programma de BIOS oveschrijven (het .rom, .bin or dergelijke bestand).
Let wel op dat het flashen van de BIOS niet 100% failsafe is en er altijd, ook willekeurig iets fout kan gaan zodat je moederbord onbruikbaar wordt. Doe dit dus op eigen risico en alleen als het echt nodig is.

Hetzelfde geldt voor videokaarten (maar in mindere mate successvol) dus als een videokaart nog wel werkt maar artifacts of strepen door het beeld geeft kun je proberen de Video-BIOS te flashen:

- Download GPU-Z.
- Schrijf het volgende op vanuit GPU-Z: Videokaart model, subvendor (merk) Device-ID, BIOS-versie.
- Ga nu naar http://www.techpowerup.com/vgabios/
- Zoek in deze VGA Bios Collection jouw videokaart (exact, ook de hoeveelheid geheugen) en klik op de versie,
kijk vervolgens naar de Device ID, bijvoorbeeld als jouw kaart volgens GPU-Z een 10DE - 0402 device-ID heeft, zoek tussen je gefilterde BIOS-versies dan 1 bios met dezelfde device-ID. Let erop dat ook het chiptype en subvendor hetzelfde is.
- Als je een Nvidia kaart hebt gebruik je NVflash for Windows:
http://www.techpowerup.com/downloads/2133/NVFlash_5.118_for_Windows.html

en als je een ATI-kaart hebt gebruik je ATi Winflash:
http://www.techpowerup.com/downloads/2107/ATI_Winflash_2.0.1.18.html

Met NVflash plaats je de bestanden hiervan in een mapje, net zoals de VGA-BIOS file (.rom, bin of dergelijk)
en kopieer je CMD (commandoprompt) vanuit de windowsmap ook naar dit mapje. Rename het BIOS-bestand naar bios.rom or dergelijk)
Nu open je CMD, en typ je het volgende: nvflash bios.rom en dan laat je hem even zijn gang gaan en stem je in met de flash met de toets Y. Als het geflasht is herstart je de PC.

- Met ATI WinFlash: Open het programma en browse naar het BIOS-bestand met de graphical user interface. Druk daarna op Flashen. Herstart na de flash je PC.

Ook het flashen van je videokaart BIOS is niet 100% failsafe en er kan ook willekeurig iets mis gaan, doe dit dus op eigen risico en alleen wanneer het echt nodig is.

Ik spreek met deze informatie uit ervaring met het repareren van de hardware op deze manier, dus het is het proberen zeker waard voordat je je hardware in de prullenbak mikt! Success.
 
Bovenaan Onderaan