Windows 10 Problemen met opstarten Windows 10 PC na deze 2 weken zonder stroom

Globe

Bekend gezicht
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
124
Waarderingsscore
3
Punten
18
Leeftijd
45
Hier kom ik niet uit, op welk moment doe ik dit en wat?
Wel iet minder geheugengebruik maar niet veel verschil. Na opnieuw gewoon opstarten is schijfdefragmentatie zelf opgestart. Nu eerst dat maar even afwachten, daarna Avast eraf.
 

maulem

Gevestigd lid
Lid geworden
23 feb 2017
Berichten
484
Waarderingsscore
21
Punten
18
probeer eens
Uitvoeren:
msconfig
Tabje Computer opstarten
->Geavanceerde opties...
vink Maximaal geheugen en wijs het maximum toe
 

erikdenhouter

Vaak hier
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
848
Waarderingsscore
65
Punten
28
Leeftijd
63
Hier kom ik niet uit, op welk moment doe ik dit en wat?
Als je msconfig start, op de (1e) tab 'Opstarten' kan je een vinkje zetten bij 'Standaardvideo'. En dan opnieuw opstarten. Maar ik heb er geen vertrouwen over dat het iets oplost.

Edit: Ok, ik zie nu dat je het al vond ?
 

Globe

Bekend gezicht
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
124
Waarderingsscore
3
Punten
18
Leeftijd
45
Edit: Ok, ik zie nu dat je het al vond ?
Yep gevonden, heeft niets uitgehaald.
Kwam ook e.e.a. tegen over AMD Radeon dus drivers opnieuw geinstalleerd, wel een nieuwere versie maar geen geluk.
probeer eens
Uitvoeren:
msconfig
Tabje Computer opstarten
->Geavanceerde opties...
vink Maximaal geheugen en wijs het maximum toe
Helaas ook niet geholpenūüėě
 

Globe

Bekend gezicht
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
124
Waarderingsscore
3
Punten
18
Leeftijd
45
Avast verwijderd maar geen resultaat, hij lijkt eerder trager. Daar zit het probleem dus ook niet in.

Er loopt nu ook de hele tijd een indexeerfunctie van Microsoft Windows Search proces wat het meeste van de CPU vraagt.

Tenzij dit door het besturingssyteem veroorzaakt kan worden lijkt het me toch hardwarematig ook niet goed te zitten;
Het is niet duidelijk waar het verschil in de CPU en het geheugen tussen nu en januari vandaan komt.:
In de 4 cores van de CPU de kloksnelheid van x8 naar x6 is gegaan. En van het Ram geheugen het totale Physical memory van 8.00 GB naar 3.44 GB en totaal virtual van 16 GB naar 7.94 GB toch?

En aan de andere kant kan dit er weer niks mee te maken hebben dat de harde schijf zo traag is ondanks dat er geen fouten kunnen worden gevonden.

De enige oorzaken die er zouden kunnen zijn;
- het feit dat de stroom er lang af is geweest,
- de vele pogingen zelf weer op te starten,
- omdat ik er om te testen even een veel te lichte voeding in heb gestopt

Of stond het probleem er al aan te komen en is het door bovenstaande slechts bespoedigd?

Herinstallatie is natuurlijk wel de minst aantrekkelijke oplossing maar als we door de opties heen zijn…

En dan heb ik nog wel een vraag over Windows 10, ik heb destijds de gratis update van Windows 7 gehad dus ik heb geen sleutel, betekent dit dat ik Windows 10 (of een sleutel) moet aanschaffen?
Want dan kan ik er denk ik beter meteen ook maar een upgrade set in zetten. Moederbord CPU en geheugen zijn al wat verouderd en anders moet ik als ik die vervang Windows 10 weer aanschaffen…
 

artstudiog

Enthousiast
Lid geworden
10 jul 2012
Berichten
2.398
Waarderingsscore
95
Punten
48
Locatie
Wuustwezel
Voor een cleane installatie van win10: wanneer W10 √©√©n maal ge√Įnstalleerd is op de pc, gaat ie de sleutel in het bios onthouden. Je hoeft dus geen nieuwe sleutel aan te schaffen. Je moet enkel weten welke versie je hebt (home of pro, 32 of 64bit). Je maakt een usb-stick met het media creation tool en start je pc op met die stick. Wanneer een licentienr wordt gevraagd kies je voor "ik heb geen licentienr" en gaat verder. Wanneer je bij een verse installatie zorgt dat je niet verbonden bent met internet, kan je makkelijk een lokaal account aanmaken ipv aanmelden met een MS-account. Wanneer de installatie is voltooid en je komt in windows maak je terug verbinding met internet (wifi of rechtstreeks) en wordt windows automatisch geactiveerd.
 

maulem

Gevestigd lid
Lid geworden
23 feb 2017
Berichten
484
Waarderingsscore
21
Punten
18
Wat zegt het BIOS eigenlijk over de CPU en het geheugen?
 

maulem

Gevestigd lid
Lid geworden
23 feb 2017
Berichten
484
Waarderingsscore
21
Punten
18
Wat opvalt is het hoge geheugen gereserveerd voor hardware. Dit kan te maken te hebben met het feit dat je een dedicated videokaart erin hebt maar integrated video niet op disabled hebt gezet in het BIOS/UEFI. Je moet dan in de sectie peripherals zijn.

Je kunt de Windows Search indexer eventueel uitzetten via services. Zie

How to Speed Up, Disable, or Rebuild the Windows Search Index
 

erikdenhouter

Vaak hier
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
848
Waarderingsscore
65
Punten
28
Leeftijd
63
Goed idee om daar te kijken.

Ook een idee is het BIOS een keer op default te zetten, en direct voordat je dat doet een power drain uit voeren:
als de PC uit staat, trek je de stekker er uit.
druk een paar maal op de power switch aan de voorkant.
Sluit weer aan, start, en ga direct het bios in om op default te zetten.

Dit omdat de PC nogal wat rare cicli doorging met die slechte voeding.
 

Globe

Bekend gezicht
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
124
Waarderingsscore
3
Punten
18
Leeftijd
45
Wat zegt het BIOS eigenlijk over de CPU en het geheugen?

OC Tweaker settings:
Load CPU EZ OC Setting [Disabled]
Overclock Mode [Auto]
CPU Frequency (Mhz) [333]
PCIE Frequency (Mhz) [100]
Boot Failure Guard [Enabled]
Spread Spectrum [Auto]
Ratio Actual Value [6]
Ratio CMOS Setting [6]

DRAM Frequency [Auto]

CPU Configuration:
Enhanced Halt State [Disabled]
Intel (R) Virtualization tech. [Enabled]
CPU Thermal Throttling [Enabled]
No-Execute Memory Protection [Disabled]
Intel (R) Speedstep (tm) tech. [Disabled]

DRAM Timing Control:
Current setting: 5-5-5-15-43-5-3
alles DRAM op [Auto]
Current Setting : 66-C-33-33-88-88-66-9-
alles Rcomp Control [Auto]
Dram Cmd Rate [Auto]
Wat opvalt is het hoge geheugen gereserveerd voor hardware. Dit kan te maken te hebben met het feit dat je een dedicated videokaart erin hebt maar integrated video niet op disabled hebt gezet in het BIOS/UEFI. Je moet dan in de sectie peripherals zijn
Dit kan helaas niet, ik kan niet naar integrated video en bij moederbord specs is Graphic n/a wat dat verklaart?
overigens sowieso een zwaar verouderd moederbord, toen ik het verving kreeg ik de tip hetzelfde moederbord te nemen omdat dan niet ook de processor en het geheugen vervangen hoefde te worden. Vandaar dat ik nu voor een volledige upgrade set zou gaan.
Huidige Moederbord: ASRock > P5B-DE

Ook een idee is het BIOS een keer op default te zetten, en direct voordat je dat doet een power drain uit voeren:
als de PC uit staat, trek je de stekker er uit.
druk een paar maal op de power switch aan de voorkant.
Sluit weer aan, start, en ga direct het bios in om op default te zetten.
Helaas dit heeft ook niet geholpen.

Nog andere opties?
 

maulem

Gevestigd lid
Lid geworden
23 feb 2017
Berichten
484
Waarderingsscore
21
Punten
18
Ik vroeg: Wat zegt het BIOS eigenlijk over de CPU en het geheugen?

Ik bedoel: welke RAM geheugengrootte wordt in het BIOS aangegeven en zijn de clock multipliers in het BIOS ook naar x6 teruggegaan?

Ik begin toch te denken dat dat moederbord is aangetast. Misschien is upgraden toch geen gekke optie.
 

maulem

Gevestigd lid
Lid geworden
23 feb 2017
Berichten
484
Waarderingsscore
21
Punten
18
Het zit zo met Speccy. Speccy trekt de 4 GB hardware reserved memory af van het totaal dus dat verklaart waarom er slechts 3.44 GB wordt aangegeven. Dat betekent dat er nog steeds 8 GB gedetecteerd zal worden door het BIOS. De vraag is dan waarom er zoveel hardware reserved memory is. Haal die grafische kaart eens uit de pc en kijk of er dan nog zoveel geheugen voor hardware gereserveerd wordt.
 

maulem

Gevestigd lid
Lid geworden
23 feb 2017
Berichten
484
Waarderingsscore
21
Punten
18
Ach sorry ik zie net, Asrock P5B-DE ondersteunt geen onboard graphics. Dus je kunt niet zonder videokaart. Daarom zijn er ook geen settings in het BIOS voor de Graphics. (n/a = not applicable)

RAM wordt alleen gebruikt bij integrated video, dan heet dit ook wel shared memory
Dit i.t.t. tot VRAM, dat is bij losse videokaarten.
Er wordt dan geen RAM gebruikt.
Sommige BIOSsen zetten integrated video automatisch uit zodra er een losse videokaart wordt gebruikt.
Maar je kunt ook beide tegelijk gebruiken.
Met als gevolg dat bij een losse videokaart soms ook nog RAM gebruikt wordt via de integrated video.
En dat is natuurlijk overbodig en ongewenst.

Maar dat kan in jouw systeem dus niet voorkomen, dat integrated video jouw RAM opeet.

Soms helpt het - volgens verschillende bronnen op internet - om de latjes RAM om te wisselen of in andere slots te steken.
 

erikdenhouter

Vaak hier
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
848
Waarderingsscore
65
Punten
28
Leeftijd
63
De hoeveelheid RAM die het BIOS aangeeft is wel belangrijk.
Ook wat Windows zegt bij een rechtsklik op 'Computer - Eigenschappen'. Dat hoort allemaal 8GB te zijn.

Zo niet, dan latje voor latje proberen in slot 1, en weer kijken of er 4 GB wordt weergegeven.
(Tenminste, als je 2 latjes van 4 gebruikt)
 

erikdenhouter

Vaak hier
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
848
Waarderingsscore
65
Punten
28
Leeftijd
63
Het is wel zo, zelfs al zou de hoeveelheid RAM door welke oorzaak dan ook laag geworden zijn, dan nog moet de PC goed werken bij normaal gebruik. Een browser moet daar niet direct last van hebben, tenzij je misschien naar 200 tabs gaat of zo, maar jij ziet bijvoorbeeld al problemen met je Verkenner. Dat vind ik raar.
 

Globe

Bekend gezicht
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
124
Waarderingsscore
3
Punten
18
Leeftijd
45
Daarom zijn er ook geen settings in het BIOS voor de Graphics. (n/a = not applicable)
Yep, ik dacht n/a = not available maar komt op hetzelfde neer.
Ook wat Windows zegt bij een rechtsklik op 'Computer - Eigenschappen'. Dat hoort allemaal 8GB te zijn
8,00 GB (3,44 GB beschikbaar)

Deze pagina open, een Youtube trailer op 1080 is processor 35% en geheugen 82% allebei schommelend. Schijf heeft ook uitschieters.
Overigens geeft ie bij schijf alleen alles in Schijf 0 (C: G: ) weer maar er staan bij prestaties in taakbeheer ook schijf 1 t/m 4 met 'Kan verwijderd worden' en 0% (zit ook niks aangesloten) hoe verwijder ik die?
 

erikdenhouter

Vaak hier
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
848
Waarderingsscore
65
Punten
28
Leeftijd
63
Wat ik ook zou proberen is het pagefile op nul zetten ( in effect het wissen of herinrichten):

rechtsklik 'Computer', - Eigenschappen- Geavanceerde systeeminstellingen - Prestaties virtueel geheugen - Geavanceerd - Virtueel geheugen - wijzigen', en dan de radio button voor 'Geen wisselgeheugen' aanzetten. Daarna op 'Instellen' klikken. OK jezelf er uit.
Nu de PC herstarten, en eens kijken wat de PC doet bij simpele taken, dus laag belast, weinig geladen. Kijk ook naar hoe nu het geheugen wordt weergegeven.
 

erikdenhouter

Vaak hier
Lid geworden
14 jun 2019
Berichten
848
Waarderingsscore
65
Punten
28
Leeftijd
63
Overigens geeft ie bij schijf alleen alles in Schijf 0 (C: G: ) weer maar er staan bij prestaties in taakbeheer ook schijf 1 t/m 4 met 'Kan verwijderd worden' en 0% (zit ook niks aangesloten) hoe verwijder ik die?
Ik zie niet helemaal wat daar te doen. Ik vermoed een kaartlezer ? Meestal worden die als 4 schijven weergegeven.

Misschien geeft dit wat ideetjes, al:
 
Laatst bewerkt:

Globe

Bekend gezicht
Lid geworden
9 jan 2020
Berichten
124
Waarderingsscore
3
Punten
18
Leeftijd
45
Ik vermoed een kaartlezer ?
klopt, zijn de USB poorten.

Wat ik ook zou proberen is het pagefile op nul zetten ( in effect het wissen of herinrichten):
gedaan, hierbij gingen mijn schermen (één scherm of twee schermen maakt geen verschil in geheugenverbruik) toen ik eenmaal op het bureaublad was op zwart, de muis bleef wel zichtbaar. Ctrl-alt-del terug naar inlog scherm en uiteindelijk met enige moeite e.e.a. weer terug kunnen zetten.

alles in de link geprobeerd maar haalt niet uit.
Wilde Memtest proberen alleen als ik die in een willekeurige USB poort doe ontstaat er een schijf 5 in taakbeheer. Als ik dan naar de BIOS ga om opstarten vanaf USB in te stellen zijn daar alleen de opties USB 1,2,3 en 4. Dus ik kan daarmee ook niet testen...
 

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan