Ubuntu installeren

Status
Niet open voor verdere reacties.

frankw

Slumdog millionaire
Lid geworden
5 nov 2003
Berichten
60.340
Waarderingsscore
307
Punten
0
Leeftijd
42
Locatie
Breda
[hand]

Wellicht heb je wel eens gehoord van het gratis Linux besturingssysteem genaamd Ubuntu.

In deze tutorial gaan we uitleggen hoe je deze kan installeren op je computer.

Om te beginnen download een Ubuntu iso vanaf deze locatie: http://www.ubuntulinux.nl/download/ het is een iso bestand dus je kan hem direct branden op een cd.

Van Ubuntu zijn 2 versies beschikbaar:
1 versie genaamd installatie
1 versie genaamd Live.

Met de installatie versie kan je Ubuntu op een computer installeren, met de Live versie kan je hem alleen vanaf cd starten zonder dat hij daadwerkelijk wordt geinstalleerd op je computer.

Wij willen op onze test computer wel eens kijken wat voor spulleke dat is als hardcore Windows gebruikers :) dus kiezen we ervoor om de Installatie Iso te downloaden en te branden op een cdrom.

Aangezien mijn eigen ervaringen met dit besturingsysteem noig te beperkt zijn, gaan we deze keer niet voor een Dualboot of Multiboot maar voor een standalone installatie van dit besturingssysteem op deze test computer. We gaan er voor het gemak even vanuit dat we een harde schijf hebben waarvan de schijf uit 1 ongepartioneerd schijfgedeelte bestaat.

Booten met de cd van Ubuntu.
Start de computer op met de cdrom erin van Ubuntu, mocht de computer niet willen opstarten vanaf cdrom dan dienen we eerst in de Bios in te stellen dat de computer vanaf cdrom moet opstarten.

Om in de Bios van de computer te geraken starten we de computer op door de F2 toets of de DEL toets pulserend in te drukken tijdens het starten van de computer, we komen nu in de Bios van de computer ga nu op zoek naar een instelling lijkend op dit plaatje genaamd "first boot device" zie:http://i.frazpc.pl/pliki/2002/artykuly/art348/BIOS - 03.JPG zorg ervoor dat bij First boot device cdrom komt te staan en bij second boot device je harde schijf. Als dat is ingesteldt sluit de bios af door middel van de F10 toets = save en exit en start de computer opnieuw op met de cdrom van Ubuntu


Installeren van Ubuntu
Als de computer is opgestart met de cdrom van Ubuntu krijg je een installatie programma dat je stapsgewijs door het instalaltie proces laat lopen. Je kan de vraag krijgen (althans deze vraag kreeg ik bij mijn wat oudere versie) om te kiezen voor een desktop systeem of voor een basis systeem. het desktop systeem is voor als je wilt werken met Ubuntu als besturingssysteem, het basis systeem is meer geschikt voor als je Ubuntu wilt gebruiken als server systeem.

Ook krijg je in het installatie stadium de vraag in welke taal je hem wilt installeren, het makkelijkst is dan om gewoon voor Nederlands te kiezen.

De aanwezige hardware in de computer wordt ontdekt en de benodigde drivers worden alvast klaargezet voor de installatie. Ubuntu zal de meetse drivers voor je hardware al aan boord hebben.

Ook de netwerkinstellingen worden nu geinstalleerd, en Ubunta zal proberen dmv DHCP voor de netwerkkaart een IP adres te verkrijgen, heb je een vast of statisch ip adres dan dien je deze zelf in te stellen.

Nu wordt er gevraagd waar je Ubuntu dadwerkelijk wilt installeren, je krijgt daar een keuze menu (afhankelijk van je situatie en wensen) wat je wilt doen, aangezien ik maar 1 ongepartitioneerde partitie had, koos ik voor de optie installatie op de "grootst aaneensluiternde vrije ruimte" in plaats van die optie had je daar ook een optie om zelf de schijfindeling verder te bepalen een keuze die je ook had kunnen kiezen.

Hierna zal het installatie proces daadwerkelijk gaan plaatsvinden, je zal ook nog een keer de vraag krijgen of Ubuntu mag zoeken naar updates en dergelijke te mogen downloaden, je kan daar ja kiezen, dit duurt daardoor wel wat langer maar je bent dan wel verzekerd van een systeem met alle updates.

In het verdere proces krijg je nog de mogelijkheid om een gebruiker aan te maken, doe dit en ga verder.

Ubuntu is nu geinstalleerd op de computer.

Haal nu de cdrom uit de cdrom lade en start de computer opnieuw op, alle updates die Ubunta had gedownload worden nu geinstalleerd, dus je zal een zwart scherm te zien krijgen met lange regels met teksten, dit zijn de updates e.d. als dat klaar is kan je aan de slag en staat Ubuntu op je computer.


Help en support
Tot slot wil ik even wijzen op het volgende:
- het forum van Ubuntu wat alleen en speciaal is gericht op Ubuntu vragen en je in het nederlands zonder je te hoeven registreren je vraag kan stellen en geholpen kan worden met problemen: http://forum.ubuntu-nl.org/
- de startpagina van Ubuntu hier: http://www.ubuntulinux.nl/

[/hand]
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan