Rescue CD: Antivir-Avira

Status
Niet open voor verdere reacties.

*Kingpin*

Moderator
[hand]
*
Rescue CD: Avira-Antivir


Inhoud:

[linkje]Inleiding[/linkje]

[linkje]Stappen[/linkje]
1. Antivir Rescue Disk downloaden en op CD zetten
2. De BIOS aanpassen om op te starten vanaf CD
- 2.1. Inleiding
- 2.2. Hoe in de BIOS geraken
- 2.3. Hoe de instellingen aanpassen in de BIOS om eerst op te starten vanaf CD-ROM
3. De rescue CD draaien[kopje]INLEIDING[/kopje]


In deze handleiding kan je lezen hoe je met de Avira-Antivir Rescue disk je systeem kan scannen op malware, bv. indien Windows niet meer doorstart ten gevolge van een infectie.

De Avira-Antivir rescue CD wordt meerdere malen per dag geupdate, en is dus up-to-date bij moment van downloaden. Dit is een sterk voordeel tov vele andere rescue disks waarbij de updates bij het draaien opgehaald moeten worden (wat niet altijd lukt omdat de netwerkverbinding niet altijd goed geconfigureerd is of ondersteund wordt, bv.)
Een ander voordeel is, dat het rescue programma waarnaar in deze tut verwezen wordt, zichzelf als image brandt op een lege CD (soort wizard), en de stappen om een image op CD te zetten via andere programma's bv. Nero of ImgBurn niet nodig zijn!


Opm.:
 • Dit is een stap-voor-stap handleiding, vooral bedoeld voor computergebruikers die hier (compleet) nieuw mee zijn, vandaar dat de stappen vrij gedetailleerd uitgelegd worden.
 • In sommige stappen staat een spoiler. Deze kan je openen door op "show" te klikken,
  bv:
  dit is tekst in een spoiler
  Dit is gedaan voor de overzichtelijkheid/niet te lang maken van de handleiding: mensen die noet goed weten wat bedoeld wordt om een bestand op het bureaublad op te slaan, kunnen di stappen (spoiler) "uitklappen". Wie dit wel allemaal weet, kan de betreffende "spoilers" dicht laten, wat het geheel een stuk overzichtelijker/korter/minder overbodig houdt voor hen.
[kopje]STAPPEN[/kopje]


1. Antivir Rescue Disk downloaden en op CD zetten
.
 1. Ga naar de site van de Antivir Rescue CD: klik
  .
 2. Klik op het "download" knopje onderaan, kies voor "opslaan" en sla rescue_system-common-en(.exe) (ca. 60 MB) op naar het bureaublad.
  <img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Rescue_CDs/antivir1.jpg">

  <img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Rescue_CDs/antivir2.jpg">
  .
 3. Sluit het downloadvenster en de site van de rescue CD.
  .
 4. Steek een lege CD in je CD brander.
  .
 5. Dubbelklik rescue_system-common-en(.exe) (Vista: rechtermuisklikken: "uitvoeren als administrator" kiezen).
  .

  .
 6. Normaalgezien staat je brander reeds geselecteerd, als dat niet het geval is, selecteer de CD brander zelf, en klik dan knopje "Burn CD"
  .

  .
 7. Het branden start dan, wacht tot dit afgelopen is, en klik OK op de melding.
  .

  .

  .


De bootable CD met het Antivi-Avira rescue programma is nu op een bootable CD gezet!
Start de computer nu op vanaf de pc. Lukt dit, ga dan door naar stap 3. Lukt dit niet, dan moet je in de BIOS nog eerst even instellen dat het systeem eerst moet proberen op te starten vanaf een CD ipv meteen van de harde schijf. Hoe je dit kan doen, lees je meteen hieronder (stap 2).

2. De BIOS aanpassen om op te starten vanaf CD


2.1. Inleiding

Om nu eerst van de CD op te kunnen starten ipv eerst van de harde schijf, moet dit toegestaan worden door het systeem. Dit wordt in de BIOS ingesteld.
Meestal is de instelling daar om (indien aanwezig) eerst op te starten van een floppy, dan van de harde schijf en dan pas vanaf de cd-rom. Deze (boot)volgorde moet dus gewijzigd worden.

Het kan echter zijn dat op jouw computer wl ingesteld is om eerst op te starten van een CD als deze aanwezig is in de CD speler. Probeer dit anders eerst, dus steek de zonet gemaakte bootable Rescue CD eens in en start de computer op. Start hij reeds op vanaf de bootable CD, dan moet er dus niets veranderd worden in de BIOS en kan je meteen verder met de volgende stap (3. De rescue CD gebruiken) :)

Start hij niet op vanaf de bootable CD-ROM, moet je dit dus instellen in de BIOS. Laat je hierdoor niet afschrikken als je dit nog nooit gedaan hebt ofzo, het klinkt moeilijker/enger dan het in feite maar is (natuurlijk niet zomaar andere andere zaken gaan aanpassen ;-))


Opm.: Omdat er verschillende soorten BIOS-leveranciers zijn (Phoenix, AMI, ...) met elk hun eigen versies en kenmerken, is het moeilijk om hier 1 algemene uitleg te schrijven die voor iedereen geldt. Het kan dus zijn dat het bij jou net iets anders eruitziet, enz... maar aan hand van onderstaande wordt het hopelijk wel duidelijk wat te doen :)
Opm.: Normaalgezien kan je dit ook terugvinden op het hoesje van de Windows (herstel) CD en/of in de handleiding bij je computer, hoe je in de BIOS moet instellen om eerst van een CD-ROM te booten. (Deze handleiding kan je vaak ook online terugvinden als je zoekt op je computermerk/type)2.2. Hoe in de BIOS geraken

In de BIOS geraak je door meteen na opstart van de computer op de "setup" toets te drukken.
De toets die je moet indrukken om in de "setup" te geraken, verschilt echter van fabrikant tot fabrikant. Meestal komt het bij opstarten boven- of onderin het scherm. (bv. "DEL for setup", "F2 for setup", enz...)


