Stille PC

Status
Niet open voor verdere reacties.

t!m

Verslaafd
[hand]

In deze tut ga ik uitleggen hoe je een PC stiller kunt maken.


Wat maakt lawaai?

Er zijn verschillende onderdelen in je PC die lawaai maken. Dit zijn onder anderen de ventilators. Naast de ventilators zijn er ook nog de harde schijven en de optische stations zoals de CD/DVD speler. Meestal maken de standaard fans veel lawaai en wil je van die herrie af.


Airflow

Een goede airflow is noodzakelijk in je case doordat warme lucht opstijgt is het aan te raden om onderin je case een fan te plaatsen. Doordat deze fan koude lucht aanzuigt worden de componenten in je PC gekoeld. De koude lucht stroomt langs de warme onderdelen en stijgt naar boven. Ook is het zo verstandig om een fan te plaatsen die de warme lucht bovenin weer uit de kast blaast.

Om de airflow niet te verstoren moet je de kabels in je PC goed wegwerken maar daar schrijf ik nog een tut over.Fans vervangen

Als je vind dat de fans teveel lawaai maken kun je ze natuurlijk vervangen voor andere exemplaren. Er zijn veel verschillende soorten fans op de markt. CPU fans hebben meestal een groot koelbok, dit zorgt ervoor dat er veel warmte tegelijk kan worden afgegeven en dus beter koelt. Het nadeel van grote koelblokken is dat ze soms erg zwaar en onhandig zijn en nemen veel plaats in beslag.

Als je fans gaat uitzoeken kun je het beste een zo groot mogelijk fan kopen die in je PC past.
Grote fans hoeven niet zo snel te draaien om lucht te verplaatsen.

120mm fans draaien rond de 800/1300Rpm
80mm fans draaien rond de 2800/3000Rpm
Terwijl ze ongeveer beiden de zelfde hoeveelheid lucht verplaatsen.


Je ventilators langzamer laten lopen

Als je niet direct nieuwe fans in je PC wilt plaatsen kun je ze ook langzamer laten draaien.
Standaard draaien fans op 12 volt maar je kunt ze ook op 7 volt of op 5 volt laten draaien.
Als je deze voltages wilt gebruiken kun je hieronder zien hoe ze je op de molex moet aansluiten.

<a href="http://allyoucanupload.webshots.com/v/2002501083502094853"><img border="0" src="http://aycu09.webshots.com/image/9288/2002501083502094853_th.jpg" alt="Free Image Hosting at allyoucanupload.com"/></a>
12 volt = veel luchtverplaatsing / veel lawaai
7 volt = minder luchtverplaatsing / stiller (is een leuke middenweg)
5 volt = weinig luchtverplaatsing / maar erg stil

Dit is niet de enige oplossing!
Je kunt ook een fancontroller aanschaffen. Je sluit dan je 3 pin’s fan op deze controller aan en je kunt zelf bepalen op hoeveel Volt ze moeten draaien (tussen de 5V en 12V)


Harde schijf stiller maken

Harde schijven maken soms een irritant geluid als ze opspinnen of bezig zijn, daardoor resoneren (trillen) ze een beetje. Je kunt hier van alles voor kopen zoals rubberen schroeven of complete silencers.


Passieve koeling

Bij passieve koeling maak je geen gebruik van ventilators op je onderdelen. Je plaats dan een super groot koelblok op bijvoorbeeld je processor. Omdat het koelblok zo groot is heb je ook niet veel wind nodig om je CPU koel te houden. Als je passieve koeling gebruik moet je evengoed gebruik maken van ventilators anders kan het koelblok nog niet afkoelen.
Daarom is een goede airflow belangrijk.

Er is passieve koeling te koop voor je processor, videokaart en je nortbridge maar er zijn ook al volledig passief gekoelde voedingen.


PC demping

Er zijn ook dempingsmatten te koop die je in de binnenkant van je case plakt. Er zijn kant en klare matten te koop op maat maar je kunt ook naar de Gamma fietsen en daar voor 9,95 dempings matten halen. Ik heb het zelf ook gebruikt en het werkt inderdaad.[/hand]~~~~~~~~~~​

*mod-edit* : Omdat we na overzetting van tijdelijke --> vaste handleidingen, tutorialtopics sluiten, kunnen evtle reacties op en/of vragen over deze tut, verder gesteld worden in het vragengedeelte van het forum, i.c. bij Hardware (verwijs er dan even bij naar deze tutorial).
Ben je de TS en wil je evtl wat aanpassen, toevoegen, .. contacteer dan even iemand van het NCF-team :)

*
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Status
Niet open voor verdere reacties.
Bovenaan Onderaan