Naar dos, zonder diskette(-drive)!

Status
Niet open voor verdere reacties.
R

Raven

Guest
[hand]
Opstartbare CD, USB-stick of geheugenkaart, ook zonder diskettedrive!

We zijn het er denk ik allemaal over eens dat diskettes hopeloos achterhaalt zijn. Ze zijn traag, gevoelig voor warmte, kou, vocht en beschadigingen. Bovendien hebben een heleboel computers niet eens een floppydrive meer.
Maar als we toch naar dos moeten om een bios/firmware te flashen, als we een schijf/partitie willen ghosten, fdisk willen gebruiken of iedere andere taak die we alleen in dos kunnen doen, dan kunnen we net zo goed een CD, USB-stick of geheugenkaart gebruiken.

Ik heb deze tuto gemaakt naar aanleiding van een paar vragen op het forum waarbij het voor mij de beste oplossing leek om een bootable CD, USB-sticky of zelfs een opstartbaar geheugen-kaartje in een USB-cardreader te maken. Deze tuto is gedeeltelijk gebaseerd op een tutorial van deze site: http://nightowl.radified.com/bootcd/started.html en mijn eigen ervaring.

Het werkt sneller en plezieriger en een USB-stick/geheugen-kaart of een CD-R(W) is minder gevoelig voor de dingen waar een floppy niet tegen kan.

Ten eerste moet je je afvragen of je deze tutorial wel helemaal moet volgen, je kunt op de site http://www.bootdisk.com/ een heleboel voorgebakken cdrom-iso’s vinden die een floppy simuleren tijdens het booten en waar je waarschijnlijk wel wat mee kan. Als je wat meer wilt of je wilt het via een USB-apparaat proberen komt deze tutorial van pas (of als je het gewoon leuk vind natuurlijk :) ).

Inhoud
Deel 1 – Maak een bootable USB-stick
Deel 2 – Maak een bootable CD-R(W)

Ingredienten
Voor USB:
Voor CD:
  • CD-R(W)
  • Een brandprogramma, in deze tutorial gebruik ik Nero 6.6, maar het zal weinig verschillen van andere brandprogramma’s
Inleiding
Programma’s die een bootable CD kunnen maken hebben een opstartbare floppy nodig om de bootbestanden in te kunnen lezen. Als basis gebruiken we een bestaande diskette-image van bootdisk.com omdat hier de benodigde opstartbestanden al in staan. Heb je geen diskettedrive verwijs ik je naar mijn andere tutorial over het maken van een virtuele diskette(-drive)

Voorbereiding
  • Alvorens te beginnen zorg je dat verborgen bestanden worden weergegeven in de verkenner, anders krijg je vrijwel zeker problemen.
  • Zorg vervolgens dat er een lege diskette in de diskette-drive zit, of dat er een lege image geladen is in VFD.
  • Dubbelklik op de gedownloade image van bootdisk.com en volg de aanwijzingen. De bestanden worden naar de diskette geschreven. (zie illustratie hieronder)

Plaats een diskette en klik op Ok


De image geeft aan hoe ver hij is met schrijven naar de diskette. Als je een virtuele diskette gebruikt zul je dit venster slechts voorbij zien schieten, of wellicht helemaal niet zien.

Wil je echt weten waar je mee bezig bent, dan raad ik je aan het onderstaande stukje door te lezen. Interesseerd het je niets kan ik je aanraden voor de USB-oplossing te gaan en kun je meteen beginnen bij Deel 1.

Een beetje voorkennis
Elk opstartbaar (opslag-)apparaat is opgedeelt in zogenaamde sectoren. Ook heeft elk opstartbaar apparaat een speciaal gedeelte in zijn ruimte waarin code kan staan die ervoor zorgt dat er een besturingssysteem wordt gestart, dit gedeelte is de eerste Sector (Sector 0) van het op te starten opslag-apparaat en heet de Master bootrecord of kortweg MBR. Een MBR is ONzichtbaar voor het besturingssysteem. De MBR verwijst naar een andere (onzichtbare) sector waar code staat om op te starten van het apparaat, namelijk een zogenaamde Bootsector, dit is de eerste sector van een bepaalde partitie. Ook als het apparaat maar uit 1 driveletter bestaat is het toch een partitie.
De bootsector verwijst op zijn beurt weer naar een (zichtbare) sector op die partitie, meestal staat er in deze sector een bestandje die uitgevoerd wordt. Dit is in Windows 98 SE (dus ook de bootdiskette van W98SE) het bestand IO.SYS die op zijn beurt weer MSDOS.SYS aanroept, die weer... etc... Net zolang totdat het opstartproces voltooid is en je C:\> op het scherm ziet staan.

De rest van de sectoren op een opslag-apparaat is de ruimte die je ziet als partitie(s) in je windows verkenner. Op een diskette, USB-stick of SD-kaart werkt de MBR ongeveer hetzelfde als op een harde schijf (met waarschijnlijk een paar hier niet-nader te bespreken kleine verschillen)

Bij een CD is het iets anders, daar verwijst het MBR naar een bootsector die verstopt zit in een diskette-image die zich elders op de CD bevind. Eenmaal geladen zal je van je diskette-image die we met behulp van ons brandprogramma op de juist manier naar de CD branden niets meer terugzien op het resultaat, maar tijdens het booten van de CD wordt de image geladen en simuleert deze een diskettedrive met de letter A:

De rest van de CD (buiten de MBR en de ruimte gereserveerd voor een diskette-image) is gewoon benaderbaar vanuit dos, mits de juiste drivers worden geladen. Dit is geen probleem als je de standaard bootdiskette van bootdisk.com gebruikt. Aan het einde van het opstartproces wordt MSCDEX geladen en zal te zien zijn welke driveletter de CD-R(W) heeft gekregen. Dit hoeft niet perse gelijk te zijn aan de driveletter die windows toekent aan je cd-speler, vooral niet als je NTFS-partities op je harde schijf hebt en je geen NTFS-driver in dos laadt.

Het probleem met een boot-cd of een ISO van een boot-cd is dat je de opstartbestanden dus niet ziet zonder ervan op te starten, en je kunt ze dan ook niet wijzigen en/of bewerken zonder de originele diskette aan te passen en opnieuw een CD of ISO samen te stellen met Nero oid. Een ander nadeel is dat je onder dos niet naar de gesimuleerde diskette kunt schrijven, hij staat immers op CD. Er zijn overigens andere manieren om van CD te starten die erg lijkt op de manier van de andere apparaten, maar dit is voorzover ik weet wat ingewikkelder. (weinig ervaring mee)

Op een USB-stick/SD-kaart kan bovenstaande dus allemaal wel en kun je naar hartelust de opstartbestanden (zoals CONFIG.SYS en AUTOEXEC.BAT) wijzigen en bestanden toevoegen in dezelfde map als de opstartbestanden. Mijn persoonlijke voorkeur gaat dan ook uit naar het opstarten van een USB-apparaat. Maar let op! In het geval van een USB-drive wordt er geen diskette gesimuleerd vanuit de MBR zoals bij een CD, maar vanuit de BIOS, en sommige bios'en geven niet de letter A: aan een opstartbaar USB-apparaat, maar een andere driveletter. En dit kan problemen geven met opdrachten in je AUTOEXEC.BAT die rechtstreeks naar A: verwijzen.

Het bovenstaande verhaal zal wellicht niet helemaal kloppen, maar dit geeft niet, het gaat erom dat je in grote lijnen even begrijpt waar we mee bezig zijn in deze tutorial.

Zit je nog rechtop? Geen zorgen, als je de tuto volgt begrijp je het wel, zoniet, dan moet het alsnog wel lukken als je gewoon de stappen volgt.

Deel 1 – Maak een bootable USB-stick of geheugenkaart

Een bootable USB-stick of geheugenkaart maken is eenvoudiger dan een bootable CD, je zit dan namelijk niet te klooien met ISO's of brandprogramma's en het is simpeler in gebruik. Je hebt alleen een (virtuele) diskette nodig, een USB-stick en een tooltje van HP genaamd HP USB Disk Storage Format Tool.

Zorg ervoor dat de virtuele diskette toegankelijk is, start de HP-tool en selecteer je USB-apparaat.
Selecteer FAT als bestandssysteem en vink Create a dos startup disk. Kies de tweede optie en klik op het knopje met de drie puntjes. Selecteer de A:-drive en klik op OK
Klik op Start en je USB-stick/SD-kaart wordt geformatteerd.

Je kunt ook FAT32 selecteren, maar ik weet niet wat dat voor invloed heeft op bepaalde tools of programma's. Hij start in elk geval wel normaal op geformatteerd als FAT32, ik heb het geprobeert.

Kopieer nu alle bestanden van de virtuele diskette naar de USB-stick/SD-kaart, kopieer de tools, firmware, bios etc. die je er bij wilt hebben en opstarten maar!

Deel 2 – Maak een bootable CD-R(W)

Zoals reeds vermeld maak ik hier gebruik van nero, maar elk ander brandprogramma zal op een gelijksoortige manier deze taak doen.

Open Nero startsmart en klik onder Data op Make bootable CD (of Maak opstartbare CD) Deze optie moet ook ergens te vinden zijn in andere brandprogramma’s Je krijgt nu eerst het normale venster waarin je data aan een CD kunt toevoegen. Hier kun je je tooltjes, bios’s, firmware’s, ghost of whatever je wilt aan je CD toe voegen. Deze bestanden zul je als je straks gestart bent van je eigen opstart-cd kunnen benaderen via de driveletter die MSCDEX aan je cd-speler toekent.
Ben je klaar klik je op Volgende. Je krijgt nu een venster met 2 opties, zorg dat je diskette-image open staat met VFD en kies voor Lees opstartdiskette in station, klik op volgende.
Klik op volgende en kies je brander uit de lijst of kies voor de Image recorder. Als je je bootcd nu als ISO opslaat kun je hem in de toekomst weer branden, en het neemt hooguit een paar MB in.
Klik op Brand en stop een CD-R(W) in de drive. Heb je gekozen voor Image recorder krijg je een venster waarin je een naam op kunt geven. Maak er wel een .iso bestand van en geen .nrg, de laatste kun je namelijk alleen maar openen in Nero en een select groepje andere programma’s (ISO is veel gebruikelijker).

Werkt jouw brandprogramma anders probeer dan de optie te vinden om een opstartbare CD te maken. Waarschijnlijk krijg je een wizard zoals bij nero waarin er gevraagd wordt om een diskette met de opstartbestanden, of er staat ergens in het menu een optie om een floppy in te lezen. Wellicht is er ook een optie om diskette-images uit te lezen welke overweg kan met het formaat van WinImage en VFD, WinImage kan overigens in meerdere formaten opslaan, lukt het niet probeer dan een ander formaat. Ook ISO programma’s zoals WinISO kunnen opstartbare ISO’s maken. (Ze zijn natuurlijk pas opstartbaar als ze gebrand zijn).

Als de CD gebrand is ben je klaar om te booten!

Wil je op een later tijdstip programma’s toevoegen aan je ISO (als je deze opgeslagen hebt) kun je deze openen met je brandprogramma of met ISO-programma’s zoals WinISO en de gewenste bestanden toevoegen aan je ISO. Ook Winrar kan ISO bestanden openen, maar kopieer dan wel de bestanden die je op je CD wilt hebben vanuit de verkenner naar het venster van Winrar (netzoals bij WinISO). Als je de ISO eerst uitpakt, de bestanden toevoegt en dan weer inpakt in ISO-formaat denk ik niet dat het goed gaat, je diskette-image gaat dan verloren.

Vergeet niet om in de bios je CD-romspeler of USB-apparaat als eerste opstartapparaat te selecteren. Als je 2 apparaten hebt (bijv. speler en brander) zal de computer maar van 1 van de twee willen starten, welke dat is moet je zelf even uitproberen.


Behalve de genoemde suggesties voor het gebruik van een bootable CD of USB-apparaat kun je er nog meer mee, denk aan windows 3.1 eens draaien (kijken hoe bagger dat eigenlijk was :p) of oude dos-games of dos-programma’s draaien om maar wat te noemen. Heb je een muis nodig bij een bepaalde dos-applicatie is hier een dos mousedriver te downloaden welke je op je bootcd kunt plaatsen: http://www.bootdisk.com/readme.htm#mouse

Eenmaal een bootable CD of Memorystick en je wilt niet anders meer!

Succes ermee!
[/hand]

Reacties/beoordelingen welkom, graag zelfs. :smile:

~~~~~~~~~~​

mod-edit : Omdat we na overzetting van tijdelijke --> vaste handleidingen, tutorialtopics sluiten, kunnen evtle reacties op en/of vragen over deze tut, verder gesteld worden in het vragengedeelte van het forum, (verwijs er dan even bij naar deze tutorial) of via PB naar de maker.
Wil je als maker evtl wat aanpassen, toevoegen, .. na de verplaatsing, contacteer dan even iemand van het NCF-team voor heropening :)
 
Laatst bewerkt:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan