Werking van een harde schijf P-ata / S-ata /SCSI

frankw

Slumdog millionaire
De werking van de diverse harde schijven.


Introductie
Je kan nu denken P-ata?
Ik ken wel s-ata en ata, maar sinds de komst van S-ata wat staat voor serial Ata wordt de oude ata standaard die nog gebruikt maakt van parallel P-ata genoemd.

In onderstaand verhaal waar dan gesproken wordt bedoelen we met de volgende afkortingen het volgende:

P-ata.
Staat voor Parallel Advanced technologie Attachment

S-ata.
Staat voor Serial Advanced technologie Attachment

S-ata2.
Staat voor Serial Advanced technologie Attachment maar dan met een hogere doorvoersnelhed.

SCSI.
Staat voor Small Computer System Interface.

Dit zijn dan ook de verschillende soorten schijven waar we het in dit verhaal over gaan hebben.
 

frankw

Slumdog millionaire
Re: Werking van een harde schijf P-ata

Hoe ziet een harde schijf eruit
Een harde schijf kom je in verschillende vormen en kleuren tegen, er zijn dan ook veel verschillende fabrikanten op de markt die deze schijven produceren.

Heel kort door de bocht ziet een schijf er vierkant uit, met bovenop een metaal kleurige bovenkant en aande onderkant een groene printplaat. De schijf zelf ziet er dus vaak een beetje saai uit, maar bij een harde schijf is het niet het uiterlijk wat telt maar de binnenkant wat in een paar jaar erg verbeterd is qua snelheid, grootte en geluidsproductie. Een voorbeeld van een harde schijf zie je bijvoorbeeld hier: http://www.dvworkshop.co.uk/Computer/Adding_Drives___Cards/Hard_Drive/Hard_Disc.jpg


De binnenkant van de harde schijf.
De kern van een harde schijf wordt gevormd door een aantal aluminium of kunststof schijven boven elkaar die ook wel platters genoemd worden. Deze schijven draaien heel snel rond van tussen de 5400 en 15000 toeren per minuut ook wel rpm genoemd = Rouns per minute. Op deze platters is een miniscuul magnetisch laagje aangebracht en deze schijven kunnen zowel aan de boven als onderkant gelezen en beschreven worden. Dit lezen ens chrijven gebeurt door de schrijf/leeskop die zich als eens oort platenspeler aan een arm zich bevindt, deze arm wordt ook wel actautor genoemd, deze lees/schrijfkop zweeft als het ware in de lucht in de harde schijf, op enkele micrometers afstand van de schijven. Aangezien dit zo een miniscuul proces is, mag er dus niets tussen de schrijfknop en de schijf in komen, dus geen vuil of stof, om die reden is de harde shcijf dan ook luchtdicht gemaakt.
 

frankw

Slumdog millionaire
Deze platters ijn weer onderverdeeld in delen. Op die manier kan de leeskop snel naar een bepaald gebied worden gestuurd, om daar data / informatie naar toe te schrijven of te lezen. Op elke platter staan tienduizenden datasporen die tracks worden genoemd, en elke track is weer onderverdeeld in sectoren van 512 bytes ieder. Een groep van tussen de 4 tot 64 sectoren wordt ook wel weer cluster genoemd of allocation unit.

De werking van deze clusters is weer afhankelijk van welke bestandsindeling is gebruikt, windows kent bijvoorbeeld diverse bestandsindelingen zoals Fat, Fat16, Fat32 en NTFS, Linux kent daarentegen weer ext2, ext3, wat een mac gebruikt weet ik niet. Verschil in bestandssysteem kan in ieder geval veel uitmaken mbt veilighied en snelheid / prestatie.

Wanneer er gegevens worden gemaakt, verplaatst of gelezen oftwel dataverkeer plaatsvindt tussen processor, intern geheugen en harde schijf, leest en schrijft de schijfkop enen en nullen van en naar de platters. Deze lees en schrijfknop is zoals al eerder vermeld een een magentische zwevende kop die boven de schijven zweeft. De enen en nullen op de platters zijn opgeslagen als deeltjes die soms wel en soms geen electrische lading hebben, de schrijfknop registreert deze verschillen en kan zelf stukjes wel of geen electrische lading geven.

Sinds 1995 is er een nieuwe generatie lees en schrijkoppen die MR koppen of Magnetoresisistive heads genoemd, die bijna hetzelfde werkte als het systeem hierboven maar dan volgens het principe van magnetische weerstand, waardoor de kop delen iets meer of minder weerstand gaven. .

In 1998 werd hiervan weer een verbeterde variant op gemaakt die de Giant magneto resistive head wordt genoemd, in deze vernieuwde variant die we nu gebruiken is het magnetisch veld nog hoger zie giant waardoor prestaties meer toenamen.

Verschillen in interface
De belangerijkste verschillen in interface tussen de verschillende type schijven zit hem in de aansluiting.
 

frankw

Slumdog millionaire
De interface wil iets anders zeggen de manier waarop 2 apparaten met elkaar kunnen communiceren. Ook windows zelf wordt gezien als een interface, bij interface draait dus alles om het woord communicatie.
2 voorbeelden van interfaces zijn IDE en SCSI
IDE staat voor Integrated Drive Electronics wat wil zeggen dat de harde schijf geen losse insteekkkaart is maar direct op de drive is gemonteerd. SCSI is wel een los en snel controllersysteem wat meer bedoelt is voor servers e.d.*************************UNDER CONSTRUCTION***********
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bovenaan Onderaan