Waterkoeling FAQ

t!m

Verslaafd
Lid geworden
4 dec 2005
Berichten
8.712
Waarderingsscore
56
Punten
0
Leeftijd
32
Locatie
Limburg
[HAND]
Deze tut gaat over het waterkoelen van je pc:smile:


Hoe werkt waterkoeling?

Op de processor word een aluminium of koper blok bevestigt. Doordat er water door dit blok stroomt geeft het blok de warmte aan het water af. Het verwarmde water word naar de radiator gebracht waar het afkoelt. Als het is afgekoeld gaat het naar het reservoir en stroomt het weer naar de pomp waar het hele proces opnieuw begint.

Voordelen
• Betere koeling dan lucht (dus handig bij het overclocken)
• Stiller
• Ziet er pimpy uit

Nadelen
• Kan gaan lekken
• Het is toch wat duurder dan lucht koeling
• Het is lastiger te installeren
• Het neemt veel plaats in beslag, dus een grote case is wel zo handig
• Soms moet de case een beetje aangepast worden zodat je bijvoorbeeld de radiator mooi kunt ophangen.


infinity4-3.jpg

Low flow of high flow?

Als je zelf een waterkoeling set gaat samenstellen moet je je eerst bedenken of je een low of high flow system wilt. Bij een low flow setup wordt gebruik gemaakt van zwakkere pompjes en kleine slangen. High flow setups worden veel gebruikt in Amerika, hiervoor worden grote en sterke pompen en grote slangen gebruikt. High flow setups zijn over het algemeen ook een beetje duurder.


Koelblokken

Je hebt koelblokken voor de processor, grafische kaart en de chipset. Een koelblok bestaat uit 2 delen, de topplaat en de bodemplaat. Op de topplaat zitten de aansluitingen waar je de slangen aan vast maakt. Dit kunnen slangpilaren zijn of snelkoppelingen maar daarover later meer. De bodemplaat maakt contact met de processor en zorgt ervoor dat de warmte van de processor naar de koelblok gaat. In de bodemplaat zitten allemaal kanaaltjes dit zorgt ervoor dat het water goed contact maakt met het koelbok en zo meer warmte opneemt.

Een aantal High flow koelblokken zijn Swiftech Storm en Danger Den, deze blokken koelen erg goed als er een grotere flow is. Dus een pomp met hoge druk en opbrengst doen deze blokken beter koelen.De pomp

Een pomp zorgt ervoor dat het water overal naartoe stroomt in je systeem. Er zijn veel verschillende pompen. Als je een pomp gaat uitkiezen moet je op de opvoerhoogte en de opbrengst letten. De opvoerhoogte geeft aan hoeveel kracht de pomp heeft en naar welke hoogte hij het water kan pompen. De opbrengst betekent hoeveel liter per uur de pomp rond kan pompen.

Een aantal bekende pompen zijn.
Eheim: Het zijn degelijke en stille pompen maar zijn wel erg groot.
Laing: Zijn op het moment erg in trek. Het is een kleine pomp en levert een grote druk.
Hydor: Het is een populaire pomp vanwege de lage prijs.

De radiator

De radiator zorgt ervoor dat het water weer afkoelt. Hoe groter het oppervlakte van de radiator hoe meer warmte er weg kan. Er zijn verschillende maten, de meest gebruikte zijn
120mm, 240mm en 360mm. Je kunt er n of meerdere 120mm fans plaatsen maar dat ligt aan je radiator. Je hebt radiators die een U-bocht maken en radiators met een dubbele U-bocht waar het water doorstroomt. Het voordeel van een dubbele U-bocht is dat het water langer in de radiator zit waardoor het water meer afkoelt maar het kost je ook meer flow. Een radiator bevestig je meestal achterin je kast of helemaal bovenin zodat de warme lucht uit je case kan.
Slangen

Er zijn 3 soorten slangen met verschillende eigenschappen (siliconen, PVC en Tygon)

• Siliconen slang zijn het meest flexibel en zijn semi-transparant maar zijn redelijk duur.
• PVC slangen zijn wat minder flexibel maar helder transparant. Deze slang is handig als je gebruik maakt van UV vloeistof.
• Tygon slang is erg flexibel maar een nadeel aan Tygon is dat deze slang erg duur is.

Er zijn een aantal verschillende slang maten. De meest gebruikte maat is 8/10mm
Dit wil zeggen dat de binnen diameter van de slang 8mm is en de buiten diameter 10mm is.
Deze maat is geschikt voor low flow setups.

Voor de wat brutere setups is er 1/2” slang deze slangen zijn erg groot en er kan veel water doorstromen. Deze slang heeft een binnendiameter van 12,5mm en wordt vooral gebruik in high flow setups. Bij deze maat slang moet je gebruik maken van slang pilaren en slangklemmen.

Dit zijn de meest gebruikte maten. Er zijn natuurlijk ook nog andere maten maar die worden minder gebruikt.

8/10mm = binnen diameter 10mm
3/8” = binnen diameter 9mm
1/2” = binnen diameter 12,5mmHoe maak je de slangen vast?

Als je gebruik maak van slangpilaren is het een must om slangklemmen te gebruiken.
Zo zitten de slangen stevig vast en kan het niet gaan lekken.

Bij snelkoppelingen heb je geen slangklemmen nodig omdat je de slang in de schroef schuift en daarna met een schroefje de slang aandraait. Dit ziet erg mooi uit en je slang zit stevig vast.
Het nadeel van deze aansluiting is dat ze er alleen zijn voor kleine maten slang. Dus als je een grote maat slang hebt zit je aan slang pilaren vast.


Op het reservoir/pomp/radiator zitten meestal G1/4 aansluitingen dit is de schroefdraad die erin zit. Je moet dan nog een aansluiting kopen waarom je je slangen kan aansluiten. Hiervoor koop je schroef aansluitingen of slangpilaren.

Dus als je een Radiator met G1/4 schroefdraad en je gebruikt 8/10mm slang, heb je een aansluiting van G1/4 8/10mm nodig.


Het reservoir

Je kunt een reservoir in je setup plaatsen. Een reservoir is een tijdelijk opslag waar je water inzit. Het is niet verplicht om een reservoir in je setup te plaatsen maar is wel erg handig met bijvullen en ontluchten en het ziet er ook nog eens leuk uit. Je kunt een kant en klaar reservoir kopen maar je kunt er ook zelf een maken met een beetje creativiteit.
Het maakt niet uit hoe groot je reservoir is want na verloop van tijd word het water toch warm.


Het water

Je kan alleen maar gedemineraliseerd water gebruiken. Want in dit water zijn alle schadelijke mineralen en kalk verwijdert. In het gedemineraliseerd water moet je nog iets toevoegen zodat er geen algen groei in je water komt. Je kunt gewone anti-alg spul kopen bij de winkel of je gebruikt normale koelvloeistof voor in de auto. Er is ook kant en klaar spul te koop zoals Tec-protect. Als je doorzichtige slangen hebt is het misschien leuk om er een kleurtje aan toe te voegen zodat het bijvoorbeeld oplicht onder UV-licht.


Tips en overige info

Als je bijvoorbeeld in je setup een aluminium cpu koelblok hebt en je wilt je videokaart ook gaan koelen. Koop dan geen koperen blokje want dan ontstaat er een Redox reactie.
Omdat aluminium een minder edel metaal is dan koper lost het aluminium langzaam op met alle gevolgen van dien.
Je kan wel ergens een stukje magnesium plaatsen zodat eerst het magnesium oplost en niet je aluminium koelblok maar naar verloop van tijd moet je dit toch weer vervangen. Daarom raad ik je aan om n soort te gebruiken.


