1. Deze website gebruikt cookies en vergelijkbare technologie├źn. Dat houdt in dat wij het gedrag van bezoekers verzamelen, gebruiken en met derden delen om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Cookies van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen die aansluiten op uw interesses. Door deze website verder te gebruiken, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Leer Meer.

Veilige modus in Windows 10 activeren

Discussie in 'Windows 10' gestart door quandor09, 12 aug 2016.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. quandor09

    quandor09 Vaak hier

    Re: Het maken van herstelpunten inschakelen in Windows 10

    Misschien is het ook wel handig om het activeren van de veilige modus, die standaard in Windows 10 staat uitgeschakeld, te noemen.

    Als je ooit een machine hebt die niet meer (normaal) op wil starten, kan het handig zijn om de oude vertrouwde F8 te kunnen gebruiken (wat dus NIET kan als je deze niet eenmalig instelt in Windows 10). Hoe je dat doet? Vrij eenvoudig:

    Klik linksonder op het Windows logo
    Typ : CMD
    Klik rechts op : OPDRACHTPROMPT
    Selecteer : ALS ADMINISTRATOR UITVOEREN
    Daarna klik : JA
    Typ in het dan verschijnende zwarte venster op de plek van de knipperende cursor (of kopieer onderstaande regel en plak 'm daarna):
    bcdedit /set {default} bootmenupolicy legacy
    en druk op Enter (let op: in de gehele zin zitten 4 spaties)
    Er verschijnt een melding : DE BEWERKING IS VOLTOOID
    Dan weet je dat je geen typfouten hebt gemaakt en de veilige modus weer bereikbaar is.
    Sluit de opdrachtprompt af

    Vanaf nu kun je weer gebruik maken van de F8 toets bij het aanzetten van de computer om in de veilige modus te komen.
    Wil je om wat voor reden dan ook de bereikbaarheid van de veilige modus weer uitschakelen, dan typ je op de plek van de knipperende cursor
    bcdedit /set {default} bootmenupolicy standard
    (Zelfde procedure als hierboven volgen)
     
    Laatst bewerkt door een moderator: 12 aug 2016
  2. porrelaar

    porrelaar Moderator Medewerker

    Tip: om de opdrachtprompt als administrator uit te voeren, kun je ook met de rechter muisknop klikken op de knop Start en daarna direct klikken op Opdrachtprompt (administrator):

    [​IMG]
     
  3. Najsnarf

    Najsnarf Elite lid

    en ik had het - vr het vastgepind werd - naar Word gekopieerd en in de desbetreffende map geplaatst.
    Ook uitgeprobeerd: je krijgt dan wel een gitzwart bureaublad te zien. maar niet meer met die grote iconen zoals vroeger.
     
    Laatst bewerkt: 12 aug 2016
  4. Abraham54

    Abraham54 Administrator Medewerker

    Wil je vanaf het bureaublad zonder te moeten zoeken naar Veilige modus, dan is onderstaand tool wel zo makkelijk:

    Download [​IMG] BootSafe van Foolish IT naar het bureaublad.
    • Pak het bestand met de naam BootSafe.zip uit in een nieuwe map.
    • Klik vervolgens met de rechtermuisknop op BootSafe.exe en kies voor de optie "Als administrator uitvoeren".
    • Standaard staat de optie Safe Mode geselecteerd, voor de veilige modus met internetverbinding selecteer je de optie Safe Mode with Networking.
    • Klik nu op de knop Restart Windows om het systeem opnieuw op te starten in de veilige modus.
    • Er verschijnt nu nog een klein venster om het herstart te bevestigen, klik hier op Ja om daadwerkelijk te herstarten.
    [​IMG]
     
    Laatst bewerkt: 12 aug 2016
  5. Rubensky

    Rubensky Moderator Medewerker

    quandor09,

    Als je de tip van Porrelaar overneemt zou je kunnen vragen of hij in het onderdeel handleidingen kan worden gezet. Ik denk dat dit wel handig is.
     
  6. porrelaar

    porrelaar Moderator Medewerker

    Quandor hoeft niets van mij over te nemen. Het was maar een tip. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden. Zo geeft Abraham54 weer een andere mogelijkheid om opstarten in veilige modus in te schakelen, maar daar heb je niets aan wanneer Windows niet meer normaal op wil starten, want dan valt er niets te downloaden en uit te voeren.
    Ik geef dus zelf de voorkeur aan de methode die quandor noemt. En regel kopiren en plakken in een opdrachtvenster en dan op de Enter-toets drukken vind ik zelf niet zo moeilijk.
     
  7. quandor09

    quandor09 Vaak hier

    @Abraham54 : ik ben een groot voorstander van "waarom moeilijk doen als het simpel kan", maar als je de handelingen in bericht 1 afzet tegen de te verrichten handelingen in bericht 4, dan zou ik het eerder omgekeerd stellen............? Daarom snap ik jouw bericht niet echt helemaal:

    1. wat is er 'moeilijk' aan hetgeen in bericht 1 staat? (een paar muisklikken, de vetgedrukte regel kopiren en op Enter drukken) da's m.i. voor een gemiddelde leek eenvoudiger dat een bestand downloaden, in een specifieke map unzippen, de tool openen, een selectie maken / kiezen etc. etc.
    2. de door jou genoemde software betreft software van derden, daar waar Windows het prima zelf voor elkaar heeft als je de in bericht 1 staande 8 muisklikjes / intypen uitvoert en ik heb van 'jongs' af aan de volgende ervaringen met Windows: installeer voor beheerstaken zo min mogelijk software van derden als je het binnen Windows zelf beschikbaar hebt en die software / instructies ook nog eens prima functioneren.
     
