Multiboot / quatroboot

Status
Niet open voor verdere reacties.

frankw

Slumdog millionaire
Lid geworden
5 nov 2003
Berichten
60.340
Waarderingsscore
307
Punten
0
Leeftijd
42
Locatie
Breda
*
*****Alleen voor mensen die willen experimenteren op eigen risico******


[hand]

Altijd al willen experimenteren met verschillende windows versies op 1 computer?

Je hebt er niets aan ik weet het, maar voor al die graag willen weten hoe het moet om een quatroboot / dualboot / multiboot te maken met de volgende besturingssystemen die moeten nu goed gaan lezen:Wat gaan we doen?

We gaan een quatroboot installeren met daarop 3 windows versies en ook nog 1 linux versie, zo komen we aan quatro wat grieks is voor 4 :wink:Partities.

Om deze quatroboot te installeren moeten we de beschikking hebben over een harde schijf van minimaal 40GB, meer is uiteraard beter.

Op onze harde schijf gaan we Windows 98, Windows 2000, Windows XP en Linux installeren.

Simpel gezegd heeft een besturingssysteem een primaire partitie nodig om goed te kunnen werken, Windows 98 en Windows 2000 kunnen (onder voorbehoud van omslachtige en lastige trucs) niet werken vanaf een secundaire partitie.

Windows XP en Linux kunnen wel werken vanaf een secundaire partitie, hoewel het beter is om deze ook vanaf een primaire partitie te laten werken.

De huidige computers kunnen echter maar maximaal 3 primaire partities herkennen per harde schijf, met daarnaast een of meerdere secundaire partities.

Om deze reden gaan we dan ook onze 3 Windows versies alle drie op een eigen primaire partitie installeren en onze Linux op een eigen secundaire partitie. We gaan dus niet meerdere besturingssystemen in 1 partitie installeren maar iedere OS krijgt zijn eigen partitie.

Zoals we al hebben gezien in andere tutorials zie:
Dualboot XP / XP (forum handleidingen-Windows)
Dualboot windows ME / XP (forum handleidingen-Windows)
Dualboot Windows 98 / XP (Forum handleidingen-Windows)

Is het geen probleem meerdere besturingssystemen te hebben op 1 computer, zolang ze elkaar maar niet gaan bijten of elkaar in de weg gaan zitten waardoor de pc vastloopt of niets meer doet.

Linux is in dat geval dan ook een stuk makkelijker aangezien deze zich niet zal bemoeien met een Windows installatie en hoeft ook niet "verborgen" te worden voor Windows. Wel is het daarvoor beter dat Linux dan gebruik maakt van een voor Windows niet zichtbare partitie indeling zoals ext3, en geen fat32 of NTFS.Partities actief en inactief maken.

Zoals al hierboven genoemd kunnen Windows versies elkaar wel eens in de weg gaan zitten tijdens installatie, zeker met een triple windows boot. Om dat te voorkomen zullen we de windows versies straks om de beurt inactief maken zodat ze elkaar "nog" niet kunnen zien.
*
[/hand]
*
 
TS
TS
F

frankw

Slumdog millionaire
Lid geworden
5 nov 2003
Berichten
60.340
Waarderingsscore
307
Punten
0
Leeftijd
42
Locatie
Breda
[hand]
Om dat te gaan doen gaan we werken met het programma Partition Magic 8.0, dit is helaas geen freeware programma maar voor hetgeen we gaan doen wel een ideaal programma. Dus helaas is dat een programma dat je moet aanschaffen of lenen van iemand voordat we hiermee verder kunnen.

Uiteindelijk gaan we dus 3 primaire partities maken voor de Windows besturingssystemen, 1 extended partitie voor linux, 1 voor linux swapfile, en 1 extra partiite die voor alle besturingssystemen benaderbaar zal zijn als een data backup.

We gaan partition magic hiervoor gebruiken omdat de cd zelf bootable is en we daarmee zowel onder windows als onder dos mee te werken is. En partition magic komt met een boot manager genaamd bootmagic waarmee de straks de boot kunnen instellen.

Om ermee te gaan beginnen moeten we eerst via Partition Magic nooddiskettes aanmaken, dit kan je helaas alleen doen onder Windows, dus zullen we Partition Magic eerst moeten installeren op een andere computer en vanuit daar dan Nooddiskette gaan maken.Werken met Partition Magic.

We booten met onze cd van Partition magic de computer op, je krijgt nu de indeling van de huidige harde schijf te zien.

Kijk even hoe de indeling van de schijf nu is, want we gaan die aanpassen.

We maken nu in Partition Magic 3 primaire partities aan.
1e primaire partitie een partitie onder Fat32 voor Widnows 98
2e primaire partitie een partitie onder NTFS voor Windows 2000
3 primaire partitie een aprtitie onder NTFS voor Windows XP.

Ook maken we daarna 3 secundaire partities aan
1e secundaire partitie onder ext3 voor linux
2e secundaire partitie voor Linux swapfile
3 secundaire partitie een partitie onder Fat32 als data partitie
( deze partitie maken we expres Fat32 zodat ze door alle besturingssystemen te gebruiken en te benaderen is als data partitie)

[/hand]
 
TS
TS
F

frankw

Slumdog millionaire
Lid geworden
5 nov 2003
Berichten
60.340
Waarderingsscore
307
Punten
0
Leeftijd
42
Locatie
Breda
[hand]
Nu alle partities klaar zijn maken we de eerste primaire partitie waar we Windows 98 op gaan installeren actief.


Installeren van Windows 98.

Je installeert windows 98 op deze eerste primaire partitie (Fat32), dit kan zijn door middel van opstartdiskettes of een bootable installatie cd. Als de setup klaar is met het installeren van Windows 98 op de computer zorgen we ervoor dat we alle updates en drivers installeren op deze Windows. Voor de rest gaan we in dit besturingssysteem even verder niets doen.


Installeren van Windows 2000.

let erop dat je eerst alle schijfjes en cd's van Windows 98 uit je computer haalt, we starten nu eerst op met een nooddiskette van partition Magic en we maken nu de 2e partitie actief, de andere partities dus ook waar Windows 98 al opstaat krijgen nu de status incatief.

We halen nu de nood diskette er weer uit en starten de computer opnieuw op zonder cd er verder in, de pc zal uiteindelijk niet evrder gaan omdat er op de nu actieve partitie waar we widnows 2000 op willen gaan installeren nog geen windows op staat. Mocht hij wel doorstarten naar en je krijgt Windows 98 te zien in beeld is er iets mis gegaan en moet je weer kijken dat je de widnows 2000 partitie actief maaket en de widnows 98 partitie incatief. Als dat gebeurt is starten we de computer opnieuw op met de bootable cd erin van Windows 2000, de setup zal gaan vragen waar hij op geinstalleerd moet worden, dat wordt een makkelijke keuze aangezien de 2e primaire partitie als enigste nu actief is.

Na het installeren van Windows 2000, installeer dan alle updates en benodigde drivers. Verder hoeven we hier niet meer te zijn in de partitie.


Installeren van Windows XP.

We starten weer op met de Partition Magic nooddiskette en nu maken we de 3e primaire partitie actief, zodat de partities waar Windows 98 en Windows 2000 nu opstaan als inactief worden weergegeven. We starten daarna als test de computer op zonder diskettes erin of andere cdroms en we kijken of we hij vastloopt op de lege actieve partitie, hij moet daarop vastlopen aangezien in die partitie nog geen windows staat geinstalleerd, mocht hij wel doorstarten dan krijg je of windows 2000 te zine of windows 98, als dat gebeurt is er iets niet goed gegaan met het inactief maken van windows 98 of met windows 2000 en dan moet je eerst weer zorgen dat deze 2 partities inactief worden. Als dat is gebeurd, gaan we nu wel opstarten met de bootable cd van Windows XP en installeren we Windows XP op de 3e primaire actieve partitie. Je zal zien dat als je windows xp installeert de 2 overige partities naast het woord inactief nu ook een ander woord erbij hebebn staan iets met bootmanager.

We installeren XP verder en nadat xp volledig is geinstalleerd, installeren we alle updates en drivers voor alle hardware op deze computer.

[/hand]
 
TS
TS
F

frankw

Slumdog millionaire
Lid geworden
5 nov 2003
Berichten
60.340
Waarderingsscore
307
Punten
0
Leeftijd
42
Locatie
Breda
[hand]
Installeren van Linux.

De 3 windows versies staan nu op de computer,.

We starten nu de computer op met bijvoorbeeld Linux Mandrake zie http://www.opensourcenieuws.nl/index.php/content/view/1572/41/
We installeren Linux nu op de ext3 partitie. Linux zal tijdens het installeren vragen of je ook de bootmanager van Linux wilt installeren? We staan nu voor 2 keuzes wel of niet? Maar aangezien ons aangeschafte programma partition Magic al geleverd is met het programma Bootmagic kiezen we voor nee.

Nu alle 4 de besturingssystemen zijn geinstalleerd, starten we de computer opnieuw op met de bootable cd van Partition magic of met de nooddiskette.

We zetten hier nu weer de eerste primaire partitie waar Windows 98 op staat geinstalleerd op actief. Nu starten we de computer op en als alles is goedgegaan (duim duim duim) start nu Windows 98 op.

In Windows 98 installeren we vervolgens het meegeleverde programma Bootmagic van partition Magic. je zal daar tevens de mogelijkheid weer krijgen om een nooddiskette te maken, dat doen we voor de zekerheid maar want je weet maar nooit. Na de installatie van het programma doen we boot manager installeren zodat we straks voortaan de keuze krijgen welk besturiingssysteem we willen starten van de 4.

Controleer of de boot manager alle 4 de besturingssystemen laat zien? Mocht Linux niet weergegeven worden dan kan je kiezen voor toevoegenen dan kan je de Linux toevoegen aan het rijtje besturingssystemen.

Start nadat je dat proces hebt afgerond en de juiste verdere instellingen hebt gemaakt de computer opnieuw op en als alles is goedgegaan, moet je nu een scherm in je beeld krijgen waarop je kan kiezen tussen de verschillende besturingssystemen. Dit scherm zal je dan voortaan altijd te zie krijgen bij het starten van de computer.

[/hand]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan