Opgelost P1-kabel zelf maken

JKL

Jorrit
Lid geworden
15 sep 2016
Berichten
205
Waarderingsscore
2
Punten
18
Locatie
Nieuwkoop
Hoi allemaal,

Vandaag een slimme meter gekregen. Daar zit een P1-poort op, dus ik wil daar graag een Raspberry Pi mee verbinden om als energieverbruiksmanager te gebruiken. Daarvoor is een P1-naar-USB-kabel voor nodig. Ik weet dat deze gewoon te koop zijn, maar het lijkt me wel leuk om er zelf een te maken.

Ik heb een USB-A-stekker, dus dat komt goed, maar mijn vraag gaat over de RJ12-stekker aan de andere kant. Ik heb namelijk een aantal telefoonkabels liggen met 2 aders, en ook een paar met 4 aders. In de specificaties van de standaard (https://www.netbeheernederland.nl/_upload/Files/Slimme_meter_15_a727fce1f1.pdf) staat echter dat er een 6-aderige kabel wordt gebruikt, maar pin 1 en 6 lijken alleen voor de voeding te zijn, en aangezien de Pi een eigen voeding heeft vroeg ik me af of een 4-aderige kabel (RJ11 i.p.v. 12) ook volstaat.

Ik had enkele fora hierover bekeken, maar de info daar is te beperkt (of misschien heb ik verkeerde zoektermen gebruikt o.i.d.).

Teglijkertijd zat ik ook aan een alternatief te denken: RJ-stekker naar GPIO als verbinding. Heeft dit alternatief voor-/nadelen t.o.v. USB?

Alvast bedankt voor de reacties!
 

Rubensky

Moderator
Forumleiding
Lid geworden
17 okt 2011
Berichten
20.180
Waarderingsscore
243
Punten
63
Done.
 
Bovenaan Onderaan