Als je je waterkoel spullen binnen hebt wil je het natuurlijk zo snel mogelijk inbouwen.
Maar bouw je setup eerst eens op buiten je computer en laat het voor ongeveer 6 uur draaien zodat je zeker weet dat er geen lekkages zijn. Want het zou jammer zijn als je hardware onder water staat.


Als je slangen op een slangpilaar wil schuiven is het handiger om de slang eerst een beetje warm te maken zodat deze soepel wordt en veel makkelijker erop te schijven is.
[/HAND]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
TS
TS
t!m

t!m

Verslaafd
Lid geworden
4 dec 2005
Berichten
8.712
Waarderingsscore
56
Punten
0
Leeftijd
32
Locatie
Limburg
[HAND]
Oke nu heb ik mijn spullen maar hoe installeer ik alles aan?

Als je een compleet setje heb gekocht word het gewoon de handleiding goed lezen:) Maar als je je onderdelen los hebt gekocht kan het soms nog al eens
verwarrend zijn. Daarom ga ik nu uitleggen hoe je alles installeert.


- Ga je spullen niet direct in je case bouwen, want als er een lekkage is kun je die snel opsporen. Dus bouw eerst je opstelling buiten je case op een aantal kranten en laat het voor 24 uur draien. Als jet gelekt heeft kun je het zien aan de krant die nat is:)

- Oke als er geen lekkages zijn kun je beginnen met je spul in te bouwen.
Bevestig eerst je koelblokken, radiator, reservoir etc en ga dan kijken hoe je de slang laat lopen (bv: Pomp - CPU blok - Rad - Res - Pomp). Als je dat hebt gedaan kun de slangen op maat maken en ze bevestigen.:meeting: Om de slangen makkelijk om een slangpilaar te bevestigen kun je de slang in warm water leggen zodat die wat soepeler wordt.

- Het is handig om je reservoir boven je pomp te plaatsen want dit is handiger voor de aanvoer van water voor de pomp en makkelijker met het ontluchten van je systeem.

- Oke als alles is aangesloten gaan we het systeem vullen met water:busted: Laat wat water in je reservoir lopen en zet daarna de pomp aan zodat het water overal komt (Herhaal dit een paar keer totdat je setup vol zit).
Als het vol is zit er natuurlijk wat lucht in je systeem. Dit haal je eruit door je case effe alle kanten op te draaien (op de zijkant, ondersteboven noem maar op:fun: wel de dop van het reservoir goed aadraaien!!!;)) zodat de lucht naar het reservoir loopt. Er zal altijd nog wel een beetje lucht blijven zitten in je koelblokken maar dit gaat er na verloopt van tijd wel uit.


Complete setjes

Er zijn ook complete waterkoeling setjes te koop in verschillende prijsklassen en prestaties.
Het voordeel van een compleet setje is dat je zeker weet dat het gaat passen, ideaal dus voor de beginnende waterkoeler. Innovatek en Alphacool hebben onder andere kant en klare setjes.

Een erg bekende set is de Zalman Reserator. Dit is een volledig passief gekoelde set.
Je kunt er de processor, grafische kaart en de nortbridge mee koelen. Deze set maakt dan ook bijna geen geluid omdat de warmte word afgegeven aan de omgeving door de grote koeltoren.
Hieronder is een foto van de Zalman Reserator de grote zwarte toren is de radiator en ook nog eens het reservoir. Deze set is niet bedoelt voor lage temps maar voor stilte en dat doet die goed :smile:

[/HAND]
 
Laatst bewerkt door een moderator:
TS
TS
t!m

t!m

Verslaafd
Lid geworden
4 dec 2005
Berichten
8.712
Waarderingsscore
56
Punten
0
Leeftijd
32
Locatie
Limburg
Owja klopt ben helemaal vergeten dat het pompje ook nog geluid maakt:)
Maar dit is maar een heel klein pompje. Hij zal dan ook denk ik bijna onhoorbaar zijn.
 

Nieuwste berichten

Bovenaan Onderaan