    Laatst bewerkt: 12 aug 2016
  8. Abraham54

    Abraham54 Administrator Medewerker

    Je hebt volkomen gelijk realiseer ik mij nu.
    En ik neem dat de tip van jou ook voor Windows 8 geldt?
     
  9. Emi

    Emi NCF Goeroe

    deze tip werd ooit zelf eens door mij hier vermeld op het forum en telt inderdaad ook voor de Windows 8
     
  10. Abraham54

    Abraham54 Administrator Medewerker

    Het CMD commando uitgewerkt en het werkt
    Het rare is wel dat het internetsymbool geen verbinding aangeeft in Velige Modus met netwerkmogelijkheid (rood kruis), maar de browsers hebben gewoon internet.
     
  11. Najsnarf

    Najsnarf Elite lid

    Bij een wat oudere Acer latop 32 bit (niet mijn eigendom) werkte de truc van Quandor09 niet. Wel via de wat ingewikkelde weg van msconfig.exe en dan V.M. aanvinken (en: weer uitvinken na afloop, ook via misconfig.exe)
     
  12. Veng

    Veng Senior

    Handige tip. Wat ik me dan wel afvraag is waarom Microsoft die veilige modus zelf uitgeschakeld heeft.
     
  13. quandor09

    quandor09 Vaak hier

    @Najsharf, de werking van de tip heeft niets met ouderdom van hardware van doen, wl met Windowsversies en / of met eventuele gemaakte typ en of kopieerfouten.

    Enne. dat msconfig.exe is idd. een veilige modus optie, maar die werkt alleen als je machine nog op wil starten en veelal wordt de F8 modus door mensen als escape gebruikt bij machines die NIET meer normaal op willen starten: denk aan zwarte schermen met knipperende cursors, Windows die in een opstartloop zit, BSOD bij het opstarten etc. etc. etc.
     
    Laatst bewerkt: 17 aug 2016
  14. Abraham54

    Abraham54 Administrator Medewerker

    Microsoft is na XP eigenlijk een company geworden van waarom gemakkelijk als het moeilijker kan.
     
  15. Rubensky

    Rubensky Moderator Medewerker

    Ach, de laatste tijd gaat het wel weer wat beter vind ik.
     
  16. Abraham54

    Abraham54 Administrator Medewerker

  17. Najsnarf

    Najsnarf Elite lid

    @Quandor antwoord # 13: inderdaad had ik gemeend correct handmatig in te tikken (en mogelijk dus niet, ondanks de 4 spaties) . Pas in tweede instantie met selecteren en plakken gedaan, en dan komt inderdaad een bevestiging dat de opdracht uitgevoerd is.Dat meldde ik al in antwoord # 3.
    Echter: als ik de betreffende laptop afsluit en na een tijdje opstart en op F8 tokkel komt er gn V.M.,maar meteen normaal bureaublad.
     
  18. Rubensky

    Rubensky Moderator Medewerker

    Wat bedoel je hier precies mee? Dat er als nog geheimen zijn? Ja, dat klopt maar die zullen er volgens mij altijd blijven ook.
     
  19. Najsnarf

    Najsnarf Elite lid

    tja, ik vroeg mij ook al af waarom deze link hier vermeld werd.
     
  20. tbuining

    tbuining Nieuw lid

    Start -> Uitvoeren -> typ in: msconfig (en klik op OK)
    Ga naar het tabblad "Computer opstarten" en vink de gewenste veilige modus aan en herstart de computer.

    Uitschakelen dient overigens wel weer d.m.v. deze stappen te gebeuren omdat hij anders altijd in veilige modus opstart!
     
  21. quandor09

    quandor09 Vaak hier

    @tbuining, daar kan je al probleemhouder weinig mee als je computer niet meer wil opstarten. (zie ook onderste gedeelte van bericht 13)
     
  22. Rubensky

    Rubensky Moderator Medewerker

    De 2 shift toetsen indrukken direct na het drukken op de on/off button en tijdens het starten ingedrukt houden zou moeten werken. Dan kom je in de herstelopties en kan je aangeven dat hij moet starten in de veilige modus. Via deze opties: https://www.asus.com/nl/support/faq/1013074/
     
  23. aggierobben

    aggierobben Gewaardeerd

    Hallo
    Ik heb mn laptop helemaal leeg gehaald en wilde via USB stick Windows er weer op zetten. Nu heb ik in bios een wachtwoord ingesteld maar die doet t niet meer. Na 3x intypen gaat de Toshiba vanzelf uit.
    Kan iemand mij hierbij helpen of kan ik hem bij grof vuil zetten. Ik kom nl niet verder dan enter current password.
    Alvast bedankt
     
  24. quandor

    quandor Bekend gezicht

    En de relatie met / tot de veilige modus inschakelen is ?
     
  25. Najsnarf

    Najsnarf Elite lid

    laatste opmerking van aggierobben was in december 2016, het is nu (bijna) juli 2017.
     
  26. aggierobben

    aggierobben Gewaardeerd

    Hoe bedoel je?
     
  27. Najsnarf

    Najsnarf Elite lid

    meestal is de discussie na enkele maanden zonder reacties wel afgelopen
     
  28. aggierobben

    aggierobben Gewaardeerd

    Misschien staat de hulpvraag in verkeerde topic ?
     
  29. quandor

    quandor Bekend gezicht

    Ik denk dat je de spijker op zijn kop slaat.
     
  30. Rubensky

    Rubensky Moderator Medewerker

    Deze vraag staat hier echt mis je zal even een nieuw topic aan moeten maken. Daarom zal ik dit topic afsluiten.
     
    aggierobben vindt dit leuk.
Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.

Deel Deze Pagina