Vraag Welke UPS voor mijn NAS en PC

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Ik wil een UPS plaatsen voor bij mijn Synology NAS 1821+ en PC. Welke UPS kunnen jullie, wellicht uit eigen ervaring, adviseren?
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Ik heb goede ervaringen met APC dat is denkelijk ook wel het bekendste merk. Dat wil niet zeggen dat er geen betere of gelijkwaardigen zijn trouwens.

Je zult even goed moeten kijken want als je zowel je NAS alsook je PC er op wilt zetten, moet hij dat qua capaciteit wel aan kunnen.
De 950 VA heeft bijv. een vermogen tot 1000 watt. Als je pc voeding dan 750 watt is en je nas 350 (ik noem maar iets) zit je al over de limiet. En tegen de grens aan zitten is ook niet goed.
Je wilt immers de UPS de kans geven om ook de commando's te geven om bijv. de pc uit te schakelen en de NAS veilig te zetten of uit te schakelen.

Dus dat is wel even iets waar je op moet letten, maar dat zul je wel weten.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
PC voeding 850W, NAS voeding 250W (gerekend wordt 60 W met 8 x 1 TB schijven)en eventueel mijn monitor met max 200W (gemiddeld 95W).
Als ik naar een calculator hiervoor kijk wordt er ook met een overkill % gerekend. Wat zou een "veilig" percentage zijn? 50%?
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Ik zou niet weten wat precies een veilig overkill percentage zou zijn moet ik eerlijk zeggen.
Dat zal er ook aan liggen wat je precies er mee wilt gaan doen. Als je er langer mee wilt doorwerken is een hoger overkill percentage wel handig. Maar als je alleen de tijd wilt hebben zodat bijv. na 2 of 5 minuten stroomuitval de UPS alles netjes kan uitschakelen dan is een stuk minder nodig.
Als je later nog wat meer er op wilt aansluiten dan is weer wat meer overkill handig.
Ik zou in elk geval zeker niet onder de 25% gaan zitten.

Ter eerlijkheid, ik rekende in mijn vorige bericht wel met het aantal Watt van de voeding, maar dat is wat de voeding kan leveren, niet wat ie continue gebruikt, dus het zal een heel stuk minder zijn.
Ik heb dat gewoon als uitgangspunt genomen, zit ik altijd safe. Want ik wist in de tijd van aanschaf ook niet wat ik het beste kon nemen.
Maar de calculator rekent voor een desktop computer bijvoorbeeld 100 watt, hetgeen ik dan weer wat weinig vind. Dat kun je dan zien als je de device calculator gebruikt.

Ik weet niet of hier nog mensen zitten die meer gespecialiseerd zijn op het UPS/APC gebeuren maar ik vond hier op Tweakers (klik) nog wel een iets ouder artikel.
Daar staat nog wat uitleg van jeroen3 waar je vermoedelijk nog wel wat mee kan.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Het blijft lastig, heb ook al gekeken om het op te knippen. Dus meerdere UPS-en met lager vermogen. Maar dan kom je ook weer met de werkingsduur bij stroomuitval in de knoei.
Voorlopig kijk ik naar de Cyberpower CP 1500 EPFCLCD en de APC BR1500MS.
Uiteraard met de randaarde aansluitingen zoals in NL gebruikelijk.
Bovendien zie ik ook vaker opmerking over een luidruchtige ventilator. Iemand hier ervaring mee. En natuurlijk tips voor ander UPS-en zijn welkom. Overigens ben ik ook aan het kijken naar Aeton.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
handige site

Zo kom ik op 1200VA dus om veilig te zitten moet ik gaan kijken naar 1500VA, wordt vervolgd.
 
Laatst bewerkt:

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Oh dat is inderdaad een handige site, veel beter dan die calculator die APC heeft staan.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Ben toch aan het twijfelen tussen 1 UPS of 2 kleinere qua vermogen.
Ik ben begonnen vanwege de NAS. Het feit dat de UPS daarmee kan communiceren via de usb connectie om in voorkomend geval de data veilig te stellen door de NAS in safemode te laten gaan.
Maar als ik de PC en monitor wil toevoegen kom ik ook tegen dat je de USB op de PC moet aansluiten. Om zaken in te richten. Feit is, dat ik alleen UPS apparaten tegenkom met één USB.
Sommige hebben ook een ethernet aansluiting maar kan maar niet achterhalen wat dat nu precies doet. Wordt de UPS dan in het netwerk opgenomen? Als iemand daarover tips heeft, graag.
 

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
door de NAS in safemode te laten gaan.
Klopt. Ik laat er 1 uitzetten en de andere in safemode gaan. Voordeel van safemode is dat bij het terugkomen van de stroom het ding ook weer gaat starten.
Je zou een usb switch kunnen nemen, een andere mogelijkheid is via het netwerk. Als ik me niet vergis kon ik via de NAS instellen dat ie via netwerk een melding door moest geven naar de PC dat is ook nog een mogelijkheid.
Het is ook niet slecht om 2 kleinere te nemen, dan kun je evt. wisselen als er eentje raar gaat doen.
Bij APC kun je ook via PowerChute instellen dat hij via het netwerk een shutdown commando moet geven. Dus daar zal die netwerk aansluiting voor zijn.
Ik heb die zelf niet aangesloten.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Zit er verschil tussen een usb switch (ik wist niet dat die bestonden) en usb hub. Want ik meen gelezen te hebben dat het met een Synology met een hub niet werkt.
Ik twijfel nog te veel. Dus wat meer tijd aan onderzoek besteden.
Voorlopig doel ik op 2 UPS apparaten.
Lijkt me wel ok, deze zijn ook in andere vermogens, alleen kan ik hem niet vinden via Nederlandse webshops. Als, dan uiteraard wel met de juiste randaarde aansluitingen op de achterzijde.
Is al een mailtje verstuurd naar de fabrikant met de vraag of ze hier (al) beschikbaar zijn. Het lijken mij nieuwe exemplaren.
 
Laatst bewerkt:

Black Tiger

Netwerk hobbyist. :)
Lid geworden
16 sep 2019
Berichten
532
Waarderingsscore
75
Punten
28
Locatie
State Penitentiary
Zit er verschil tussen een usb switch (ik wist niet dat die bestonden) en usb hub. Want ik meen gelezen te hebben dat het met een Synology met een hub niet werkt.
Volgens mij niet, weet ik niet 100% zeker. Zou kunnen dat het met een usb hub/switch niet werkt maar dan zou je dus netwerk kunnen gebruiken evt. voor uitschakelcommando.

Doe maar rustig aan inderdaad met uitzoeken, beter wat te veel gekeken en goed gekocht, dan te weinig gekeken en achteraf spijt hebben.
Ik zie een groot stuk wit in je tekst, de nodige witregels. Ik neem aan dat hier een afbeelding had moeten staan? Maar die zie ik dus niet, alleen groot wit vlak.

Edit: Ah never mind, link was zo gezet dat mijn adblocker hem blokkeerde, deze even uitgezet en zie hem nu wel. Is geen randaarde op de achterzijde maar Engelse stroomaansluiting. Die moet dan wel Europees zijn inderdaad.
 

Leeuwtje

Junior lid
Lid geworden
23 okt 2020
Berichten
90
Waarderingsscore
8
Punten
8
Leeftijd
60
Ben er nu nog steeds niet uit. Ervaringstips zouden zeer welkom zijn.
 
Bovenaan Onderaan