[Mac] Verse & aangepaste installatie van Mac OS X

Status
Niet open voor verdere reacties.

*Kingpin*

Lid
Lid geworden
23 jan 2004
Berichten
89.558
Waarderingsscore
230
Punten
0
Locatie
De Kempen (B)
*
[hand]
blgrey_apple.jpg
Een verse, aangepaste MacOSX installatieIn deze tut ga ik uitleggen hoe je Mac OS X vers kan installeren, en verschillende GB's plaats kan besparen door te werken met een "aangepaste" installatie.
Inleiding

Als je je Mac computer nieuw koopt, staat meestal Mac OS X reeds voorgenstalleerd, en is het enige wat je bij de eerste opstart moet doen, de registratiegegegevens ingeven en de gebruikersaccount aanmaken. Dat is erg gemakkelijk, zeker als het je eerste Mac is, maar heeft als nadeel, dat er ook vanalles reeds genstalleerd is dat je eigenlijk niet nodig hebt, zoals hulpbestanden in het traditioneel Chinees, Deens, ..., programma's die je helemaal nooit gebruikt enz...

Zo heb je bv bij een nieuwe MacBook met standaard HD van 60 GB met voorgeinstalleerde Mac OS X, "nog maar" een kleine 40 GB vrij, en je bent nog niet eens bezig !

Hieronder kan je lezen, hoe MacOSX (zelf) vers te (her)installeren, en hoe daarbij ineens ruimte op de HD te besparen die anders ingenomen zou worden door drivers, talen, software, .. die je niet nodig hebt.Opmerkingen vooraf

* Bij aankoop van Mac OS X heb je 2 install dvd's gekregen, disc 1 en 2. De eerste is nodig om mee op te starten, en MacOSX te installeren
De tweede is na de basisinstallatie, om bijgeleverde software te installeren, zoals iWorks, iMovie enz...
Hou beide bij de hand en zorg ervoor dat ze proper zijn. Vuile bekraste install dvd's kunnen namelijk problemen opleveren.

* Ik ben uitgegaan van het beginpunt dat er geen OS op de Mac staat, dus de computer/harde schijf eerder geformatteerd werd en nu dus ahw "leeg" is.

* De plaatjes in de tut zijn klikbaar voor een grotere (leesbare) afbeelding te verkrijgen
(en dat witte puntje rechtsonder in bijna elke afb. is gn dode pixel, maar de kerstverlichtingslampje dat weerkaatste ;) )
Mac OS X Installeren


Wanneer je je Mac computer opstart zonder dat er een besturingssysteem genstalleerd is, krijg je in het midden van het scherm een mapje met een pinkend vraagteken te zien tegen een grijze achtergrond : er wordt geen OS aangetroffen.


Stap 1

Steek de eerste Install DVD (disc 1) van MacOS X, in en houd bij opstart de C toets ingedrukt, daarmee start je Mac op vanaf een cdrom/dvd, i.c. de install dvd.

Je krijgt na enkele sec. een blauwgrijs appeltje in het midden op je scherm. Daarna start de installatiewizard, beginnend met het venster waarin je de hoofdtaal die je wenst te gebruiken, in kan geven.
Selecteer je keuze, bv. "Gebruik Nederlands als hoofdtaal". Klik dan onderaan op het pijltje voor het volgende venster.Er verschijnt heel even een venstertje "de installatie wordt voorbereid"


Stap 2

Het nieuwe venster begint met de eerste stap van de installatie : de Introductie/welkom.
Klik "Ga door"
Stap 3

De volgende stap is de Licentie-overeenkomst. Klik na het doornemen op "Ga door"Je moet nu nog eerst ingeven dat je akkoord gaat met de softwarelicentie-overeenkomst, klik "Akkoord"
Stap 4

De volgende stap is het aangeven van het "Doelvolume". Normaalgezien staat er maar een keuze, de interne HD van de Mac, en is deze ook ineens al geselecteerd.
Je kan reeds zien dat de (normale) installatie van MacOSX 15,6 GB schijfruimte vereist. Maar dat gaan we dus straks een stuk kleiner maken :D
Klik "Ga door"Hier ook even een foto van wat het knopje "opties" inhoudt :maar dit ter info, we gaan weer terug naar het vorige venster door op "annuleer" te klikken


Stap 5

Het venster "installatietype" met de titel "Standaardinstallatie op MacBook HD".
Wie MacOSX wil installeren op de standaardmanier, dus met alles erop en eraan, kan hier knopje "installeer" klikken, maar wij gaan dus voor de installatie met besparing door het uitvinken van dingen die we niet nodig hebben. Neem daarvoor knopje "aangepaste installatie"Je krijgt nu een overzicht, "aangepaste installatie op macbook HD"
waarin de opties:
- essentile systeemsoftware (2,5 GB)
- printerbestanden (2,1 GB)
- extra lettertypen (129 MB)
- taalbestanden (1 GB)
- x11 (112 MB)
- meegeleverde software (9,9 GB)Essentile systeemsoftware kan je niets aan veranderen, wordt sowieso genstalleerd en is uitgegrijsd, dat hoort zo want is essentiele systeemsoftware :clown:

Printerbestanden, als je geen printer gebruikt, kan je hiervan alles uitvinken. Heb je bv een Lexmark printer, hoeven al die andere drivers enz.. van andere printers ook niet meegenstalleerd worden, dus het volstaat hier enkel de regel van je printermerk aan te vinken.
(Als je achteraf maar eerst een printer installeert, kan je het nog via de cdrom bij de printer en internet ook voor elkaar krijgen)Taalbestanden : De taal die je op het begin opgegeven had als hoofdtaal is al geselecteerd en niet meer uit te vinken (uitgegrijsd). De rest kan je allemaal uitvinken als je wil, zelf heb ik Duits en Frans aangelaten, hoewel dat eigenlijk ook niet hoeft. Maar talen zoals Deens, traditioneel Chineens, Koreaans, Arabisch, Hebreeuws enz.. zijn (als je die niet nodig hebt) overbodig om mee te installeren.
Opm.: Dit gaat dus om vertalingen van helpbestanden, enz.. in MacOSX als systeem zlf, het is niet zo dat als je hier een taal niet installeert, die taal niet te lezen/gebruiken valt op de pc ;-)
Scheelt toch weer een kleine 80 MB per taal die je weglaat !X11 : staat standaard al opgegeven om niet mee te installeren. Dit is een soort Unix gerelateerd besturingsprogje voor ontwikkelaars, meer info. Niet nodig voor doorsnee gebruikers.

Meegeleverde software : Hier kan je aangeven welke software die bij je Mac zit (en zich ook op de install dvd's bevindt) je al dan niet wilt meenstalleren, samen met de basisinstallatie van je Mac OS X zelf.
Wat ik uitgevinkt heb, zijn de "Big Bang Board Games" (meer info). Dit zijn een aantal games zoals schaken enz, dat heel mooi vormgegeven is, met muziek en 3D enz.. maar gebruikte ik zelf niet en scheelt toch weer 210 MB. Ook Garageband heb ik niet mee geinstalleerd (en ook de demo's ervan waren dus niet nodig, ook "geluid en gingles" dat bij garageband hoort niet), scheelt toch ook meer dan 4,5 GB uit !Klik daarna "Installeer"zie volgend postje voor vervolg


[/hand]

*
 

*Kingpin*

Lid
Lid geworden
23 jan 2004
Berichten
89.558
Waarderingsscore
230
Punten
0
Locatie
De Kempen (B)
[hand]

vervolg


(plaatjes zijn klikbaar)


Stap 6

Je krijgt vervolgens de melding dat je install dvd2 bij de hand moet houden, klik "ga door met de installatie"Een venstertje dat de installatie dvd gecontroleerd wordtJe ziet de vooruitgang ook gebeuren. Op het begin staat er bv 45 min, maar na een paar minuten gaat het ineens een stuk sneller enz.. dus due aanduiding op het begin van hoeveel min. het duurt, is relatief.

Als de 100% bereikt is, verschijnt het venster "installatie wordt voorbereid"Bij volgende vensters zie je de voortgang plaatsvinden

Eerst wordt het basissysteem geinstalleerd..Als dat gebeurt is (ong. kwartiertje), krijg je de melding dat de Mac zal herstarten na30 sec, wacht dit even af, gebeurt automatisch
Mac herstart.. appeltje en dan schermpje van Mac OSX

Stap 7

Daarna krijg je een melding dat je de tweede install disc moet insteken, de eerste wordt automatisch uitgeworpen op die moment. Wacht na insteken van de install dvd2 even tot die opgenomen wordt.Je krijgt dan weer een venster "de installatie wordt voorbereid". Nu gaan de "meegeleverde software" die je aangevinkt had gelaten, genstalleerd, bv iWord, iDvd, ... dit duurt een aantal minuten.Als dat afgelopen is, krijg je een scherm dat de installatie geslaagd is en binnen 30 sec gestopt gaat worden, waarna de install dvd2 eruit springt.Daarna krijg je een kort introductiefilmpje van MacOSX Tiger, jaja echte cinema
clown.gif


(vervolg: zie volgend postje (upcoming) ivm max. aantal plaatjes per postje)

[/hand]
 

*Kingpin*

Lid
Lid geworden
23 jan 2004
Berichten
89.558
Waarderingsscore
230
Punten
0
Locatie
De Kempen (B)
[hand]


Stap 8


We zijn nu toegekomen aan de verdere configuratie zoals instellen van toetsenbordtaal, registratiegegevens, enz..


Eerst verschijnt een welkomvenster waarin je kan opgeven of je Belgische of Nederlandse instellingen, klik je keuze aan en klik "Ga door"
In het volgende venster "hebt u al een Mac", krijg je de mogelijkheid om bv eerder opgeslagen instellingen terug in te geven, door ze op te halen van een andere Mac of andere partitie.
Is dit niet het geval, zals in dit vb, dan kan je kiezen voor "Kopieer mijn gegevens niet" en klik dan "Ga door"
In het volgende venster kan je je toetsenbord-taal ingeven, hier Belgisch
Volgende venster zal niet iedereen krijgen, hier is een draadloos netwerk aanwezig, en de macbook had dat al automatisch opgevangen, zodoende kwam dit venster om je draadloos netwerk te selecteren, klik dan "Ga door"
In het volgende venster kan je (als je daarover beschikt) je Apple ID opgeven.
Als je dat niet zelf aangevraagd hebt, heb je dat niet, en kan je het leglaten/overslaan, dat is normaal dus, haal dus niet je doos en boekjes ondersteboven om naar zoiets te zoeken :D
Klik "Ga door"
Volgende venster moet je een aantal registratiegegevens invullen. Klik na ingave "Ga door"
(de meeste velden zijn verplicht, zelfs die net/abonnee nr (je telefoon).)
Daarna bij "Nog enkele vragen" kan je evtl nog ingeven of je je Mac gaat gebruiken voor thuis, zakelijke doeleinden, webdesign, muziek, studie enz...
Klik "Ga door"

Stap 9


Daarna kan je je gebruikersaccount en evtl .mac account aanmaken.

Let op, de naam die je ingeeft bij "korte naam", is degenen die als "home" gebruikersmap zichtbaar zal zijn in je Finder, en je kan die achteraf niet meer veranderen (tenzij met riskant gepruts in de root, maar dat is niet aan te raden!).
Zorg er dus voor dat je ineens de naam opgeeft zoals je die wil dat die zichtbaar zal zijn voor je account bij de thuismap.
Je kan hier ook je wachtwoord opgeven. Let erop dat je dit ergens noteert ofzo zodat je het niet kan vergeten of je kan je niet meer inloggen, geef evtl ook een "geheugensteuntje" op.
Klik "Ga door", je account wordt aangemaakt.
Vervolgens kan je je gebruikersafbeelding maken. Je kan een foto laten maken met de webcam in de Macbook en die als afbeelding zetten, of je kan een afbeelding kiezen. Dit kan je achteraf natuurlijk nog veranderen.
Klik "Ga door"
Je krijgt daarna nog een scherm "Optimaal van uw Mac profiteren" waar je evtl kan opgeven of je een .mac abonnement ed.. wil of niet. Klik "Ga door"
In het volgende venster kan je opgeven of je een proefversie wilt aanvragen van een .mac account (om een blog, site te maken enz..). Maak je keuze en klik "Ga door"
Daarna krijg je een venster met Danku, en de mededeling dat je Mac geconfigureerd en klaar voor gebruik is. Klik "Voltooi"
... en dan je krijgt je bureaublad met de "taakbalk" van mac, en ook je Home map reeds geopend, te zien.

MacOSX en andere software van op de install DVD's is nu compleet geinstalleerd. Onderaan de open map kan je zien dat er 46GB vrije ruimte is. Toch een dikke 6 GB schijfruimte op de interne HD bespaard door de aangepaste installatie te nemen.
Er kan gemakkelijk 9 GB bespaard worden, dat hangt er dus van af wat je persoonlijke voorkeur is om al dan niet mee te installeren. Evtl kan je ook de install dvd 2 insteken om er meer software van te installeren, ingeval je achteraf bv van de meegeleverde software toch iets dat je niet meegeinstalleerd had, eens wil bekijken of gaat gebruiken.

Stap 10


Als je draadloos ineens ingesteld is, krijg je snel daarna ook een venster met updates die je kan installeren. anders krijg je ze bij het aansluiten op het internet.Updates van software die je niet meegenstalleerd hebt, kan je uitvinken.

Ook als je tussen de andere updates nog zaken ziet die je niet nodig hebt/vindt, kan je dat uitvinken. Updates kan je nl steeds weer oproepen (appeltje > software-update) en evtl dan aanvinken om toch te installeren enz..


Mac OS X is nu geinstalleerd en geupdate en er is veel plaats bepaard door de aangepaste installatie. Je kan nu verder aa nde slag om het uitzicht, instellingen, ... zo te zetten naar eigen voorkeur en gebruik, maar dat behoort niet meer tot het bereik van deze tutorialSucces :)


[/hand]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan