test notificaties en berichten

Aarie25

Moderator
Team lid
Krijg je de berichten goed binnen?
 

Abraham54

Administrator
Team lid
Geavanceerde multi-citaten - dat is een mondvol.
 

porrelaar

Heel veel posts
Die is alvast gelukt.
testreactie23
Die ook.
Nou, dit valt best mee.
Nog eentje dan om het af te leren.
Geavanceerde multi-citaten - dat is een mondvol.
Ben ik nu geslaagd voor de test in de zandbak?
Eigenlijk had ik eerst alle citaten verzameld, die in één keer geplakt in deze reactie en pas daarna schreef ik wat tussen die citaten. Ach ja, ik porrel gewoon wat aan.
 

Abraham54

Administrator
Team lid
Leuk: een nieuw werkwoord - porrelen!
 

Aarie25

Moderator
Team lid
Misschien een nieuw woord voor de Dikke van Daalen!
 

porrelaar

Heel veel posts
Porrelen was voor mij van kinds af aan een doodgewoon werkwoord. Even gewoon als de werkwoorden lopen of fietsen. Pas veel later kwam ik er achter dat het werkwoord porrelen niet in de Dikke van Dale staat, maar enkel gebruikt wordt in een drietal dorpen in de Bollenstreek. De betekenis is dan knutselen of lekker bezig zijn. Maar dan vooral op amateuristische wijze. Zo kun je van oud hout een kippenhok in elkaar porrelen.
Ik liep vroeger graag een beetje op de wurft te porrelen aan oude brommers: van 3 barrels weer een rijdend exemplaar maken. De wurft? Dat was het erf om ons huis (een voormalige boerderij). Iedere zaterdag moest ik 'de wurft herreken' (het grind om de woning harken). Ja, met dat dialect werd ik later op de middelbare school soms wel geplaagd.

Had ik deze anekdote al eerder verteld? Ik weet het niet meer, dus vooruit maar...
Mijn vader hield thuis konijnen en kippen en toen hij een keer konijnen geslacht had, zei hij tegen mij: "Breng die huidjes maar naar Piet Porrel. Wat je ervoor krijgt mag je houden."
Ik zal toen een jaar of 8 geweest zijn en ging met de konijnenvelletjes op stap naar Piet Porrel. Dat was een handelaar in lompen en oud ijzer. Hij scharrelde eigenlijk in van alles en nog wat. Dus ik kom daar aan en de man (vrij slordig type met een baard van een week op de kaken) kijkt mij donker aan en bromt: "Ja?!"
Ik zeg vrolijk: "Meneer Porrel, mijn vader ...", maar word onderbroken door een plotseling nog donkerder kijkende Piet Porrel die buldert: "Wat zeg jij daar?!"
Ik krimp ineen en herhaal met een bibberend stemmetje: "Meneer Porrel, mijn vader zei dat u misschien deze huidjes wilde kopen."
De man kijkt mij nog even dreigend aan, pakt dan de konijnenvelletjes aan, haalt een paar dubbeltjes uit zijn zak en stopt die in mijn hand.
Beduusd loop ik naar huis. Waarom reageerde die man zo raar? Ik was toch heel beleefd?
Toen ik thuiskwam vertelde ik het aan mijn vader. Die barst in lachen uit en zegt: "Die man heet Piet van Werkhoven. Piet Porrel is zijn bijnaam." Tja, dat wist ik dus niet, maar het was een les om nooit te vergeten.
 

Abraham54

Administrator
Team lid
Geweldig - zulke verhalen uit de beginjaren van een mensenleven.
 

Aarie25

Moderator
Team lid
Wat een geweldig verhaal!
Ik had het woord porrelen al opgezocht maar dat gaf geen resultaat.
Maar met zo`n duidelijke beschrijving is het helemaal duidelijk.
 

prutser

Gewaardeerd
Zo'n handelaar in lompen en oud ijzer en papier, zat er ook in mijn dorp. Daar zag ik deze konijnenvellen ook vaak hangen. Ik heb er altijd met gemengde gevoelens naar gekeken.
 
Bovenaan Onderaan