Voorbeeld:
Als je dit niet weet (bv. van op het hoesje van je Windows productrecovery CD) en het er niet op komt, probeer gewoon de verschillende methodes om in de BIOS te geraken dan uit bij opstart van het systeem:
- DEL
- F1
- F2 (vaak bij Packard Bell en Dell)
- F10 (vaak bij Compaq's)

Wanneer de BIOS opent, kan je normaalgezien (bovenaan of onderaan) aflezen van welke leveranciers die komt. Ga voort op basis van die leveranciersnaam (bv. Phoenix, American Megatrends Inc. (AMI)) en hoe de BIOS eruitziet aanhand van onderstaande opties.


Voorbeeld:(de instructies hoe door het BIOS menu te navigeren worden ook vermeld, doorgaans onderaan het BIOS menu)2.3. Instellen in de BIOS om eerst op te starten van een CD-ROM


1. Phoenix/Award BIOS

<ul>
<li> Bij een <u>Phoenix-Award</u> BIOS, krijg je een soortgelijk scherm:

<img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Rescue_CDs/phoenix-bios1.jpg"> </li>

<li>Selecteer (via de pijltjestoetsen, of up/down toetsen (zie navigeerinstructies onderaan je BIOS scherm) de optie "<b>Advanced Bios Features</b>" </li>
<li> Zet (dmv pijltjestoetsen of toetsen volgens de instructies onderaan je BIOS scherm) "<b>First Boot Device" op CDROM</b> en "Second" (of "third") op HDD-0</li>

<img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Rescue_CDs/Phoenix-bios2.jpg">

<li> Druk |<b>F10</b>| om de verandering op te slaan en de BIOS te exit'en</li>
</ul>


2. AMI (America Megatrends Inc.) BIOS

<ul><li> Bij een <u>AMI/American Megatrends Inc.</u> BIOS, krijg je een soortgelijk scherm:

<img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Rescue_CDs/AMI-bios.jpg"> </li>

<li> Kies de <b>BOOT</b> option (Boot tabje)</li>
<li> En selecteer dan "<b>Boot Device Priority</b>" </li>
<li> Zet door gebruik van - en + toetsen (of hoe aangegeven in de navigeerinstructies onderaan het BIOS scherm) <b>CDROM als "1st boot device"</b> en Hard Drive als 2nd</li>
<li> Druk toets |<b>F10</b>| op de instelling op te slaan, en de BIOS te sluiten</li>
</ul>


3. DELL BIOS

<ul>
<li> Bij een <u>DELL BIOS</u>, krijg je een soortgelijk scherm:

<img src="http://i75.photobucket.com/albums/i306/Kingpin_tuts/Rescue_CDs/Dell-bios1.jpg"> </li>

<li>Zet bij <b>Boot Sequence</b> (via - en + toets) "<b>CD-ROM</b>" op de eerste positie</li>
<li> indien er geen asterisk * voor staat, druk op de spatiebalk om te "enablen" (in te schakelen)</li>
<li> Druk |<b>ESC</b>| en kies vervolgens "<b>save settings and exit</b>" om de verandering op te slaan en de BIOS te exit-en</li>
</ul>

[/hand]


zie volgende postje voor vervolg (in 2 gesplitst ivm max. aantal afbeeldingen per postje)
 
Laatst bewerkt door een moderator:

*Kingpin*

Moderator
[hand]
*


3. De rescue CD draaien


 1. Boot nu van de bootable CD = Steek de CD in en start op.
  Je krijgt dan soortgelijk venster:
  .

  .
 2. Wacht af tot er daaronder nog wat witte regels verschijnen en je een soort Pingun-mol in beeld krijgt.
  .

  .
 3. De antivirusscanner opent daarop volgend automatisch en voert nog enkele zaken uit (detectie van hardware enz...). Hij begint nog niet automatisch op malware te scannen.
  .

  .
 4. Ga nu eerst in het menu links naar "Konfiguration" en stel daar in om "Versuchen, infizierte Dateien zu reparieren" en klik vlak daaronder aan om te hernoemen indien dat niet lukt.
  Opm.: Je kan evtl. de instelling ook laten staan zoals ze stond: enkel "protokollieren" (melden) en dan bv. op het forum in je topic aangeven wat gevonden werd alvorens verdere actie te ondernemen.
  .

  .
  (Opm.: de update functie hoeft net als je het bestand pas van de site gehaald had, dit is enkel van toepassing als je bv. de gebrande CD binnen een paar weken bv. nog eens gebruikt want de versie op de site is reeds bijgewerkt met de recentste virusdefinities en is dus up-to-date.)
  .
 5. Ga dan terug naar Virenscanner in het menu links, en klik knopje "scanner starten"
  .

  .

  .
 6. Wacht dan af tot de scan afgelopen is. Je kan de resultaten meelezen tijdens en na de scan, of achteraf het logje opvragen via de optie Information - log datei in het menu links.
  .

  .
 7. Haal de CD uit je computer als het scannen klaar is.

Probeer dan eens of het -na verwijderen van malware via de rescue CD vor opstarten van Windows- nu wl weer lukt om Windows door te starten.Succes! :)
[/hand]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan