[Mac] Een .iso bestand branden zonder 3th party progjes (MacOSX)

Status
Niet open voor verdere reacties.

*Kingpin*

Lid
Lid geworden
23 jan 2004
Berichten
89.558
Waarderingsscore
230
Punten
0
Locatie
De Kempen (B)
*
[hand]
MacOS 10.4 (Tiger)

blgrey_apple.jpg
Een .iso cd of dvd branden met Mac OSX
Inleiding


Hoe je "gewone data" zoals fotobestanden kan branden op een Mac met Mac OSX Tiger, zonder daarvoor (commercile) speciale software te moeten aanschaffen, staat hier beschreven : Data cd/dvd branden in MacOSX zonder 3th party software

Bij een .iso beeldbestand ligt het echter anders. Een .iso bestand is een 1-op-1 kopie van een volledig werkend bestandssyteem. Alle gegevens van het bestandssysteem worden daarbij in hun oorspronkelijke vorm behouden. Om een .iso bestand te kunnen gebruiken, moet je het op een CD of DVD branden. Dit mag echter niet als "gewone data", maar moet als "image" gebrand worden. Op deze manier wordt het bestandssyteem in het .iso bestand "geprojecteerd" op de lege cd of dvd en verkrijg je een opstartbaar medium.

Het is ook mogelijk om met je Mac .iso bestanden te branden, om zo bv een cd/dvd van een Linux distro aan te maken op een Mac, waarmee je kan opstarten. Je zou dit kunnen met Roxio's "Toast" (vergelijkbaar met nero voor Windows), maar speciale software kopen is niet nodig : het kan evengoed, gratis, en erg eenvoudig, via een hulpprogje dat in MacOSX Tiger standaard al aanwezig is, nl . schijfhulpprogramma.

Hoe je dat kan doen, lees je hieronder. Als voorbeeld neem ik een .iso van Knoppix die op cd gebrand wordt. De plaatjes zijn klikbaar voor een grotere versie.
Een .iso branden met Schijfhulpprogramma


* Als je de .iso die je wilt branden op dvd hebt, moet je 'm eerst naar je Mac overzetten, dus open de dvd en sleep de .iso naar je bureaublad, haal daarna de dvd eruit.


* Steek een propere, lege CD of DVD in. De .iso die ik als voorbeeld genomen heb (Knoppix) is 696,2 MB groot dus dat raakt op een cd-rommetje


* Rechtermuisklik dan op de .iso > kies "open met" en dan "Schijfhulpprogramma".
* Schijfhulpprogramma opent, selecteer de .iso in het menu links (Knoppix....iso) en kies dan "Brand" in het menu linksboven
* Je krijgt dan een klein venstertje dat de schijf gereed is voor branden, klik "Brand"
* De .iso wordt gebrand :


* Daarna vindt nog een controle plaats of het goed gebrand is, en krijg je tenslotte de melding dat het branden gelukt is en de schijfkopie gebrand is
De gebrande CD met de .iso image floept eruit, je opstartbare .iso is ready :)Nog wat info ivm opstarten van je gebrande .iso als je'm voor Mac wilt gebruiken om van op te starten :

Als je de mountable .iso wilt gebruiken op je Mac, om 'm van op te starten, zoals bij het voorbeeld van de Knoppix.iso het geval is :
* herstart dan je Mac
* wacht tot je de "boing" hoort
* hou dan de C toets ingedrukt (nog voor het scherm met het appeltje verschijnt)
Hierdoor start je Mac op vanaf het medium in de cd/dvd driveSucces :)[/hand]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan