[Malware-preventie] Spywareblaster 4.2

Vind je SpywareBlaster van Javacool een nuttig tooltje om malware te helpen voorkomen

 • Ja

  Votes: 11 84,6%
 • Nee

  Votes: 2 15,4%

 • Total voters
  13

*Kingpin*

Moderator
[hand] .
SpywareBlaster 4.2.Inhoud:

[linkje]1. Inleiding[/linkje]
[linkje]2. Installatie en gebruik[/linkje]
....[linkje]2.1. Download[/linkje]
....[linkje]2.2. Installatie[/linkje]
....[linkje]2.3. Configuratie[/linkje]
[linkje]3. Extra opties[/linkje][kopje]1. Inleiding[/kopje]
1. INLEIDING


Wat is SpywareBlaster?

SpywareBlaster van Javacool is een freeware tooltje dat passief malware helpt te voorkomen.
Het programma is geschikt voor Windows 98, ME, NT, 2000, XP, Vista, en Windows 7.
SpywareBlaster is freeware (gratis) maar een evtle donatie wordt door de ontwikkelaars altijd op prijs gesteld. (donatie-info)


Hoe werkt SpywareBlaster?

Het programma blokkeert gekende kwaadaardige/malware-installerende ActiveX-elementen, sites en servers, waardoor je browser deze malwaresites niet kan bereiken of openen, en de installatie van malware voorkomen wordt.
Dit alles gebeurt passief: de gekende malware-installerende/kwaadaardige sites worden geblokkeerd via een database/blacklist.
De voordelen van SpywareBlaster:
- Het moet dus niet meelopen en verbruikt zodoende ook geen geheugenkracht, belast de CPU niet en vertraagt de computer niet.
- Het conflicteert daardoor ook niet met bv. anti-virus guards
- Het vertraagt het surfen niet
Je moet na installatie enkel het blokkeren van de gekende kwaadaardige sites activeren, en af en toe (ca. om de 14 dagen) het programma eens openen om de updates op te halen, en het blokkeren van de "nieuwe" malware-installerende sites ook toe te staan.


Welke browser worden ondersteund?
Internet Explorer
Mozilla Firefox
Netscape
Seamonkey
Flock
K-Meleon
en browsers die de IE engine gebruiken, zoals:
AOL web browser
Avant Browser
Slim Browser
Maxthon (MyIE2)
Crazy Browser
GreenBrowser


Waarom wordt Opera niet ondersteund?

Opera maakt geen gebruik van ActiveX, een van de grootste bronnen van malware die zich via de browser installeert.
Meer info
Daarnaast is Opera niet verweven in het systeem, en de veiligste browser met standaard al een hoge mate van veiligingheid. Websites krijgen bv. geen toegang tot bestanden op de harde schijf
Meer info over inhoud blokkeren met Opera: klik
Meer info over fraudebescherming in Opera: klik


Wat te doen met een oudere genstalleerde versie

Indien je al gebruik maakt van een oudere versie van SpywareBlaster, bv. Spywareblaster 3, dan moet deze eerst gedeactiveerd en gedenstalleerd worden alvorens je de nieuwe versie installeert en inschakelt:
- Open je huidige versie van SpywareBlaster -
- Onderaan het hoofdvenster, bij Quick Tasts, klik op "Disable All"
- Sluit Spywareblaster
- Denstalleer Spywareblaster (ga naar start > configscherm > software/programma's, selecteer in je lijst van genstalleerde software Spywareblaster en klik het "verwijderen" knopje)
- Herstart daarna de computer, en installeer de nieuwe Spywareblaster-versie.[kopje]2. Installatie en gebruik[/kopje]
2. INSTALLATIE EN GEBRUIK


[kopje]2.1. Download[/kopje]
 • Ga naar de downloadsectie op de site van Javacool - Spywareblaster
  http://www.javacoolsoftware.com/sbdownload_setup.html
  .
 • Klik op een va de downloadlinks/mirrors, en klik vervolgens op de mirror download site, bv. download.com; daar op het "download (now)" linkje
  .

  .
 • Kies voor "Opslaan" en sla het setup bestand op naar bv. het bureaublad (achteraf kan je de installer verwijderen)

  <img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Spywareblaster/spybl1.jpg">

  <img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Spywareblaster/spybl2.jpg">
 • Sluit het download venster


[kopje]2.2. Installatie[/kopje]
 • Dubbelklik het op het bureaublad opgeslagen "spywareblastersetup4.2(/exe)" (Vista: rechtermuisklikken > uitvoeren als admin)
  .

  .
 • Indien je een melding krijgt van Systeembeveiliging (XP) of gebruikersaccountbeheer (Vista, 7) , klik op "uitvoeren" (XP) of "ja" (Vista, 7)
  .
 • De installatiewizard opent, volg de stappen van deze begeleider.
  (= Klik knopje "next" in het "welcome" venster > vink "i accept the agreement" aan en klik "next" > Klik weer "next" in het venstertje van de "destination location" > Haal evtl. het vinkje weg om een snelkoppeling op het bureaublad te plaatsen, als je dat liever niet hebt, en klik "next" > en vervolgens "install". Laat het vinkje staan bij "run SpywareBlaster" en klik "finish")

  <img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Spywareblaster/spybl5.jpg">


[kopje]2.3. Configuratie[/kopje]

 • Spywareblaster opent met een welkomstvenster/tutorial, klik "Next".
  .
 • In het volgende scherm krijg je de keuze tussen automatische updates of Manuele update. De automatische updating is geen freeware optie. Als je dus gewoon de freeware versie van Spywareblaster wilt, vink Manual Updating aan en klik "Next".
  .

  .
 • En klik dan Finish in het volgende venster.
  .
 • Je krijgt nu het hoofdvenster van Spywareblaster te zien. Er is nog niets ingeschakeld en de database is nog niet up-to-date.
  .

  .
 • Klik onderaan "Download latest protection updates" (of in het menu links "updates") en klik het "check for updates" knopje. Wacht tot het updaten klaar is en klik OK bij de melding dat de update succesvol was.
  .

  .
 • Neem nu in het menu links terug "Protection Status"
  Zoals je kan zien is de database nu geupdate
  .
 • Klik dan onderaan "Enable all protection" als je de volledige bescherming voor zowel IE als Mozilla Firefox wilt inschakelen.
  .
  Opm.: Je kan evtl. ook de bescherming item per item inschakelen. Als je Firefox niet op de pc hebt staan, heeft het weinig zin de bescherming ervoor in te schakelen. Je kan dan bv. enkel de "enable protection" link klikken rechts van Internet Explorer, in de kolom status, en bij het daaronder staande "restricted sites". Als je de optie "enable protection" klikt, krijg je een overzichtsvenstertje waarin je kan aanvinken waartegen de bescherming in te schakelen: Active X, Cookies
  .
 • Zodra je beveiligd bent tegen de bedreigingen, worden deze niet meer in het rood weergegeven. Ook het icoontje bij protection status is nu veranderd van een rood-met-wit-kruis, naar een groen-met-witte-plus. De gekende kwaadaardige./malware-installerende sites worden nu geblokkeerd.
  .

  .


[kopje]3. Extra opties[/kopje]
3. EXTRA OPTIES

In het menu links zie je onder de "Protection Status" nog wat verdere opties. De meesten hiervan zijn eigenlijk eerder voor ervaren gebruikers (je moet weten waar je mee bezig bent), en "bijkomend". Gebruik de tools enkel als je goed weet wat je ermee doet. Hieronder een beknopt overzicht van deze bijkomende opties/tools.

"System Snapshot": hiermee kan je een soort backup/herstelpunt maken van je systeeminstellingen op dat moment.

In het menu "Tools":
 • IE browser Pages: Hiermee kan je de standaard start- en zoekpagina in Internet Exporer wijzige. (Dit kan je ook in IE zelf bij Extra/Tools en Internet-opties/Internet-options)
 • Misc IE settings: Hiermee kan je bv. opgeven dat de instelling om de startpagina van IE te veranderen via IE > extra > internet-opties "ops lot" gaat/grijs en onveranderbaar is via de internet-opties van IE. Dit is handig opdat je startpagina dan bv. niet gekaapt/aangepast kan worden (let op: ook niet door jezelf via de internet-opties van IE), en als je steeds dezelfde startpagina blijft behouden, bv. Google, is dit evtl. wel interessant om te activeren.
 • Hosts safe: Hier kan je een backup laten maken van je huidig Hosts bestand. Je kan deze backup herstellen wanneer bv. je Hosts bestand "gekaapt" is door malware, waardoor je bv. geen beveiligngssites meer kan bereiken
  Je kan een backup maken via het knopje "create new backup", en deze terugzetten op een later punt bv. door de backup te selecteren en "restore saved backup" te klikken. Deze optie is eigenlijk wel een aanrader. Een backup van je Hosts bestand kan altijd wel eens van pas komen.
 • Flash killer: Hiermee kan je Flash uitschakelen in Internet Explorer. Flash inhoud kan nl. een bedreiging zijn.
  Maar: Flash is tegelijk een extra functionaliteit voor je browser. Veel animaties en korte webvideo's bv. gebeuren via Flash. Hou er dus rekening mee dat mocht je Flash content uitschakelen, je geen Flash "filmpjes" meer zal kunnen bekijken in IE (dit is natuurlijk wel weer ongedaan te maken, maar als je het bv. vergeet dat je het aangevinkt hebt in Spywareblaster en op een veel later tijdstip merkt dat Flash niet lijkt te werken, kan het lang zoeken zijn naar de oorzaak ;))
 • Custom Blocking: hier kan je zelf CLSID's van active-x inbrengen. Dit kan bv. handig zijn ingeval je op een site steeds via active-x iets "opegdrongen" krijgt, dat (nog) niet in de updates/database van Spywareblaster ogenomen is (of bv. ook geen malware is, maar jij niet wil). Hiervoor moet je die gegevens (CLSID) natuurlijk wel weten (en weten waar je mee bezig bent). Enkel voor ervaren gebruikersTot slot:

VERGEET NIET:
* Regelmatig (bv. om de 14 dagen) eens checken op Updates en deze bijwerken en opnieuw op "Enable (all) protection" klikken: Er komen immers regelmatig nieuwe malware-installerende sites "uit", die door Spywareblaster in de database opgenomen worden, om ook deze mee te blokkeren, enz… het is dus belangrijk hiermee up-to-date te zijn. Dat kan je via "Updates" in het menu links, en dan "Check for updates", zie eerder in deze handleiding.
* Wanneer je Spywareblaster denstalleert, op "disable protection"/"disable all" te klikken en de ingeschakelde opties (bv. Flashkiller) weer uit te schakelen.Succes :)

[/hand]
 
Bovenaan Onderaan