Opgelost Kan de update 20H2 niet ongedaan maken

hehoo

Junior lid
Lid geworden
7 nov 2007
Berichten
30
Waarderingsscore
1
Punten
6
Hallo,

Op 13 maart heb ik mijn W10 'geforceerd' geupdate naar versie 20H2. Ik had namelijk een melding dat mijn windows versie niet langer ondersteund werd (volgens mij had ik nog 1803)

Dus keurig de laatste update bij Microsoft gedownload en geinstalleerd. De installatie ging zonder problemen dus ik dacht dat alles in orde was.

Maar sinds de update is mijn pc niet meer vooruit te branden. Ontzettend traag, zowel in programma's als in internet, slaat vast (meldingen programma reageert niet), opent programma's niet, sluit ze weer spontaan.

Ik heb het vermoeden dat deze update het probleem veroorzaakt want daarvoor draaide alles prima.

Ik heb een geheugencontrole met mdsched.exe gedaan, die geeft in het logboek 211 fouten en waarschuwingen, de meesten 'machtiging activation wordt niet verleend aan local voor COM-servertoepassing met CLSID'

Nu probeer ik de update terug te draaien om te kijken of dat helpt

Als ik dat via instellingen-updates-geinstalleerde updates verwijderen doe zie ik in het overzicht 'Feature Update to Windows 10 20H2 via Enablement Package (KB4562830)' (overigens met vermelding installatiedatum 19-11-2020?) maar als ik deze selecteer komt er geen optie verwijderen.

Via systeemherstel kan ik de update ook niet terug draaien, daar staan slechts 2 automatische herstelpunten in het overzicht 'alle herstelpunten', van 27 maart en 6 april.

Kan ik mijn systeem nog terugzetten of is hier niets meer aan te doen?

Dank voor de hulp!
 

Lange Pier

NCF Goeroe
Lid geworden
4 nov 2008
Berichten
26.028
Waarderingsscore
496
Punten
83
Lijkt mij sterk dat het aan die update zou liggen, draaien miljoenen PC's met die update en de problemen die ermee waren zijn ondertussen allang opgelost.

Hoeveel ruimte is er nog vrij op de systeemschijf?

Overigens is de Windows memtest niet echt goed maar met slecht geheugen krijg je BSOD's.

Wat zegt deze tool.
 

Aarie25

Moderator
Forumleiding
Lid geworden
12 apr 2013
Berichten
22.677
Waarderingsscore
751
Punten
113
Leeftijd
40
Welke anti virus draait er op jou computer?

Kijk eens of er fouten in jou Windows zit door het volgende te doen.
De scan gewoon laten lopen, aan het eind kun je zien of er fouten zijn gevonden en gerepareerd.
- Open het start menu en typ "cmd"
- Klik het zoekresultaat cmd (command prompt) met rechts aan en kies uitvoeren als administrator
- Bevestig de prompt met ja
- Typ daarna "sfc /scannow" en druk op enter
- Laat ook deze scan lopen en controleer of er fouten worden gevonden
- Voer de scan bij niet herstelde fouten opnieuw uit met "sfc /scannow"
 

kano30

Nieuw lid
Lid geworden
21 mrt 2011
Berichten
4
Waarderingsscore
1
Punten
1
Het is niet verstandig tussen liggende update's over te slaan, ik denk dat dat de grootste oorzaak is van al die problemen, je kan 1 update overslaan maar dan moet je de volgende update wel doen, van update 1803 naar 20H2 dan missen er een paar die wel belangrijk zijn volgens mij.

Ik denk dat er maar 1 oplossing is Windows 10 opnieuw installeren
 

Veng

Elite lid
Lid geworden
27 nov 2012
Berichten
6.033
Waarderingsscore
70
Punten
48
Als sfc /scannow niet alles kan repareren, draai dan eens:
" Dism.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth "
 

Enigma147

Junior lid
Lid geworden
25 nov 2020
Berichten
56
Waarderingsscore
8
Punten
8
Het is niet verstandig tussen liggende update's over te slaan, ik denk dat dat de grootste oorzaak is van al die problemen, je kan 1 update overslaan maar dan moet je de volgende update wel doen, van update 1803 naar 20H2 dan missen er een paar die wel belangrijk zijn volgens mij.
Maakt echt niet uit. Bij een versie update wordt de oude windows vervangen voor een nieuwe windows, een soort van nieuwe installatie die de instellingen van de oude windows overneemt. Of je dan van de vorige versie bijwerkt of van vijf versies eerder is dan ook geen verschil.
 

hehoo

Junior lid
Lid geworden
7 nov 2007
Berichten
30
Waarderingsscore
1
Punten
6
Lijkt mij sterk dat het aan die update zou liggen, draaien miljoenen PC's met die update en de problemen die ermee waren zijn ondertussen allang opgelost.

Hoeveel ruimte is er nog vrij op de systeemschijf?

Overigens is de Windows memtest niet echt goed maar met slecht geheugen krijg je BSOD's.

Wat zegt deze tool.
C-schijf 275 van 455 vrij, D-schijf (hier vanaf draaien ook een aantal programma's maar geen Windows uiteraard) 430 van 456 vrij.

Toen ik Whysoslow opende had het een uitroepteken bij memory load en veel rode Hardpage-faults. Ik heb alle programma's gesloten en het laten analyseren, Logje bijgaand.

Daarna heb ik alleen Firefox geopend om hier weer te komen en ondertussen Whysoslow open gehouden. Toen zag ik de Memory load en CPU getallen weer harder oplopen.
606eb962f2e4b-Schermopname_%289%29.png



@Aarie25 ik zal ook nog de scan even doen.
 

Bijlagen

  • WhySoSlowOutput alle progs dicht.txt
    4,9 KB · Weergaven: 3

Lange Pier

NCF Goeroe
Lid geworden
4 nov 2008
Berichten
26.028
Waarderingsscore
496
Punten
83
Vreemde conclusie van die tool.

Wat wel een probleem is is het wisselbestand, de pagefile, die op 0 zetten, rebooten en dan eentje maken met een vaste waarde van 12GB.
Zo kom je er indien je het nog niet wist.
En wat wordt er zoal mee opgestart?
Zie taakbeheer en opstarten.
Ipp. hoeven alleen items over de drivers, anti-virus en de eventuele back-up tool op te starten.

En maak je gebruik van One-Drive? die kan door het syncen die boel aardig vertragen.
D-schijf (hier vanaf draaien ook een aantal programma's maar geen Windows uiteraard) 430 van 456 vrij.
Zou daar wat meer vrij maken, minimaal heeft een schijf 10% vrije ruimte nodig, een systeemschijf 20.
 

hehoo

Junior lid
Lid geworden
7 nov 2007
Berichten
30
Waarderingsscore
1
Punten
6
Wat wel een probleem is is het wisselbestand, de pagefile, die op 0 zetten, rebooten en dan eentje maken met een vaste waarde van 12GB.
Zo kom je er indien je het nog niet wist.
Ok, het wisselbestand staat nu op 9216MB, alleen op C, beheerd door het systeem. Aanbevolen wordt minimaal 16MB, maximaal 1904MB. Hoeveel MB is 12GB? Want ik geloof dat je dat niet gewoon 'maal 1000' kunt doen, toch?

En wat wordt er zoal mee opgestart?
Zie taakbeheer en opstarten.
Ipp. hoeven alleen items over de drivers, anti-virus en de eventuele back-up tool op te starten.
Best wel veel, en ik heb ze al eens doorgenomen. Maar ik durf de meeste toch niet uit te zetten, geen idee wat er dan niet meer draait. Moet ik eens een printscreen daarvan maken?

En maak je gebruik van One-Drive? die kan door het syncen die boel aardig vertragen.

One-Drive en Dropbox heb ik allebei wel erop staan, maar die staan standaard niet aangemeld. Ook staan er geen bestanden in de beide synchroniseerdirectories. Ik meld me aan als ik ze gebruik en meld me dan weer af en verwijder het bestand. Ik heb geen cloud-opslag. Vertragen ze dan ook het systeem?

Zou daar wat meer vrij maken, minimaal heeft een schijf 10% vrije ruimte nodig, een systeemschijf 20.

26GB gebruikt is toch maar 5% van de schijf? Dan is er toch nog 95% vrij? Of berekent een pc dat anders?


Overigens gebruik ik Bitdefender als complete beveiliging. Was ik vergeten te zeggen ;-)
 

Aarie25

Moderator
Forumleiding
Lid geworden
12 apr 2013
Berichten
22.677
Waarderingsscore
751
Punten
113
Leeftijd
40
Kijk eens in het beveiligingscenter of Windows Defender ook aan staat. In het verleden zelf met Bitdefender gehad dat na een upgrade beide aan stonden. Dit vertraagd de boel flink.
 

hehoo

Junior lid
Lid geworden
7 nov 2007
Berichten
30
Waarderingsscore
1
Punten
6
Kijk eens in het beveiligingscenter of Windows Defender ook aan staat. In het verleden zelf met Bitdefender gehad dat na een upgrade beide aan stonden. Dit vertraagd de boel flink.
Alleen Bitdefender staat aan, Defender is niet zichtbaar.

Ik heb net Speccy net gedraaid, alle programma's eerst gesloten (voor zover ik wist dat ze draaiden). Volgens mij wordt er dan toch veel geheugen gebruikt, zonder dat er iets open is, schommelt zo rond de 60/65 procent. Of is dat normaal?

Dit geeft Speccy voor het RAM-geheugen:
RAM
Memory slots
Total memory slots 2
Used memory slots 2
Free memory slots 0
Memory
Type DDR3
Size 8192 MBytes
Channels # Dual
DRAM Frequency 798.1 MHz
CAS# Latency (CL) 11 clocks
RAS# to CAS# Delay (tRCD) 11 clocks
RAS# Precharge (tRP) 11 clocks
Cycle Time (tRAS) 28 clocks
Command Rate (CR) 1T
Physical Memory
Memory Usage 62 %
Total Physical 7.88 GB
Available Physical 2.95 GB
Total Virtual 17 GB
Available Virtual 10 GB
SPD
Number Of SPD Modules 2
Slot #1
Slot #2
 

Lange Pier

NCF Goeroe
Lid geworden
4 nov 2008
Berichten
26.028
Waarderingsscore
496
Punten
83
Ok, het wisselbestand staat nu op 9216MB, alleen op C, beheerd door het systeem.
Zet hem eerst op 0, reboot en maak er een vaste waarde van, wordt het ook niet meer gefragmenteerd.
26GB gebruikt is toch maar 5% van de schijf? Dan is er toch nog 95% vrij?
Las het verkeerd, heb het mij verkeert herinnert. :grinning:
Best wel veel, en ik heb ze al eens doorgenomen. Maar ik durf de meeste toch niet uit te zetten, geen idee wat er dan niet meer draait. Moet ik eens een printscreen daarvan maken?
Goed plan, er hoeft helemaal niets mee te worden opgestart buiten die regels voor drivers, AV en de eventuele back-up tool, rest kan echt allemaal weg, waarom progs dat willen is onduidelijk.

Er wordt niet voor niets zo veel geheugen gebruikt, allemaal software wat op de achtergrond draait.
Kijk in taakbeheer en geheugen, zie je welke software dat doet.
 

Leono

Enthousiast
Lid geworden
20 jan 2013
Berichten
2.106
Waarderingsscore
72
Punten
48
Locatie
Zuid-Limburg NL
Goed plan, er hoeft helemaal niets mee te worden opgestart buiten die regels voor drivers, AV en de eventuele back-up tool, rest kan echt allemaal weg, waarom progs dat willen is onduidelijk.
Inderdaad, ze willen allemaal opstarten met Windows.

Misschien om ons beter in de gaten te kunnen houden?
 

