• De afgelopen dagen zijn er meerdere fora waarop bestaande accounts worden overgenomen door spammers. De gebruikersnamen en wachtwoorden zijn via een hack of een lek via andere sites buitgemaakt. Via have i been pwned? kan je controleren of jouw gegeven ook zijn buitgemaakt. Wijzig bij twijfel jouw wachtwoord of schakel de twee-staps-verificatie in.

Je eigen pc bouwen.

Status
Niet open voor verdere reacties.
K

koffiejunk

Gast
[hand]

Bouw je eigen pc!
"wouw, kan zelfs k dat!?" - "Ja zeker!"

--------------------------------------------------------------------
[kopje]Inhoud[/kopje]
  • bouw je eigen pc!
  • [linkje]CPU[/linkje]
  • [linkje]Moederbord[/linkje]
  • [linkje]Werkgeheugen[/linkje]
  • [linkje]GPU[/linkje]
  • [linkje]Harde Schijven[/linkje]
  • [linkje]PCI Kaarten[/linkje]
  • [linkje]Voeding[/linkje]
  • [linkje]Behuizing[/linkje]
  • [linkje]Randapparatuur[/linkje]
  • [linkje]En nu verder[/linkje]
  • [linkje]Nawoord[/linkje]
--------------------------------------------------------------------

[kopje]inleiding[/kopje]
Zo, dus jij wilt misschien een (eigen) computer in elkaar gaan zetten? Maar je weet niet hoe dat moet?
Dat geeft helemaal niks! Daarom staat hier een mooie handleiding met dingetjes waar je op moet letten. Mocht je vragen hebben kun je altijd een PB'tje sturen, of vragen op het forum.
Ik zal proberen zo duidelijk mogelijk alles op te schrijven, maar zo af en toe kan het best zijn dat je zoiets hebt van "wat die junk daar nou mee bedoelt!?". Stuur dan even een PB'tje en dan zal ik er naar kijken, of ik het misschien iets anders kan opschrijven.

Veel plezier! En natuurlijk zijn we hier op het forum heel benieuwd naar jouw ervaring met het bouwen van (eigen) computer! Dus voel je niet verlegen om een uitgebreid verslag te posten (met je hardware-configuratie).



[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
De CPU

[hand][kopje]CPU[/kopje]

De CPU (Engels: central processing unit) of in het Nederlands centrale verwerkingseenheid (CVE) doet alle berekeningen in je computer. De CPU word ook vaak gewoon processor genoemt.
Er zijn 2 fabrikanten voor CPU's (die voor de consument beschikbaar zijn); AMD en Intel. Beiden hebben hun eigen sockets.
31613vo8.jpg

CPU (Intel Core 2 Duo E6400)
Sockets
Een socket is een voetje voor de CPU waarmee hij op je moederbord geplaatst word. Het socket kun je vinden op je moederbord (daarover later meer).
Voor elk type CPU is een apart socket. Ik geef een voorbeeld.
De nieuwe processors van Intel hebben socket 775. Dat wil dus zeggen dat ze niet op een AMD 939 of AM2 socket passen.

Snelheid
De snelheid waarmee een processor word uitgedrukt in ghz. Het is echter niet zo dat een CPU van 3ghz pers sneller is dan een CPU van 2 ghz. Het hangt namelijk van meerdere dingen af. Intel heeft jarenlang (en nog steeds) de consument benvloed met het idee dat het aantal ghz de werkelijke snelheid was. Dat is echter niet het geval. De snelheid van de processor hangt af van meerdere dingen.
Deze dingen ga ik hier niet allemaal beschrijven, simpel. Dan ben ik 4 boekwerken verder.
Wat voor een processor je neemt moet je zelf weten, let wel op een paar kleine dingen. De prijs/kwaliteit verhouding en wat je ermee wilt. Als je wilt weten wat op dit moment de beste CPU is, zal ik je moeten verzoeken om dat op het forum te posten, of een pb te sturen.
ftbkelz7.jpg

CPU (AMD Athlon™ 64 FX)


[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
Het Moederbord

[hand][kopje]Moederbord[/kopje]

Het moederbord (ook wel vaan afgekort tot 'Mobo') is eigenlijk het hart van je computer (icm een CPU natuurlijk). Ikzelf ben van menig dat je niet mag besparen op je moederbord, hierover verschillen de meningen sterk in computerland.
Je moederbord zorgt ervoor dat al je verschillende hardware met elkaar kan communiceren.

Socket
Als je je CPU gekozen hebt, kun je gaan kijken naar je moederbord. Stel dat je gekozen hebt voor een processor met socket X, dan moet je ook een moederbord nemen voor socket X. Anders past je processor er nooit op.

FSB
Verder is het handig om een moederbord te kiezen dat dezelfde FSB heeft als je CPU.
FSB is de Front Site Bus snelheid waarmee de CPU met de northbridge verbonden is, dat deel uitmaakt van je chipset.

Chipset
De chipset zorgt ervoor dat alle gegevens en componenten die aangesloten zijn goed en wel met elkaar kunnen communiceren. Als 'leek' zou ik niet teveel naar een chipset kijken, de specificatie's ervan wel.
d975xbxlghd5.jpg

Moederbord (Intel Desktop Board D975XBX)

Aansluitingen
Met alleen je moederbord kun je natuurlijk niks. Daarom zijn er aansluitingen op gemaakt.
Socket
Daar hebben we hem weer, het socket. Hierop word je CPU geplaatst. Het socket is het vierkantje, vaak redelijk in het midden van het moederbord. Kijk altijd even in de gebruiksaanwijzing van je moederbord over hoe je het beste je CPU kunt plaatsen.
Waarschuwing: Gebruik er nt, echt nt kracht voor, dat zou je CPU of Socket permanent kunnen beschadigen.

Werkgeheugen
Het werkgeheugen word geplaatst in de daarvoor bestemde sleuven. Deze zitten vaak in de buurt van het socket. Als je moederbord Dual-Channel ondersteund, plaats je hetzelfde geheugen (zelfde merk/type/cas etc) in de 2 sleuven met dezelfde kleur voor een optimale prestatie.

HDD
De harde schijven. Hierop worden je bestanden ed permanent op opgeslagen. Er zijn 2 typen aansluitingen. ATA en SATA. Een SATA aansluiting is makkelijker, sneller en kleiner. Houdt er rekening mee dat als je SATA koopt, wat voor type je koopt, SATA150 of SATA300. Een SATA300 harde schijf zou bijvoorbeeld nooit werken op een moederbord dat alleen SATA150 ondersteund.
Als je voor SATA kiest is het verstandig om Windows XP te installeren vanaf Service Pack 1, omdat windows anders de SATA aansluitingen niet herkent.

PCI
Deze sleuven zijn normaal gesproken wit. Hierin kun je verschillende uitbereidingskaarten zetten bv een geluidskaart, tv-kaart, enz.

PCI-E
Deze sleuven verschillen vaak per moederbord van kleur. Je kunt ze herkennen omdat ze iets verder inspringen dan de normale PCI sleuven. Vaak zijn er ook maar 1 of 2 (maar soms zelf 3 of 4) van te vinden op je moederbord.
De PCI-E sleuven zijn speciaal bedoelt voor grafische kaarten en die zullen er ook alleen maar op passen (mits ze natuurlijk PCI-E zijn).

AGP
AGP sleuven worden voor zover ik weet niet veel meer gebruikt door moederbord fabrikanten en is een voorloper van de PCI-E.

I/O aansluitingen
Elk moederbord heeft een aansluiting voor de aan/uit knop die op je behuizing zit. Net zoals sommige behuizingen een USB-poort hebben aan de voorkant en/of een geluidsaansluiting. Hiervoor verzoek ik je te kijken in de gebruiksaanwijzing van je moederbord, aangezien deze aansluitingen vaak op een andere plek zitten.
[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
Het Werkgeheugen

[hand][kopje]Werkgeheugen[/kopje]

Werkgeheugen is het tijdelijke geheugen van je pc, hierin worden tijdelijk dingen opgeslagen door de CPU waardoor het snel weer gebruikt kan worden.


Snelheid
Het werkgeheugen ondersteund een maximale snelheid. Deze snelheid word bepaald door je moederbord. Zo zou je dus wel DDR2-800mhz geheugen op een moederbord kunnen zetten dat maximaal 667mhz ondersteund, maar zal dus nooit op een snelheid van 800mhz draaien.
De snelheid word uitgedrukt met 4 cijfers, waarvan de laatste 2 altijd een '0' is. Dit is vooral gedaan om het makkelijker te maken om te kijken welke geheugens in welk mobo (moederbord) passen.
Hieronder een lijstje met cijfertjes (deze zijn ook hetzelfde bij DDR geheugen).
DDR2 8500 -> 1066 mHz
DDR2 8000 -> 1000 mHz
DDR2 6400 -> 800 mHz
DDR2 6000 -> 750 mHz
DDR2 5400 -> 675 mHz
DDR2 5300 -> 667 mHz
DDR2 4200 -> 533 mHz
DDR2 3200 -> 400 mHz

ddr/ddr2
Tegenwoordig (al zo'n 4 jaar) is er ddr2 geheugen, dat zou sneller moeten werken dan ddr geheugen. Ook moet je er op letten dat je CPU n moederbord het aankunnen.
DDR en DDR2 zijn
incompatible. Dat wil zeggen dat een DDR2 module, niet in een slot van DDR geheugen past, iets waar je dus op moet letten.​
soeurbanuc9.jpg

Geheugen module (OCZ DDR2 PC2-6400 Special Ops Edition Urban Elite)

Dual-channel
Werkgeheugen is ook in Dual-channel verkrijgbaar, dat wil zeggen dat het geheugen word verdeeld over 2 aansluitingen. Hier moet je moederbord wel geschikt voor zijn. Vaak heb je 4 sleuven voor geheugen in 2 kleuren. Elke kleur is 1 zogenaamde 'channel', waarin je je geheugen doet.

CAS
Hiermee word de vertraging genoemt (in ms) dat het duurt om informatie uit te wisselen dat in het werkgeheugen staat.
Het wil dus zeggen dat als je een geheugen module hebt (DDR2 6400) met CAS 5, het 5 / 800.000.000 seconde duurt om informatie uit te wisselen.
Voor CAS mag je zeggen: minder is beter.

[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
De GPU

[hand][kopje]GPU[/kopje]

Doordat games een steeds mooier uiterlijk hebben, kan je [linkje]CPU[/linkje] al die berekeningen niet in een keer doen, daarvoor is er de GPU (Graphical Processing Unit). De GPU vind je op de grafische kaart.

Op dit moment word de markt van GPU's vooral bepaald door 2 bedrijven, ATI en NVIDIA.
Vaak vind je op een moederbord een zogenaamde GPU, die deel uit maakt van de chipset. Deze zijn prima geschikt voor een beetje office werk, maar zijn niet aan te raden voor game's en foto/video bewerking.
atiradeonx1950xtxym2.jpg

Het topmodel van ATI, de X1950XTX

De huidige modellen grafische kaarten kun je aansluiten door middel van een PCI-Express slot op je moederbord. Deze sloten zijn speciaal voor de grafische kaart en er passen ook geen gewone PCI kaarten in. Het grootste voordeel van deze sloten is dat ze Plug & Play zijn, dat wil zeggen dat je ze gelijk kunt gebruiken zonder eerst een heleboel drivers te installeren.
De voorloper van PCI-E is AGP, deze worden niet meer gebruikt in computerland door de fabrikanten.

GPU
De GPU is eigenlijk de prossesor op je grafische kaart. Deze voert de berekeningen uit om je beeld mooi te krijgen.
Net als je CPU werkt je GPU ook op een snelheid. Deze snelheid verschilt erg per fabrikant/model.
De GPU's worden gemaakt door ATi of NVIDIA. De hele grafische kaart zelf word echter gemaakt door verschillende bedrijven (bijvoorbeeld: Asus, 3Dlabs, AOpen, Gigabyte, MSI, XFX, Sapphire, enz.).

ddr/ddr2/ddr3/ddr4 geheugen
Je grafische kaart heeft ook een geheugen aan boord, deze kun je echter in tegenstelling tot je moederbord niet zelf upgraden. De oudere grafische kaarten gebruiken gewoon ddr geheugen, daarna kwam het ddr2 geheugen, dat tegenwoordig zo af en toe nog wel een gebruikt word. Ddr3 is tegenwoordig vrijwel standaard gentegreerd en ddr4 is het nieuwste van het nieuwste en alleen verkrijgbaar op de nieuwste (pro)top moddellen van ATi en NVIDIA.

Doordat n grafische kaart al de grafische berekeningen kan doen voor een game op 1600 x 1200 (heigh settings), is er een oplossing voor bedacht; SLI en Crossfire. Dat zijn 2 technieken die het mogelijk maken om 2 grafische kaarten te gebruiken naast elkaar.
SLI
NVIDIA noemt deze techniek SLI en werkt vrij simpel. Door 2 precies de zelfde kaarten naast elkaar in een moederbord te zetten (in 2 PCI-E sloten), kun je 2 grafische kaarten gebruiken om n of meerdere schermen aan te sturen.

Crossfire
ATI heeft sinds kort ook een mogelijkheid om 2 grafische kaarten naast elkaar te plaatsen, je moet alleen op een paar dingen extra letten dan bij de SLI variant.
Crossfire word helaas nog niet door alle grafische kaarten ondersteund. Let er dus op bij het kopen van een grafische kaart dat je kaart Crossfire Ready is. Dan kun je er altijd nog een ATI Crossfire kaart naast plaatsen. Deze Crossfire kaart moet wel van de zelfde fabrikant zijn als je Crossfire Ready kaart en uit dezelfde serie komen.
nvidiama4.jpg

Een losse GPU (NVIDIA GeForce 7800 GS)
Aansluitingen
Natuurlijk moet je je grafische kaart ook aansluiten op je monitor. Dat kan met behulp van verschillende kabels. Kijk eerst voor je begint naar wat voor ingang je monitor heeft (DVI of VGA). Vervolgens sluit je je monitor kabel aan op de juiste uitgang van je grafische kaart.

Voeding
Doordat de (sub)top modellen tegenwoordig een zware GPU hebben, verbruiken ze ook veel stroom en warmte, zoals je kunt zien bij veel modellen zijn er daarvoor speciale koelers voor op gemaakt en nemen ze 2 PCI-sloten in beslag.
Deze kaarten hebben ook een eigen stroomaansluiting. Hierover kun je in de gebruiksaanwijzing meer vinden van je kaart.
[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
[hand][kopje]Harde Schijven[/kopje]
Zo af en toe is het handig om gegevens op te slaan, om ze bijvoorbeeld een andere keer weer te gebruiken. Daarvoor gebruiken we de harde schijf.
Er zijn een paar dingetjes die je moet weten van een harde schijf voordat je er een koopt.

Op dit moment zijn er verschillende soorten aansluitingen voor je harde schijf. S-ATA en P-ATA.
Voordat je begint met gelijk een harde schijf te kopen, let er dan wel even op of je moederbord het ondersteund.

S-ATA
Deze schijven zijn "redelijk" nieuw en ondertussen ook al weer in twee versie's verkrijgbaar. S(erial)-ATA is de opvolgers van P(arallel)-ATA schijven. Deze S-ATA schijven hebben een andere aansluiting voor op het moederbord en kunnen data sneller doorvoeren dan de oude P-ATA aansluitingen.
De eerste S-ATA schijven hadden een maximale gegevensoverdracht van 150 MB/sec. Bijna een jaar later werd deze verdubbeld naar 300 MB/sec. Deze S-ATA schijven worden vaak aangegeven als SATA2.
In 2007 verwacht men de eerste S-ATA schijven met een doorvoersnelheid van 600 MB/sec.

wdfenterprisesataadfdpl8.jpg

WD Raptor 150 GB SATA Hard Drives ( WD1500ADFD )

Omdat er in computerland nog steeds vaak gegoocheld word met wat precies 1 gigabyte is, heb ik hier 2 lijsjes gemaakt.

1 Byte =

Rijtje 1.
  • 1 Kilobyte -- 1.000
  • 1 Megabyte- 1.000.000
  • 1 Gigabite -- 1.000.000.000
  • 1 Terabyte - 1.000.000.000.000
  • 1 Petabyte - 1.000.000.000.000.000
  • 1 Exabyte -- 1.000.000.000.000.000.000
  • 1 Zettabyte- 1.000.000.000.000.000.000.000
  • 1 Yottabyte- 1.000.000.000.000.000.000.000.000
Rijtje 2.
  • 1 Kibibyte -- 1.024
  • 1 Memibyte - 1.048.576
  • 1 Gibibyte -- 1.073.741.824
  • 1 Tebibyte - 1.099.511.627.776
  • 1 Pebibyte - 1.125.899.906.842.624
  • 1 Exbibyte - 1.152.921.504.606.846.976
  • 1 Zebibyte - 1.180.591.620.717.411.303.424
  • 1 Yobibyte - 1.208.925.819.614.629.174.706.176
Bovenstaande rijtjes kloppen.

Jarenlang is het echter omgedraaid geweest, dus:
1 Kilobyte = 1.024 bytes
Maar doordat fabriekanten de factoor 1.000 gebruikten, bleek het dus dat een schijf met een aanduiding van 250 Gigabyte, 'maar' 232 Gigabyte groot was. (de fabriekant had dus op de doos 250 Gibibyte moeten zetten.)
Doordoor is er een voorstel gedaan om deze namen om te keren. Dit is echter nog nergens officieel in gebruik, dus er word nog steeds gerotzooit met het aantal bytes.
Houd er dus rekening mee dat als je een harde schijf koopt, dat erop de doos best kan staan dat hij 250 Gigabyte geheugen heeft, maar dat als je op de computer kijkt, deze schijf ineens 232 gigabyte groot is.


RAID
Iets dat je waarschijnlijk op zult vallen in de gebruiksaanwijzing van je computer is RAID. RAID staat voor Redundant Arrays of Independent Disks, of als Redundant Array of Inexpensive Disks.
RAID kun je alleen gebruiken als je 2 of meer harde schijven hebt en wilt gebruiken.
Zo kun je bijvoorbeeld 2 hardeschijven 'parallel' laten werken naast elkaar. Dit heeft als voorbeel dat je als er een stuk gaat, je de data nog heb van de andere harde schijf. Het nadeel is dat het hiervoor makkelijker is om 2 dezelfde harde schijven te gebruiken, maar de helft maar beschikbaar is.
Een ander voorbeeld van wat je met RAID kunt bereiken is dat je meerdere harde schijven als 1 harde schijf herkent. Dit voordeel is dat je 'hardeschijf' (de schijven samen) sneller zou werken. Het nadeel is dat als er eentje crashd, je niet weet wat je kwijt bent en het ook niet terug kan halen.

Meer over RAID kun je hier lezen.

[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
Nawoord

[hand][kopje]PCI Kaarten[/kopje]

PCI-kaarten zijn uitbereidingskaarten voor je computer om deze vaak net iets beter te laten werken. Veel voorkomende zijn:
  • geluidskaarten
  • tv-kaarten
  • video-bewerkingskaarten
  • controllers
  • (draadloze) netwerk-kaarten
  • enzovoorts
De PCI-kaarten steek je in de daarvoor bestemde sleuven op je moederbord. Deze zijn vaak wit (op enkele uitzonderingen na).
xtrememusic_pdt_lo.jpg


Geluidskaart (audigy Sound Blaster X-Fi XtremeMusic)
Vaak vind je op je moederbord nog een zogenaamd PCI Express X1 of PCI Express X4 slot. Deze zijn bedoelt voor kleine hardware, maar er zijn nog niet veel PCI kaarten voor.
[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
[hand][kopje]Voeding[/kopje]

Om je pc te gebruiken heb je stroom nodig. Natuurlijk. Je kunt natuurlijk ook geen 230V met 16A op je moederbord zetten. Daarom heeft je pc een voeding. Deze brengt het voltage terug naar aansluitingen van 12V.
Vaak zit we bij een standaard behuizing al een voeding bij. Vaak zijn deze niet erg stabiel. Dat wil zeggen dat ze onder normale omstandigheden gewoon goed zijn, maar als je er veel vreemde dingen op aansluit, er kans is dat hij doorbrandt.

Waar moet je op letten bij het kopen van een voeding?
Vooral met wat je ermee wil. Als jij een simpel systeempje hebt om een keer in de week even je emails op te halen en op het internet te surfen, heb je geen 600Watt voeding nodig. En omgekeerd, als je het nieuwste van het nieuwste hebt met alles erop en eraan, moet je niet boos worden als je pc doorslaat met een 100Watt voeding.
Natuurlijk hoef je ook niet bij alles wat je hoopt uit te gaan rekenen of je voeding er wel voor geschikt is.
Let er gewoon een beetje op of je voeding een A-merk is en ik raad je aan om zowieso meer dan 300Watt te gebruiken.:)
Een 600Watt voeding van €10,- zal waarschijnlijk ook niet denderend presteren ;)

Let er ook op dat als je een SLI of Crossfire opstelling wilt bouwen, je voeding dat aankan. Vaak staat het als extra aangegeven, zo niet; vraag het even voor de zekerheid ;)
[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
[hand][kopje]Behuizing[/kopje]

Dat is vaak toch iets persoonlijks. Wat jij mooi vindt vind ik vast niet mooi en omgekeerd. Echter zijn er wel een paar dingen waar je op moet letten.
Past alles in je behuizing wat er in moet?

Je kunt geen ATX model moederbord met 2x een X1950XTX in Crossfire opstelling met 5 x een WD Raptor 150X in RAID5 en een Audigy X-fi Pro + een tv-kaart en een Intel X6800 met een Zalman 9500 er bovenop, 5 dvd branders en waterkoeling voor je chipset in een mATX behuizing proppen.
Mag je wel proberen trouwens, dan wil ik de foto's op het forum zien.:agree:

Waar moet je op letten.
Je moederbord heeft afmetingen. Deze zijn standaard. BTX, ATX, mATX, enz. Zorg ervoor dat je moederbord in je behuizing past. Gebruik alsjeblieft geen kracht als iets niet wilt, Mobo's ed zijn altijd kwetsbaar voor krassen en breuken.
Als je 2 harde schijven er in wilt stoppen, zorg dan dat je minstens 2x een 3,5inch drive hebt. Hetzelfde geldt voor je cd-rom-dvd spelers (deze zijn echter 5,25inch).
Je voeding moet erin passen (vaak zit deze er of standaard bij of is er al rekening mee gehouden).
En zorg ervoor dat je je PCI aansluingen aan de achterkant open kan maken (dat zijn die metalen plaatjes aan de achterzijde).

En dan is het natuurlijk net wat je zelf mooi vind ;)
[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
[hand][kopje]Randapparatuur[/kopje]

Randapparatuur zijn apparaten die je buiten de pc gebruikt. Hiermee worden voornamelijk de printer, scanner, webcam, externe harde schijf, enz. mee bedoelt. Deze apparaten dienen vaak door middel van USB aangesloten te worden.

3172webcamxw4.jpg

Webcam (Logitech QuickCam Ultra Vision)

[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
Laatst bewerkt:
[hand][kopje]Nawoord[/kopje]
Ik wil graag de volgende mensen bedanken voor het meewerken aan deze tutorial:
  • *Kingpin* (voor haar geduld en het verwijderen van sommige reactie's)
  • frankw (voor de tip ;) en de foutjes bij harde schijven *word nog aan gewerkt)
  • YdieresiS (voor de verwijzingen naar andere handleidingen)
  • D Drmmr (voor de tips over het werkgeheugen/moederbord/gpu)
En de volgende mensen voor de spellingscontrolle's:
  • Aniet
  • Maaikie
  • teunhaperen
Deze handleiding is geschreven voor het Nationaal Computer Forum als ondersteuning voor mensen die hun eigen computer in elkaar willen zetten.
Eventuele fouten en problemen kunnen per PB of e-mail gemeld worden, maar ik dien niet aansprakelijk te worden gesteld voor eventuele problemen en/of defect raken van hardware door foute installatie of verkeerde aankoop.
Om er zeker van te zijn of je hardware met elkaar werkt, verzoek ik je om je spec's te posten in het daarvoor bedoelde subforum.

Bij het gebruik van deze handleiding ga je accoord met bovenstaande tekst. Het bouwen van een computer blijft geheel op eigen risico.

Op- en aanmerkingen zijn en blijven van harte welkom en kunnen in dit topic geplaatst worden.


koffiejunk



[linkje]top[/linkje]​
[/hand]
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Steun Ons

Nieuwste berichten

Terug
Bovenaan