Aarie25

Moderator
Forumleiding
Lid geworden
12 apr 2013
Berichten
22.677
Waarderingsscore
751
Punten
113
Leeftijd
40

hehoo

Junior lid
Lid geworden
7 nov 2007
Berichten
30
Waarderingsscore
1
Punten
6
Dan is dat uitgesloten.
De sfc scan nog gedaan?
Oeps, sorry, vergeten printscreen bij te voegen :confused::p. Geen afwijkingen gevonden en dus niets gerepareerd.
60705fe2a0ad5-Schermopname_%2810%29.png


Ik heb ooit een aantal services wel uitgeschakeld met opstarten maar durf de rest niet te doen. Paar voorbeeldjes hoe ik dat bedacht: Logitech heeft meteen toegang nodig voor mijn muis en keyboard, Mailbird om mijn mail op te halen (hoewel ik die niet automatisch laat openen, doe ik handmatig), ExpressVPN moet altijd standby zijn voor als ik het wil gebruiken.... enzovoorts.

Maar misschien snap ik de functie 'opstarten' niet helemaal goed en is dat allemaal niet nodig om toch programma's meteen te kunnen draaien als ik ze wil gebruiken?
60706163d7053-Schermopname_%2811%29.png

6070617f64f73-Schermopname_%2812%29.png
 

hehoo

Junior lid
Lid geworden
7 nov 2007
Berichten
30
Waarderingsscore
1
Punten
6
Ok, het wisselbestand staat nu op 9216MB, alleen op C, beheerd door het systeem. Aanbevolen wordt minimaal 16MB, maximaal 1904MB. Hoeveel MB is 12GB? Want ik geloof dat je dat niet gewoon 'maal 1000' kunt doen, toch?
Deze MB's waren dus het aantal wat al als wisselbestand stond, ik heb hier niets gedaan. Moet ik hier nog wat aan doen na het op 0 rebooten, dus een vaste waarde ingeven? Welke moet ik dan intikken om die 12GB in te stellen? 1200MB?
 

Aarie25

Moderator
Forumleiding
Lid geworden
12 apr 2013
Berichten
22.677
Waarderingsscore
751
Punten
113
Leeftijd
40
Dat is super veel wat er opstart en zeker niet nodig.
Want anders draaien programma`s op de achtergrond die je niet eens gebruikt.
Brother, Dropbox, Ccleaner, Mailbird, Google Chrome, Adobe, Nikon, Nuance, Plex, Expressvpn, Viodtools, Flexcera, kan allemaal uitgeschakeld worden.

Ik heb zelf weinig programma`s, maar bij mij start alleen Windows Defender op.
60706a54f3c91-ww.jpg
 

Lange Pier

NCF Goeroe
Lid geworden
4 nov 2008
Berichten
26.028
Waarderingsscore
496
Punten
83
Code:
Ja    HKLM:Run    Becwsupa    ABN AMRO    "C:\Program Files (x86)\ABN AMRO e.dentifier2\wss\becwsupa.exe"
Ja    HKLM:Run    EvtMgr6    Logitech, Inc.    C:\Program Files\Logitech\SetPointP\SetPoint.exe /launchGaming
Ja    HKLM:Run    RTHDVCPL    Realtek Semiconductor    "C:\Program Files\Realtek\Audio\HDA\RAVCpl64.exe" -s
Ja    HKLM:Run    SecurityHealth    Microsoft Corporation    %windir%\system32\SecurityHealthSystray.exe
Dat benne de mijne.
Maar misschien snap ik de functie 'opstarten' niet helemaal goed en is dat allemaal niet nodig om toch programma's meteen te kunnen draaien als ik ze wil gebruiken?

Nee, je kunt gewoon een programma zelf starten die je wilt gebruiken, verwijder ze uitgezonderd de eerder genoemde.

En de bedoeling van het wisselbestand is om er een niet gefragmenteerd blok van te maken, maar ik zal er over ophouden, is de derde keer dat ik het voorstel.

Nog in taakbeheer gekeken?
 

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan